Kovid ve grip ikilisi vakaları zorlayacak

Kovid ve grip ikilisi vakaları zorlayacak

Sonbaharla birlikte sadece Kovid değil diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarının da artacağını söyleyen Prof. Dr. Nurettin Yiyit “İkisi bir arada olacağı için bunu ayırt etmemiz çok zor olacak. Hayatımızda hiç korona yokmuşçasına her şeyi hızlıca normalleştirirsek yükselme trendleri hayatımızın bir gerçeği olabilir. Yine kapanmalar, sınırlamalar istemiyorsak biraz daha sabretmemiz lazım” dedi.

EDA SANĞU

Kovid pandemisiyle mücadele tedbirler ve aşılama çalışmalarıyla devam ederken vaka sayılarındaki yükseklik ve artış sürüyor.

Salgının son durumuna ilişkin değerlendirmede bulunan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit “Bu sonbahar sadece koronayla yaşamayacağız beraberinde diğer üst solunum yolu enfeksiyonları da hayatımızın bir gerçeği olacak. İkisi bir arada olacağı için bunu ayırt etmemiz çok zor olacak. Yine kapanmalar, sınırlamalar istemiyorsak biraz daha sabretmemiz lazım” dedi.

Koronavirüse karşı maske, mesafe gibi önlemlerin uygulanmaması durumunda sürecin olumsuz bir eğilim göstereceğini dile getiren Yiyit, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hayatımızda hiç korona yokmuşçasına her şeyi hızlıca normalleştirirsek sivrilme periyotları, yükselme trendleri bunlar hayatımızın bir gerçeği olabilir. Ya etkili bir ilaç hızlıca dünya üzerinde kullanıma geçer ya da hızlıca toplumu aşılarız bunlardan biri olursa pandeminin sonu gelebilir. Ben umutlu bir yol yürüdüğümüzü düşünüyorum. Bu virüsü kontrolsüz yakalayan veya temas eden insanların birçoğunun hikayesinin 112’nin götürdüğü yoğun bakımında veya morgunda bittiğini unutmayalım. Yoğun bakımlarda manzara ortada biz aşısızları ya da aşı takvimini tamamlamışları misafir ediyoruz.”

‘SEMPTOMSUZ GENÇLER BULAŞTIRIYOR’

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan da filyasyon sonuçları ve gelen vakalara bakıldığında koronavirüste bulaşın, daha çok ev içinde olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. İlhan, “Aslında enfeksiyonu daha çok gençler eve getiriyorlar, belki belirti göstermeden geçiriyorlar ama taşıdıkları koronavirüsle evlerde büyükler hasta oluyor, yoğun bakımda yatıyor ve hayatını kaybediyor. Gençler özellikle daha dirençli oldukları ve hastalığı daha hafit atlattıkları için test yaptırmaktan kaçınıyorlar. Bulaşı birbirlerine gerçekleştiriyorlar” diye konuştu. Prof. Dr. İlhan, yaz döneminin bitmesi ile insanların kapalı ortamlarda bir araya gelmeye başladığını belirterek, şu uyarıyı yaptı: “Eğer ortamları temiz hava ile havalandırmaz, kapalı ortamlarda maske ve mesafeye dikkat etmezsek vaka artışının kaçınılmaz olacağını hepimiz biliyoruz.”

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Nurettin Yiyit ve Prof. Dr. Necmi İlhan vakaların yüksekliğinde maske, mesafe kuralının gevşemesinin ve kapalı ortamlarda bir araya gelmenin büyük etkisi olduğu konusunda da hemfikir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN