Türkiye'nin o bölgesindekiler daha uzun yaşıyor! Nedeni ise çok basit: Ömrüne ömür katmak isteyenler bunu yapsın

Türkiye'nin o bölgesindekiler daha uzun yaşıyor! Nedeni ise çok basit: Ömrüne ömür katmak isteyenler bunu yapsın

TÜİK'in mayıs ayında açıkladığı verilere göre Türkiye'de doğuşta beklenen yaşam süresi 77,7'ye geriledi. Yaşam süresinde yaşanan bu gerileme sonrasında milyonlarca vatandaş, uzun yaşamın sırrı hakkında araştırmalar yaparken Türkiye'nin o bölgesinde yaşayan vatandaşların daha uzun ömürlü oldukları ortaya çıktı. İşte Ömrüne ömür katmak isteyen vatandaşların yapması gerekenler...

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) mayıs ayında açıkladığı verilere göre; Türkiye'de doğuşta beklenen yaşam süresi 78,3'den, 77,7 yıla geriledi. TÜİK tarafından açıklanan bu veri sonrasında Türkiye'de uzun yaşamın sırrı merak konusu oldu. Sosyal medya hesabı aracılığıyla açıklamalarda bulunan Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez, uzun yaşamın sırrını açıkladı.

Türkiye'de doğuşta beklenen yaşam süresinin 77,7'ye gerilemesinin ardından uzun yaşamın formülü en çok merak edilenler arasında yer aldı. Milyonlarca vatandaş uzun yaşamın formülü hakkında araştırmalar yapmaya başlarken Prof. Dr. Güner Sönmez, uzun yaşamın sırrını ilk kez açıkladı.

Sosyal medya hesabı aracılığıyla açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Güner Sönmez, Akdeniz yaşam tarzını benimseyen insanlarda tüm nedenlere bağlı ölüm riskinin yüzde 29 daha düşük olduğunu vurguladı ve Akdeniz yaşam tarzını uygulayan insanlarda kansere bağlı ölüm riskinin de yüzde 28 daha düşük olduğunu açıkladı.

Akdeniz yaşam tarzı hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Sönmez, uzun yaşamın sırrının sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek olduğunu açıklayarak tam tahıllı ürünleri sık tüketmek gerektiğini duyurdu.

Prof. Dr. Sönmez ayrıca, şekerli ve tuzlu ürünleri azaltan vatandaşların daha uzun ömürlü olduğunu dile getirirken işlenmiş gıdalardan uzak durulması gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Sönmez paylaşımlarında şu ifadelere yer verdi:

Akdeniz yaşam tarzını uygulayan insanların, uygulamayanlara göre; •Tüm nedenlere bağlı ölüm riski % 29 daha düşük • Kansere bağlı ölüm riski % 28 daha düşük olduğu bulundu. Akdeniz yaşam tarzı: Akdeniz diyeti+ Yeme alışkanlıkları+ Sosyal faktörler

1. Akdeniz diyeti: Sebze meyve ağırlıklı beslenmek, baklagiller gibi lifli besinler, zeytinyağı, balık, tam tahıllı ürünler yemek.

2. Yeme alışkanlığı: Şekerli ve tuzlu ürünleri azaltmak, işlenmiş gıdalardan uzak durmak, kırmızı eti azaltmak, rafine karbonhidratları azaltmak.

3. Sosyal faktörler: Arkadaşlarla vakit geçirmek, sosyalleşmek, hareketsiz olmamak, öğlen ufak bir şekerleme yapmak vs.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN