Mardin'de yüzyıllardır kullanılıyormuş! Faydası boyunu aşıyor, basur ve kabızlığın çaresi bir kaşık tohumda çıktı

Mardin'de yüzyıllardır kullanılıyormuş! Faydası boyunu aşıyor, basur ve kabızlığın çaresi bir kaşık tohumda çıktı

Ülkemizin her bir yerinde birbirinden farklı ve birbirinden faydalı ürünler yetişirken bu ürün ise yüzyıllardır Mardin’de kullanılıyormuş. Faydasını duyanlar koşa koşa almaya gidiyor. Yıllardır bazı sur ve kabızlık çeken kişilerin ilacı meğer bir kaşık o tohummuş. İşte konuya ilişkin detaylar…

Birçok kişi herhangi bir hastalığın tedavisi için doğal yöntemlere başvurmaktadır. Bu noktada ise her bölgenin kendine has uzun yıllardır kullanılan doğal antibiyotikleri, merhemleri, ilaçları vardır. Bu tohum ise asırlardır Mardin’de kullanılan neredeyse her evde olan bir şifa deposu. Özellikle de basur ve kabızlığa tek çare.

ASIRLIK ŞİFA MARDİN’DEN ÇIKTI

Üzerlik tohumu, asırlardır Mardin'de kullanılan bir tohumdur. Bu tohum ile yapılan tütsüler sayesinde evlerin nazardan ve haşerelerden korunduğuna inanılıyor. Birçok Mardin'li bu tohumdan yaptıkları tütsüleri tavada kavurup dumanıyla evi tütsülüyor. Yalnızca nazar için değil aynı zamanda yaz aylarında sinek ve haşerelerden korunmak için de bunu yapıyorlar. Tüm bunların yanı sıra üzerlik tohumunun tavada kavrularak sabahları aç karnına tüketilmesinin basura iyi geldiği söyleniyor. Üzerlik tohumunun kilosu ise 50 liradan satılıyor.

yeni-proje-8.jpg

HEM TÜTSÜ OLARAK KULLANILIYOR HEM İLAÇ

Mardin halkı tarafından benimsenen anlayışa göre üzerlik tohumundan yapılan tütsü evlerdeki nazarı yok ediyor. Yalnızca nazarı değil aynı zamanda evleri haşerelerden de koruyor. Tarihi Mardin Çarşısı’nda 50 yıldır esnaflık yapan baharatçı İsa Gökçeoğlu, konuya ilişkin olarak bazı açıklamalarda bulundu. Üzerlik tohumundan söz eden baharatçı, “Mardin'de ezelden beri harmel yani üzerlik tohumu kullanılıyor. Hatta yakıldığı zaman yaz aylarında haşereler için iyidir. Ne yılan ne akrep ne de böcek gelir. Tütsü tavada yakılır, dumanı ile ev tütsülenir. Üzerlik tohumlarının ipe asılmış hali nazar, göz, büyü için iyi gelir. Bunların büyük olanları eve asılır. Küçük olanlar ise araba için kazadan beladan koruduğuna inanılır” dedi.

yeni-proje-9-001.jpg

KAVURUP TÜKETİNCE BASURA İYİ GELİYOR

Üzerlik tohumunun oldukça faydalı olduğundan söz eden Gökçeoğlu, “Bunun tohumu basur için bire birdir. Kavrulur, daha sonra dövülür ve sabah aç karnına bir çay kaşığı yenir. Basur için birebirdir. Kilosunu 50 liradan satıyoruz. Günde 5-10 kilo satıyoruz. İpe asılanları da köyde yapılıyor, biz de satıyoruz” diye konuştu.

yeni-proje-7-001.jpg

ÜZERLİK TOHUMUNUN FAYDALARI

Üst solunum yollarına iyi gelen üzerlik tohumu, özellikle de burun tıkanıklığı konusunda oldukça etkili bir bitkidir. İçerisinde bulunduğu bileşenler sayesinde bağırsakların sağlıklı çalışmasına yardımcı olur ve bağırsaklarda oluşan zararlı bakteri, parazit ve kurtların yok olmasını destekler.

İçerisinde bulunan toksik insanlar sayesinde grip, nezle gibi hastalıkları engeller. Hastalık anında ise hastalığın daha kısa sürede geçmesine yardımcı olur.

yeni-proje-6-001.jpg

Tüm bunların yanı sıra üzerlik tohumu, hormonların sağlıklı salgılanmasına yardım eder. Özellikle de regl döneminde düzensiz regl olanlar için tavsiye edilir. Ayrıca bu dönemi ağrılı geçenlerin tüketebileceği bir ağrı kesici niteliğindedir.

yeni-proje-5-001.jpg

Saç ve saç derisinde de iyi gelen bu tohum saç dökülmelerinin önüne geçerken saç köklerini güçlendirir ve kırılmaları önler. Yalnızca fiziksel olarak değil ruhsal olarak da insan sağlığına iyi gelen bu tohum, depresyon ve stresle başa çıkmak için tercih edilir. Strese bağlı yaşanan baş ağrılarından ve uyku problemlerinden şikayetçi olanlar bunu tüketebilir.

Ayrıca vücutta oluşan iltihaplanmaları temizlemeye yardımcı olan üzerlik tohumu, düzenli tüketildiği zaman hafızayı da güçlendirir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN