Sağlık ve kilo vermeye yarayan bir kış mucizesi: Beyaz lahana

Sağlık ve kilo vermeye yarayan bir kış mucizesi: Beyaz lahana

Kapuskadan sarmaya, pek çok yıldan beri sofralarımızda çeşitli güzelliklerle yer alan beyaz lahananın faydaları saymakla bitmiyor.

Dyt. NUR ŞAHİN MERMER

Kapuskadan sarmaya, pek çok yıldan beri sofralarımızda çeşitli güzelliklerle yer alan beyaz lahananın faydaları saymakla bitmiyor. Bu haftaki yazımızda bu leziz yiyeceği mercek altına alalım. Beyaz lahana kemik sağlığından sindirim sistemi hastalıklarına, hazımsızlık, kabızlık, ishal, ülser, reflü gibi rahatsızlıklara iyi gelen bir besin olmasının yanı sıra ayrca metabolizma hızlandırma, selülit azaltma gibi birçok rahatsızlığın ilacıdır. Beyaz lahana içerik olarak sizi tazelerken ayrıca cilt güzelliğinize, sağlıklı olarak uygulanan diyetlerde zayıflamaya kadar birçok konuda imdadımıza yetişiyor.

Beyaz lahanayı kalori bazında düşünürsek; kış sebzelerinin içerisinde en düşük kaloriye sahip olan, kış diyetlerinin en önemli sebze türüdür. 100 gramı sadece 24 kalori içermektedir. Vitamin ve mineral açısından da oldukça zengindir. Beyaz lahananın çiğ ve pişmiş hali, başta sağlıklı kilo vermek isteyen hemen hemen herkes tarafından her gün farklı tariflerle tüketilebilir. Tam mevsiminde olduğumuz bugünlerde, haftada en az 2 gün beyaz lahana tüketmeye özen göstermeliyiz. Çiğ olarak salatasını yapıp tüketmek ya da suyunu içmek özellikle idrar söktürücü, ödem atıcı özelliğinden faydalanmayı en üst düzeye çıkarır.

Haftada iki gün lahana yapraklarını sıcak suda haşlayarak suyunu içmek ise toksinlerinden arınıp ödem atmak isteyenlerin oldukça işine yarayacaktır.

İçeriğindeki selenyum ile birlikte kalp-damar hastalıklarından koruyucu özelliği bulunur, ayrıca tip 1 ve tip 2 diyabetlilerde; kandaki şeker miktarını düşürücü etkisi ile şeker hastaları tarafından tercih edilmelidir. Onkoloji hastalarında da kanser hücrelerinin oluşumunu engelleyen bir madde olan ‘izotiyosiyanat’ maddesini içermesi ile özellikle meme ve bağırsak(kolon) kanserini engellemeye yardımcı olur. Çünkü bu madde kanser oluşumuna yol açan kimyasal maddelerin etkisini yok etmektedir.

Bu sebeple kış ayları boyunca beyaz lahanayı lütfen sofralarınızdan eksik etmeyin.

HAŞİMATO TANISI ALANLAR UZAK DURMALI

Beyaz lahanayı, özel beslenmeye sahip (guatrojenik besinleri beslenmesine dahil etmemesi gereken) veya alerjik reaksiyon gösterenlerin tüketmesi sakıncalıdır. Genellikle; genetik olarak anneden kız çocuğuna geçen ve kadınlarda görülen; haşimato tiroidi tanısı almış kişilerin de beyaz lahanadan uzak durmaları gerekmektedir. Düşük kalorili şok lahana diyeti gibi uygulamalarından ise kesinlikle uzak durmak gerekir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN