Kovid’de cicim ayının sonu yeni pik olabilir

Kovid’de cicim ayının sonu yeni pik olabilir

Vaka sayılarının düşmesiyle hatırlatma dozu oranlarının düştüğünü söyleyen Prof. Dr. Alper Şener, “Yaz döneminin bu şekilde süreceğini düşünüyorum. Balayı periyodundan sonra sonbahardan itibaren vakalarda tırmanış görebiliriz. Aşılar unutulmasın” dedi.

EDA SANĞU

Kovid salgınının son durumunu değerlendiren Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, “Hem iyi hem kötü haberlerimiz var. İyi haber şu; ayaktan başvuru sayısında ciddi düşüş söz konusu. Yarı yarıya düştü. Yatan hasta grubunda yer alan kişilerin bazıları ise başka bir rahatsızlığı için hastaneye gelen ancak PCR testi pozitif çıkınca izolasyona alınan kişiler” dedi.

Şener, yoğun bakımların bir kısmının kapandığını belirterek “Yatan hasta servislerinin de bir kısmını kademeli olarak kapatacağız” diye konuştu. Şener, 65 yaş ve üstü ile riskli grupların aşılarını ihmal etmemeleri gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Bakanlığın verilerine göre 3’üncü doz aşılanmış olan hedef popülasyonu yüzde 40’larda. Gün geçtikçe bu oran azalacak. Aşılanma polikliniklerimizde ciddi bir düşüş gözlemledik. Vaka sayıları düştükçe ve gündem değiştikçe insanlar hem önlemlerden uzaklaşıyor hem de aşılanma dozlarının önemini gözden kaçırıyor. Yaz döneminin bu şekilde süreceğini düşünüyorum. Balayı periyodundan sonra sonbahardan itibaren vakalarda tekrar tırmanış görebiliriz.”

Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Akova dünyada hızla artan BA.2 ve Avrupa’da endişelere yol açan Delta-Omicron karışımı ‘Deltacron’ varyantları hakkında açıklamalarda bulundu. Akova, BA.2’nin hafif seyrettiğini ancak Omicron’dan çok daha hızlı yayıldığını, Hong Kong, Avrupa ve ABD’de vakaların hızla yükselmesinin bu yeni varyanta bağlı olabileceğini söyledi. Akova, şunları kaydetti: “BA.2, Omicron gibi çok daha kolay bulaşacak, Delta gibi çok ciddi hastalık yapacak mı sorusunun cevabı şimdilik hayır. Bu varyantların tanımlandığı hastaların hiçbirisinde, hastalığın daha şiddetli seyrettiği veya ölümle sonuçlandığı yönünde veriler gelmedi. Marsilya’da 3 vaka tanımlanmış. Hepsi 40 yaş altı, genç, altta yatan hastalığı olmayan kişiler, hafif geçirmişler.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN