Maydanozun bu faydalarını öğrendikten sonra herkes saksıda bile kendi maydanozunu kendi yetiştirecek!

Maydanozun bu faydalarını öğrendikten sonra herkes saksıda bile kendi maydanozunu kendi yetiştirecek!

Mutfağımızda genellikle salatalarımızı ve yemeklerimizi aromalandırmak için kullandığımız maydanoz aslında sağlığımız söz konusu olduğunda saymakla bitmeyen faydalara sahip. İşte onlardan 10 tanesini sizler için derledik...

Maydanozun muazzam sağlık yararları, onu yeşil yapraklı sebzeler arasında popüler bir seçim haline getirdi. Maydanoz; Zengin bir A vitamini (8424 IU), C vitamini (133 mg), K vitamini (1640 µg), folik asit (152 µg) ve potasyum (554 mg) kaynağıdır. İşte maydanozun faydaları;

1. İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARINI TEDAVİ EDİN

Maydanoz, tekrarlayan İYE'lerin ortaya çıkmasına yardımcı olabilecek antimikrobiyal ve idrar söktürücü etkilere sahiptir.

2. BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİN

Maydanoz, C vitamini, çinko ve A vitamini açısından zengin olduğu ve ayrıca antimikrobiyal özellikler içerdiği için bağışıklığı artırmaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Bazı çalışmalar maydanozun özellikle Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis ve Escherichia coli gibi bakterilere karşı etkili olduğunu göstermektedir. Soğuk algınlığı ve grip virüslerinin tedavisinde de etkilidir.

maydanozunfaydalarinelerdirjpg-2b4d.jpg

3. DİYABETİN YÖNETİLMESİNE YARDIMCI OLUN

Maydanoz yemek, şeker hastalarının kan şekerini düzenlemesine ve antioksidan etkisinden dolayı karaciğeri korumasına yardımcı olabilir. Ayrıca maydanozda bulunan flavonoidler de diyabetin ortaya çıkmasını engellemeye yardımcı olur, bu da maydanozu prediyabet teşhisi konan hastalar için harika bir seçenek haline getirir.

4. KAN BASINCINI İYİLEŞTİRİN VE SIVI TUTULMASINI TEDAVİ EDİN

Maydanoz, idrar yoluyla sodyumun atılması için gerekli olan potasyum açısından zengindir. Ayrıca diüretik özelliklere sahiptir. Bu iki faktör, kan basıncını düşürmeye ve sıvı tutulmasıyla mücadeleye yardımcı olur.

5. KANSIZLIĞI ÖNLEYİN VE TEDAVİ EDİN

Bu bitki demir ve folik asit açısından zengin olduğu için kansızlık tedavisinde yardımcı olabilir.

maydanozun-faydalari-nelerdir-hangi-hastaliklara-iyi-gelir-1525700218-7356.webp

6. GÖZ SAĞLIĞINI VE GÖRÜŞÜNÜ GELİŞTİRİN

Maydanoz, görüşü korumaya ve göz sağlığını geliştirmeye yardımcı olan bileşenler olan başta lutein ve zeazanthin olmak üzere karotenoidler açısından zengindir. Bazı çalışmalar, bu bileşiklerin körlüğe yol açabilen bir hastalık olan yaşlanmaya bağlı makula dejenerasyonunu önlemeye yardımcı olduğunu göstermektedir.

7. CİLDİ KORUYUN

Maydanoz, antioksidan etki içeren bir tür karotenoid olan lutein içerir. Cildin üst katmanlarında UV ışınları, sigara dumanı ve kirlilik nedeniyle oluşan oksidatif hasarın azaltılmasına yardımcı olur. Bu, erken yaşlanmayı önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca maydanoz, yalnızca güçlü bir antioksidan olmakla kalmayan, aynı zamanda vücutta kollajen oluşumunu destekleyen, cilt sarkmasını azaltan ve cildi daha sıkı ve elastik hale getiren C vitamini içerir.

8. BÖBREK TAŞLARININ GÖRÜNÜMÜNÜ ÖNLEYİN

Maydanoz, vücuttaki sıvının atılmasını teşvik etmeye yardımcı olur, ancak bir çalışma aynı zamanda kalsiyumun idrarla atılmasına yardımcı olabileceğini ve idrar pH'ını artırabileceğini bildirmektedir. Bu faktörler birlikte böbrek taşı oluşumunu önleyebilir. Böbrek taşlarına neyin neden olduğu ve nasıl tedavi edildiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

9. KANSERİ VE KRONİK HASTALIKLARI ÖNLEYİN

Maydanoz, serbest radikallerin yanı sıra oksidatif stresin neden olduğu hücresel hasarla savaşmaya yardımcı olan bileşikler olan antioksidanlar, flavonoidler ve karotenoidler açısından zengindir. Bu süreçler, kanser ve diğer kronik hastalıkların gelişimi ile ilişkilidir. Flavonoidler, kolon kanseri ve obezite riskinin azalmasıyla ilişkilidir. Lutein gibi karoteinoidler, meme kanserinde kanser hücresi büyümesini engelleyebilir. Maydanozda da bulunan C vitamini prostat kanseri riskini azaltabilir.

10. KALP HASTALIĞINI ÖNLEYİN

Maydanoz, kan damarları boyunca yağlı plakların oluşumunu önleyen bir B kompleks vitamini olan folat açısından zengindir. Bu, kan damarlarını sağlıklı tutmaya ve ateroskleroz, enfarktüs veya inme gibi hastalıkları önlemeye yardımcı olur. Ayrıca, kan damarlarının elastikiyetini koruyarak sağlığını iyileştiren ve ateroskleroz gibi kardiyovasküler sorunlara yol açabilecek kalsiyum birikimini önleyen K vitamini içerir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN