Tuvalette telefon kullananlara kötü haber! Resmen hayatınızla oynuyorsunuz: Bakın hangi hastalıkların nedeni

Tuvalette telefon kullananlara kötü haber! Resmen hayatınızla oynuyorsunuz: Bakın hangi hastalıkların nedeni

Tuvalette uzun süre kalmak veya cep telefonuyla tuvalete girerek vakit geçirmek insan sağlığı için oldukça tehlikeli. Öyle ki uzmanlar, tuvalette gereğinden fazla kalmanın rektum ile anüs içerisinde basınca neden olduğunu ve bunun sonucunda da belirli hastalıkların ortaya çıktığını belirtiyor. Peki, tuvalette uzun süre kalmanın zararları neler? Hangi hastalıklara neden oluyor? İşte cevabı...

Birçok kişi tuvalete telefonla giriyor ve bu yüzden tuvalette olması gerekenden daha uzun süre vakit geçiriyor. Uzmanlar ise bu durumun sağlık açısından büyük riskler taşıdığı konusunda uyarıyor. Uzmanlar, özellikle tuvalette uzun süre durmanın, ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu ve ruktum ile anis içinde basınç oluşmasını sağlayarak basur olarak bilinen hemoroid riskini artırdığını belirtiyor.

Hemoroid, anis içi ile çevresine genişlemiş kan damarları olarak biliniyor ve özellikle kan pıhtısı oluşumuyla öne çıkıyor. Bağırsak hareketleri esnasında aşırı zorlanmanın dışında kronik kabızlıkla da yakından ilişkilidir. Tuvalette gereğinde fazla durmak ise bu bölgeye giden ve gelen kan akışında düzensizlik oluşmasına neden olabiliyor.

Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi uzmanları tarafından aktarılan bilgilerde, bağırsak hareketlerinin yaklaşık 5 dakika sürmesi gerektiği ve 15 dakikadan faza bağırsak hareketlerinni oluşmasının beklenmesinin kabızın göstergesi olduğu belirtiliyor.

Aynı zamanda hemoroid oluşumundan dolayı sağlıklı kan hücrelerinin eksikliği olarak tanımlanan anemiyi de beraberinde getiriyor. Hemoroid, bazen kan pıhtılanmasına da neden olabiliyor. Tromboze hemoroid olarak bilinen bu durum, tehlikeli olmasa da şiddetli ağrıları doğurabiliyor. Bazı durumlarda ise uzman müdahalesi ile delinmesi ve boşaltılması gerekiyor.

tuvalette-telefon-kullananlara-kotu-haber-1.jpg

HASTALIK YERLEŞTİKTEN SONRA TEDAVİ MÜMKÜN DEĞİL

Makat yırtığı hastalığının ilk evrede tedavi edilebildiğini ancak hastalık yerleştikten sonra ameliyatsız tedavinin mümkün olmadığını söyleyen Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Ayvaz, “Makat yırtığı, bizim terimimizle anal fistül hastalığı toplumda çok sık görülen bir hastalıktır. Bunun başlıca sebebi kronik kabızlıktır. Kronik kabızlığın olması dışkının makat kanalından geçerken makat kanalını yırtmasına bağlı olur. Bu sebepten ötürü makatlardaki kaslarda kas spazmı meydana gelir. Spazma bağlı olarak yırtık giderek artar. Erken dönemlerde ilaçla tedavi mümkün olsa da hastalık yerleştikten sonra ameliyatsız çözüm pek mümkün değil. Ameliyatı son derece yüz güldürücü, son derece basit, ağrısız ve sıkıntısızdır” ifadelerini kullandı.

TUVALETTE UZUN SÜRE OTURMAK SEBEP OLUYOR

Tuvalette uzun süre oturmanın dışkının sertleşerek çıkmasına neden olduğu için makatın yırtıldığını belirten Op. Dr. İbrahim Ayvaz, şöyle konuştu:

“Tuvalette uzun süre oturmak dışkının sertleşerek çıkmasına sebep olduğu için hem anal fistülün yani makat yırtığının sebebi hem de yırtık sebebiyle dışkısını yapamayan hastalarda olduğu gibi sonucudur. Tuvalette uzun süre oturmak ya da haddinden fazla kalmak dışkının çıkması esnasında makat kanalında yırtıklara sebep olarak bu hastalığın görülmesini sağlar. Anal Fistül’ün dışında tuvalette uzun süre oturmak ve uzun süre ıkınmayla birlikte basur yani hemoroid hastalığı da görülmeye başlar. Bu sebepten dolayı bizler hastalarımıza tuvalette uzun süre kalmalarını ya da oturmalarını önermiyoruz. Eğer tuvalette uzun süre oturuyorsanız, dışkınızı yaptıktan sonra zonklayan şeklinde bir ağrı oluyorsa ve kırmızı renkli bir kanama varsa mutlaka bir hekime başvurmalarını öneriyoruz. Makattaki kanamalar çoğu zaman makat yırtığına bağlı olsa da bazen de makat kanserine, rektum kanseri dediğimiz bağırsağın son kısım kanserlerinde de görülebiliyor. Bu sebeple tedavi şansını yitirmeden benzer şikayetleriniz olduğunda mutlaka bir hekime başvurun”

tuvalette-telefon-kullananlara-kotu-haber.jpg

TEDAVİ EDİLMEZSE ÖMÜR BOYU KALICI OLABİLİR

Makat yırtığı hastalığının tedavisi yapılmadığında, ilerleyen süreçte ömür boyu kabızlığa neden olabileceğini de belirten Ayvaz, “Anal Fistül hastalığı, kansere dönen bir hastalık değildir, yani hayatınıza kast etmez. Ancak yaşadığınız hayat ve tuvalete girdiğinizde sizler için ciddi problemler oluşturur. Her tuvalet sonrasında saatlerce süren zonklar tarzında ağrılar oluşur. Bir süre sonra kabızlığınız o kadar yerleşir ki tedavi sonrasında da bundan kurtulamazsınız, ömür boyu kabızlıkla kalabilirsiniz. Anal Fistül hastalığının tedavisinde birkaç tane yöntem kullanılıyor. Hastalığın erken dönemlerinde davranış değişikliğini öneriyoruz. Bol su içmenizi, günde 3-4 defa dayanabileceğiniz kadar sıcak suyun içerisine oturmanızı ve tuvalette kısa süre kalmanızı istiyoruz. Eğer bütün bunlara rağmen şikayetlerde bir azalma yoksa o zaman tedavide cerrahi yöntem kullanıyoruz. Cerrahi tedavide makatın içerisindeki kasılmadan sorumlu olan iç büzücü kas ismini verdiğimiz bir kasımız var. Bu kasın gevşetme işlemi yapılıyor. Kasım gevşetme işlemi yapıldıktan sonra dışkınızı yaparken nerede ise hiç ağırınızın kalmadığını fark ediyorsunuz. Canınız yanmadığı için şuur altınız sizi dışkı yapmaya geciktirmiyor ve daha sonra kronik kabızlığınızda kendi kendine çözülüyor. Bu sebeple tedaviden sonra tuvalette geçirdiğiniz zamanda bir hayli azalıyor” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN