Günde 10 bin adım atarsak ne olur, kilo verdirir mi? Günde 10 bin adım atmanın faydaları

Günde 10 bin adım atarsak ne olur, kilo verdirir mi? Günde 10 bin adım atmanın faydaları

Günlük 10 bin adım atmak, kandaki kolesterol seviyesini dengeler, kandaki yağ oranını düşürür. Ayrıca günlük düzenli olarak atılan 10 bin adım hipertansiyonun temel tedavisidir. Günlük atılan 10 bin adım damar sertleşmesini engelleyerek, kandaki şeker seviyesini ve tansiyonu düşürerek kalp krizi riskini yüzde 20 azaltır. İşte, günde 10 bin adım atmanın sağlığa yararları...

Kent hayatının getirdiği zorlukların başında, hareketsiz kalmak geliyor. Uzmanlar, düzenli olarak günde 10 bin adım atmanın sağlığa büyük fayda sağladığının altını çiziyor.

Zira, düzenli yürüyüş yapmak kalp sağlığına iyi geldiği gibi, uyku kalitesini artıyor, bağışıklık sisteminin direncini yükseltiyor, kilo vermeye yardımcı oluyor.

Günde 10 bin adım atarak kanser, kalp hastalığı ve erken ölüm riskinizi azaltabilirsiniz, ancak herhangi bir miktarda yürüyüş ve aktivite de yardımcı olur.

GÜNDE 10 BİN ADIM ATMANIN FAYDALARI NELER?

Günümüzde insan sağlığını tehdit eden sağlık problemleri arasında obezite başı çekiyor. kemik erimesi, kanser, kalp ve damar hastalıkları, diyabet ve hipertansiyonda hareketsiz ve sağlıksız beslenmenin bir sonucu olarak sağlığımızı tehdit ediyor.

* Kanserden Korur

Günlük düzenli olarak atılan 10 bin adım kansere yakalanma riskini ciddi seviyede düşürüyor.

Bağırsakların daha düzenli ve hızlı çalışmasını sağlayarak bağırsak kanserine yakalanma riskini, östrojen hormon düzeyini dengeleyerek ve zayıflamaya yardımcı olarak rahim ve meme kanserine yakalanma riskini azaltıyor.

Ayrıca bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek de kanser riskini düşürüyor.

* Diyabet Riskini Azaltır

Günde 10 bin adım atanların vücutlarındaki insülin direnci kırıldığından dolayı diyabete yakalanma riski ciddi seviyede düşüyor.

Vücuttaki insülin direnci kırılınca da kandaki şeker seviyesi düzene girdiğinden aile öyküsünde diyabet rahatsızlığı olanların diyabete yakalanmasını geciktiriyor.

Öte yandan diyabeti olanlar, günlük 10 bin adım atarlarsa ilaç ve insülin gereksinimi azalır.

* Zayıflamaya Yardımcı Olur

Vücudumuzdaki fazla kilolardan kurtulmak için günlük aldığımızdan daha fazla kalori yakmalıyız.

Diyet ile günlük kalori miktarının kısıtlanmasının yanı sıra günlük 10 bin adım atılırsa vücut 500 kalori daha fazladan yakar ki bu da haftalık yarım kilo demektir.

Günlük atılan 10 bin adım zayıflama sürecine çok ciddi destek vermektedir.

* Alzheimer Riskini Azaltır

Günlük 10 bin atılması felç riskini azalttığı gibi beyin sağlığını da destekleyerek Alzheimer ve erken bunama riskini düşürüyor.

Günlük düzenli olarak atılan adımlar ve yapılan egzersizler beynin algılamasını daha da kuvvetlendirmesinin yanı sıra yaşlanmayla birlikte görülen sinir hücreleri arasındaki bağlantı kaybını azaltıyor.

* Depresyon Riskini Azaltır

Günde 10 bin adım atıldığı zaman beyin endorfin ve seratonin hormonunu daha fazla salgılıyor. Bu da günlük yaşamda hissedilen stresi azaltıyor.

Zaten depresyon ilaçlarının birçoğu beyindeki bu iki hormonun daha fazla salgılanmasını sağlıyor.

Bu nedenle günlük atılan 10 bin adım depresyon semptomlarını belirgin şekilde azaltırken, dikkat ve konsantrasyonu da artırıyor.

* Uyku Kalitesini Artırır

Vücudumuz için en etkili detoks yöntemi kaliteli uykudur. Fakat günümüzde yaşamların çok stresli olması, esnek olmayan çalışma saatleri, gürültü kirliliği ve daha birçok etken uykunun kalitesini düşürdüğü gibi uykusuzluğa da neden oluyor.

Uykusuzluk problemi görüldüğü zaman hemen ilaca başvurmamak lazım. Çünkü günlük atılan 10 bin adım hem uykuya dalmayı kolaylaştırıyor, hem de uyku kalitesini artırıyor.

Fakat uyumadan önce yürüyüş yapmamak gerekiyor. Çünkü vücudun enerji seviyesi artacağından uykuya dalmakta güçlük çekilebilir.

* Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirir

Yürüyüşle birlikte metabolizmanın ve kan akışının hızlanması bağışıklıktan sorumlu hücrelerin vücuda dağılmasını sağlayarak bağışıklık sistemini kuvvetlendirip iltihabi rahatsızlıkları engelliyor.

Bağışıklık sistemi kuvvetlendikçe de vücudun virüs ve bakterilerle savaşması kolaylaşıyor. Bu da birçok kronik hastalık riskini azaltırken, kronik gezici ağrılarında hafiflemesini sağlıyor.

* Cinsel Hayatı Olumlu Etkiler

Vücuttaki enerji seviyesinin yürüyüşle birlikte yükselmesiyle yararlı hormon ve proteinler beyin ve damarlardan daha fazla salgılanarak kana karışmakta ve bu da cinsel performansı artırır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN