Kalp ve diyabet hastalarına ‘sıcak çarpması’ uyarısı

Kalp ve diyabet hastalarına ‘sıcak çarpması’ uyarısı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi, Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu, kronik rahatsızlığı bulunanlara ‘sıcak çarpması’ uyarısında bulundu. Yüzbaşıoğlu, durumun ileri yaşta kalp damar hastalığı, diyabet, böbrek yetmezliği gibi kronik hastalarda ölümlere yol açabileceğini söyledi.

Kronik rahatsızlığı bulunanlara ‘sıcak çarpması’ uyarısında bulunan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi, Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu, durumun ileri yaşta kalp damar hastalığı, diyabet, böbrek yetmezliği gibi kronik hastalarda ölümlere yol açabileceğini söyledi. Yüzbaşıoğlu, şunları kaydetti:

“Sıcak çarpmasında genelde vücutta 40 derecenin üstünde ateş gözlemliyoruz. Sıcak çarpmasında ilk önce, bitkinlik, halsizlik, susama hissi ön plana çıkar. Vücudu soğutacak sıvı kalmadığı için çoğu zaman terleme kesilmiş, hatta idrar çıkışı azalmıştır. Baş ağrısı, bulantı, bilincin tamamen bozulması, epilepsi durumları alarm seviyesidir. Tansiyonun düşmesi, çarpıntı, hızlı hatta hırıltılı nefes alıp verme gibi değişen durumlar da söz konusudur.”

Yüzbaşıoğlu, şu tavsiyeleri verdi:

“Yüksek sıcaklıklarda ileri yaştakilerin serin alanlarda olması, yeterli sıvı alması ve ilaçlarını düzenli kullanması önemli. Havaların ısınmasıyla kronik ilaç kullanan kişilerde bir rahatlama meydana geliyor ve ilaçlarını aksattıklarını biliyoruz. Yeterli sıvı miktarı, yeterli gıda ve serin yerlerde durarak bu hastalıktan uzak durmak gerekiyor.”

Tarım işçisi, askerler ve sporcuları da uyaran Yüzbaşıoğlu, yüksek sıcaklıklarda fiziksel aktiviteden uzak durmaları, koruyucu kıyafetlere dikkat etmeleri ve yeterli sıvı almaları gerektiğini vurguladı. Yüzbaşıoğlu, sıcak çarpması durumunda sağlık ekiplerine haber verilmesi gerektiğini vurgulayarak, ilk müdahale için ise “Bilinç kapalıysa ağızdan bir sıvı verilemez, koltuk altlarına buz petleri konulabilir. Kişinin kusma potansiyeli olduğundan koma pozisyonuna almak gerekiyor” bilgisini verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN