Yaydığı kokuyla çekip öldürüyor! Yaz aylarının korkulu canavarına dikkat

Yaydığı kokuyla çekip öldürüyor! Yaz aylarının korkulu canavarına dikkat

Havaların ısınmasıyla birlikte artışa geçen sivrisinekler için son yapılan araştırma herkesi şaşkına çevirdi. Yapılan araştırmada ölü dişi sineklerden yayılan bir koku, erkek sinekleri kendine çekerek birkaç gün içinde ölümlerine neden oluyor. Uzmanlar ise dişi sineklerden yayılan bu kokunun farklı alanlarda kullanılabileceğini söylediler.

Salgın hastalıkların en çok yayılmasına neden olan hayvanların başında sinekler gelir. Uzmanlar tarafından yapılan son araştırma ise herkesi korkuttu. Yapılan araştırmalarda karasinekler, kendileri için ölümcül bir hastalığa neden olan “zombi sinek mantarı” adındaki bir mantarın etkisi altında. Mantar, sebebi kesin olmayan bir nedenle öncelikli olarak dişi sineklerin vücuduna giriyor ve bulaşma bu şekilde başlıyor.

YAYILAN KOKU ERKEK SİNEKLERİNİ ÇEKİYOR

Yapılan araştırmalarda keşfedilen zombi sinek mantarı adındaki biyolojik kontrol ajanı, sinekler ölünce aktive oluyor ve salgıladığı kokuyla diğer sinekleri kendine çekiyor. Zombi sinek mantarının dişi sineklerde görüldüğünü ve mantarın dişi sinekleri ortalama 6 gün içinde öldürdüğünü ortaya koydu. Ölen dişi sineklerde mantar hareketlenerek bir koku salgılıyor, yayılan koku erkek sinekleri ölü dişi sineklere çekiyor.

kapaka-2.png

BU BULUŞMA ÖLDÜRÜYOR

Yayılan kokuyla ölü dişi sineklere ilgi duyan erkek sinekler, ölen dişilerle çiftleşerek enfekte oluyorlar. Erkek sineklerin bir kısmı dişi sinekler öldükten 25-30 saat sonra çiftleşirken, bir kısım erkek sinek, dişi sinekler öldükten 3-8 saat sonra çiftleşiyorlar.

a2-19.png

Yürütülen araştırmada yer alan uzmanlar, günümüzde gıda üretim tesislerinde kullanmak ve insanları, salgın hastalıklara sebep olan sineklerden arındırmak için keşfedilen bu yeni biyolojik ajanın, etkili bir sinek kovucu olarak geliştirilmesinin sağlanabileceğini bildirdi. Böylece dünyanın önemli bir sorunu olan haşerelerin kontrolünün yapılabileceği tahmin ediliyor.

BİRÇOK HASTALIĞI BULAŞTIRIYORLAR

Sinekler başta sıtma olmak üzere birçok hastalığı insanlara damar yoluyla bulaştıran tehlikeli hayvanlardır. Sağlıklı bir insanı yatağa bağlayacak kadar şiddetli hastalıklara sebep olan bu yaratıklar, bulaştırdıkları hastalığa bağlı ölüme bile sebebiyet verebiliyor. Özellikle sivrisineklerin bulaştırdığı ciddi hastalıklar, deng humması ve sarı hummadır. Bu hastalıklar bir insandan diğerine kolayca bulaşabilme özelliğine sahiptir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN