'Jinekolojik kanserlerde erken teşhis çok önemli'

'Jinekolojik kanserlerde erken teşhis çok önemli'

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Gökşen İnanç İmamoğlu, jinekolojik kanserlerin kadınların yaşamını derinden etkileyebilecek ciddi sağlık sorunlarından biri olduğunu vurgulayarak, erken teşhisin bu kanser türlerinin etkilerini en aza indirebileceğini ifade etti.

Dr. Gökşen İnanç İmamoğlu, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak, "Jinekoloji Onkoloji Günü" kapsamında yaptığı açıklamada, jinekolojik kanserlerin kadınların yaşamlarını derinden etkileyebilecek ciddi sağlık sorunlarından biri olduğunu vurgulayarak, erken teşhisin bu kanser türlerinin etkilerini en aza indirebileceğini belirtti.

Jinekoloji Onkoloji Günü'nün kadınların konuya ilişkin farkındalıklarını artırmak ve jinekolojik kanserlerin erken aşamada teşhis edilmesini teşvik etmek için büyük bir fırsat olduğunu aktaran İmamoğlu, önemli açıklamalarda bulundu. İmamoğlu, jinekolojik kanserlerin kadınların yaşamlarını derinden etkileyebilecek ciddi sağlık sorunları arasında yer aldığını belirterek, erken teşhisin bu kanser türlerinin etkilerini en aza indirebileceğini ve tedavi şansını artırabileceğini ifade etti.

13.jpg

"DÜZENLİ OLARAK JİNEKOLOJİK KONTROL YAPTIRILMALI"

Dr. İmamoğlu, erken teşhisin tedavi başarısını belirleyen en kritik faktör olduğunu belirterek, her kadının düzenli olarak jinekolojik kontrollerini yaptırması, belirtileri hızlıca fark etmesi ve uzman bir doktora başvurması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, jinekolojik kanserlerin belirtilerini erken aşamada göstermeyebileceğini ve kendi vücudunu tanımanın, olası belirtileri göz ardı etmemenin önemli olduğunu söyledi.

Dr. İmamoğlu, jinekolojik kanserler arasında yumurtalık kanserinin Türkiye'de en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu belirtti. Yumurtalık kanserinin erken evrede belirti göstermeyen ve teşhisi ileri aşamalarda yapılabilen bir hastalık olduğunu aktardı.

"MERAK ET KENDİNİ" PROJESİ

Dr. İmamoğlu, yumurtalık kanserinin erken teşhisinin ve düzenli kontrollerin hayati önem taşıdığını vurgulayarak, kadınların yumurtalık kanseri semptomları hakkında bilinçli olmaları ve düzenli kontrollerini ihmal etmemeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği tarafından hayata geçirilen "Merak Et Kendini" projesi ile yumurtalık kanseri hakkındaki bilinç düzeyini artırmayı ve erken teşhis oranını yükseltmeyi hedeflediklerini ifade etti. Dr. İmamoğlu, kadınları yumurtalık kanseri konusunda bilinçlenmeye ve bilgi düzeylerini ölçmeleri için hazırlanan testi yapmaya davet etti.

KASIKTA AĞRI HİSSİ, KARINDA ŞİŞKİNLİK VE KİLO ALIMI HİSSİ

Ayrıca, Dr. İmamoğlu, yumurtalık kanserinin en sık 60-64 yaş aralığındaki kadınlarda görüldüğünü ve teşhis konulan hastaların sadece üçte birinin 65 yaş ve üzerinde olduğunu belirtti. Yumurtalık kanserinin tanısında birinci derece akrabalarda meme ve over kanserinin görülme sayısının arttığını ifade etti. Semptomları arasında kasıkta ağrı hissi, karında şişkinlik, kilo alımı hissi, hazımsızlık, kabızlık, idrar yapma şikayetleri, kilo kaybı ve aşırı yorgunluk gibi belirtiler yer aldığını aktaran İmamoğlu, bu semptomların uzun süre devam etmesi durumunda jinekologa başvurmanın tavsiye edildiğini söyledi.

Jinekoloji Onkoloji Günü'nün, kadınların sağlık konusundaki farkındalıklarını artırmak ve jinekolojik kanserlerin erken teşhis edilmesini teşvik etmek amacıyla büyük bir fırsat olduğunu vurgulayan Dr. İmamoğlu, kamuoyunu bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak için bu tür etkinliklerin önemini vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN