Enginar faydaları

Enginar faydaları

Günümüzde sağlıklı beslenme, özellikle dikkat çeken gıdalarla daha da önem kazanıyor. Bu bağlamda, Akdeniz mutfağının vazgeçilmezlerinden ve papatyagiller ailesinin estetik bitkilerinden biri olan enginar, sağlık açısından sayısız faydaya sahip.

Bahar aylarında yetişen enginar, düşük kalorisiyle dikkat çekerken aynı zamanda bir vitamin ve mineral deposu olarak öne çıkıyor. İçerdiği fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko ve A, B1, B2, B6, C vitaminleri ile sağlık için önemli bir yer tutuyor. Peki enginar faydaları nelerdir?

ENGİNARIN SAĞLIK FAYDALARI

Kalp Sağlığı: Yüksek protein içeriği sayesinde kalp kasını güçlendirir ve kalbin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunur.
Demir Eksikliği Anemisi: Demir oranı yüksek olması sebebiyle demir eksikliği anemisinin tedavisinde etkili.
Antioksidan Kaynağı: Güçlü antioksidan özellikleri ile toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Karaciğer Sağlığı: Karaciğerin sağlıklı çalışmasını destekler.
Tansiyon Düzenleyici: Potasyum açısından zengin oluşu tansiyonun normale dönmesine yardımcı olur.

ENGİNAR VE KANSERLE MÜCADELE

Enginar, içinde bulunan sinarin maddesi sayesinde kandaki kötü kolesterolü düşürür ve yüksek lif içeriği ile kan şekerini dengeleyerek kansere karşı koruma sağlar. Zeytinyağlı enginar yemeği, özellikle şeker hastalarının insülin direncini düzenlemek için tercih edilmektedir.

ENGİNARIN KALP VE KARACİĞER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Enginar, düzenli tüketildiğinde kalp sağlığını korur ve tansiyonu dengeleyerek demir anemisi eksikliği olan kişilere de fayda sağlar. Karaciğer dostu olan enginar, kalp hastalıklarına iyi gelir ve kalp krizi riskini düşürür.

ENGİNARIN YETİŞTİĞİ YERLER

Enginar, Güney Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak yetişir. Türkiye'de ise özellikle Marmara ve Ege bölgelerinde yetiştirilmektedir.

ENGİNARIN ZAYIFLAMA ÜZERİNE ETKİSİ

Enginar, amino asit bakımından zengin olup, mide asidini dengeleyerek mide ve bağırsakları temizler. Ayrıca, kalori ve yağ oranı düşük, lif oranı yüksek olması sebebiyle diyet listelerinde sıkça yer alır ve hızlı kilo verme sürecine katkıda bulunur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN