Evde klima varsa söküp atın! Serinleyim derken ölmeyin, tehlike çok büyük

Evde klima varsa söküp atın! Serinleyim derken ölmeyin, tehlike çok büyük

Ülkemizde hissedilen aşısı sıcaklıklar vatandaşları bunaltmaya devam ediyor. Sıcaklardan bunalan vatandaşlar ise çareyi klimanın altında serinleyerek buluyor. Klima kullanımındaki artış sonucunda ise uzmanlardan uyarı geldi. Klimalar ile ilgili Prof. Dr. Mecit Süerdem, sağlık sorunları konusunda uyardı. İşte tüm detaylar...

Havaların ısınmasıyla birlikte artış gösteren klima kullanımına dair uzman isimlerden uyarılar geliyor. Klimanın zararlı etkileri olduğu daha öncesinde de bilinse de bu etkileri oldukça korkutucu.

KLİMALARDAN UZAK DURUN

Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mecit Süerdem, klima hastalığını açıkladı. Klimanın enden olduğu "Legionella pneumophila" bakterisinin enfeksiyon hastalığı olduğu belirtildi. Bu hastalığın genellikle nehirler, göller ve akarsularda görüldüğü, tatlı su ortamlarında bulunduğunun altını çizdi.

Süerdem'in açıklamalarına göre doğal su ekosistemi hastalık ya da salgın kaynağı değilken, hastalığın kaynağının insan yapımı soğutma ve sıcak su sistemleri olduğunu belirtti. Konu olarak ele alınan bakterileri otel, hastane, huzurevi ya da ofis kliması gibi sistemlerde yer alarak çoğalabileceğine vurgu yaptı.

ha-coretech-micopage-rac-05-1-good-work-goes-d.jpg

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Klimadan çıkan hava yolu ile birlikte bulaşan bu hastalığın belirtileri paylaşıldı. Klimaya maruz kalan kişinin hastalık kapması durumunda 2-10 gün arasında grip belirtilerine benzer etkiler ortaya çıkar.

Kas ağrıları ile başlayan hastalık, ateşinizin 40 dereceye kadar yükselmesini, titreme krizleri, halsizlik, baş ağrısı ve öksürükle devam eder. Hastalığın ilerleyen evrelerinde ise kanlı olabilen balgam, nefes darlığı, nefes almakta zorluk çekme, göğüs ağrıları, kusma, ishal, mide bulantısı, bilinç bulanıklığı ve ajitasyonlar görülebilir.

klima-1024x684.jpg

ERKEN TEDAVİ HAYATINIZI KURTARABİLİR

Hastalık belirtileri olması halinde uzmanlar hızlı bir şekilde tedaviye başlanması gerektiğini vurguluyor. Grip belirtileri ile benzer belirtilere sahip olan bu hastalığın hafife alınmaması gerektiği vurgulanıyor. Prof. Dr. Süerdem'in açıklamalarının devamı ise şu şekilde;

“Tedaviye başlanmadığı takdirde hastalık zatürreye dönüşebilir ve şiddetlenmesi ile semptomların hızla kötüleşip ve solunum yetmezliği, şok, çoklu organ yetmezlikleri ve sonunda ölüm gibi vahim bir tabloyla karşılaşılabilir. Yaşlılar, sigara içenler, bağışıklık sistemi zayıf olanlar, kronik akciğer hastalığı, böbrek ve diyabet hastaları enfeksiyon gelişimi açısından risk altında”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN