'İçmeyin şunu' diyerek uyardı! Herkesin severek tükettiği meşrubatla ilgili bomba iddia

'İçmeyin şunu' diyerek uyardı! Herkesin severek tükettiği meşrubatla ilgili bomba iddia

Bir içecek türü son zamanlarda büyük bir tartışma konusu haline geldi. Ünlü İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, enerji içeceklerinin sporcular ve gençler arasında giderek artan popülerliği karşısında uyarılarda bulunuyor.

Bunların alkolden daha zararlı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Karatay, "Enerji içecekleri, kısa süreli enerji ve mutluluk hissi sunarken, uzun vadede birçok sağlık problemine yol açabilir," diye belirtiyor.

Enerji içeceklerinin içeriğinde bulunan yüksek miktarda kafein ve şeker, kalp atış hızını artırma, uyku düzensizlikleri gibi sağlık sorunlarına sebep olabilirken, aynı zamanda bağışıklık sistemini de olumsuz etkileyebilir. Prof. Dr. Karatay, "Bu içeceklerde bolca bulunan mısır şurubu şekeri ve diğer kimyasal maddeler bağırsak dengesini bozar ve sinir sistemine zarar verir," şeklinde konuşuyor.

Ancak enerji içeceklerinin zararları sadece bu kadarla sınırlı değil. Hamile kadınlar için özellikle tehlikeli olduğu belirtiliyor. Hamileliğin ilk aylarında aşırı kafein tüketimi, düşük riskini artırabilir.

ÖLÜMCÜL SONUÇLARA YOL AÇABİLİYOR

Alkol ve bazı ilaçlarla birlikte tüketildiğinde enerji içeceklerinin yan etkileri daha da ciddi olabilir, hızlı kalp atışı ve kan basıncında yükselme gibi. Özellikle orta yaş ve üzerindeki bireyler için bu kombinasyon ölümcül sonuçlara yol açabilir.

Ayrıca, enerji içeceklerinin içerdiği yüksek miktarda kafein, şeker ve yapay tatlandırıcılar, diyabet ve obezite gibi metabolik hastalıkların oluşum riskini artırabilir.

Son olarak, enerji içeceklerinde bulunan taurin, ginseng, guarana gibi maddelerin aşırı tüketilmesi, böbrek yetmezliği ve kalp rahatsızlıkları riskini de beraberinde getiriyor.

Prof. Dr. Canan Karatay'ın bu önemli uyarılarına kulak vermek, özellikle gençlerin ve sporcuların sağlıkları için büyük önem taşıyor. Enerji içeceklerinin tehlikeleri hakkında bilinçlenmek, sağlıklı bir yaşam için atılacak en önemli adımlardan biri olabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN