İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe’den dikkat çeken analiz: Esenyurt nasıl Esencılıs oldu?

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe’den dikkat çeken analiz: Esenyurt nasıl Esencılıs oldu?

Silahlı tekel bayisi saldırısının ardından İstanbul'un Esenyurt ilçesi, son günlerde güvenlik zafiyeti ve yoğun nüfus gibi konularla gündeme geliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, bugün yaşanan sorunların kaynağının obez büyüme ve travmatik kentleşme olduğuna dikkat çekerek, "Yılların birikimi ve plansızlık ortaya çıkan tablonun sorumlusudur" dedi.

İstanbul'un en kalabalık ilçesi Esenyurt, son günlerde artan nüfus, şiddet ve suç olaylarıyla gündemde. İlçede yaşanan sorunların kaynağının obez büyüme ve travmatik kentleşme olduğunu söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, bir şehir plancısı olarak bugünkü tabloyu değerlendirdi.

esenyurt-2.jpg

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ilçenin tarihinde iç kritik tarih olduğunu söyleyen Gökçe, "1989 yılında Esenyurt köy statüsünden çıkarak belde belediyesi kimliğine kavuştu. 2004 yılında ilk kademe belediyesi haline dönüşen kent, 2008 yılında ilçe statüsüne yükseltildi. Esenyurt'un kaderi de buradan sonra değişti.

2008'DEN SONRA OBEZ BİR GELİŞİME MARUZ KALDI

1989 yılından sonra Esenyurt 500 bin kişilik bir kent merkezi olarak tasarlandı. Altyapı, sosyal donatı alanları buna göre planlandı. Ancak 2008'den sonra bu tablo değişti. Yapılan değişikliklerle kent yoğunluğu arttırıldı. Adeta şehir obez bir gelişime maruz kaldı" ifadelerini kullandı.

Bu obez gelişim yoğunluk artışı ile yapılaşmayı arttırırken, yoğunluk artışını da nüfus artışının takip ettiğini belirten Gökçe, paylaşımında şu bilgilere yer verdi: "2008 - 2022 arasındaki nüfus değişimine bakalım. Bu tablo yaşanan yoğunluk artışının boyutunu gösteriyor. Nüfus yüzde 163'lük artışla 373 binden 983 bine çıktı.

57 İLDEN FAZLA NÜFUSA SAHİP

Karşılaştırma olması açısından, 2008 yılında Kadıköy nüfusu 533 bindi. Bugün 483 bin. Esenyurt 983 binlik nüfusuyla Türkiye'deki 57 ilden ve 6 Büyükşehir Belediyesi'nden fazla bir nüfusa sahip. Kentte 2008 - 2022 döneminde bu nüfus artışına uygun bir yapılaşma da yapılmadı.

Esenyurt betonlaşıp nüfusu da artarken, altyapı alanlarının, sosyal donatı alanlarının, eğitim, dini tesis gibi temel ihtiyaçların, yeşil alanların da plan dahilinde artması, nüfusun ihtiyacına uygun hale gelmesi gerekiyordu. Ancak bu adımlar atılmadı.

esenyurt-3.jpg

DÖNEMİN BELEDİYESİ KONUT MEZARLIĞINA İZİN VERDİ

Bağımsız belde belediyesi iken yapılan yoğunluk artışlarının kentin Büyükşehir'e bağlanması ardından dengelenip azaltılması gerekirdi. Halbuki dönemin Büyükşehir Belediyesi de bu yoğunlaşmaya izin verip, altyapısı, otoparkı olmayan gökdelenlere ve konut mezarlığına izin verdi.

ALTYAPIDAN BAĞIMSIZ BÜYÜDÜ

Adeta altyapıdan bağımsız büyüyen şehir gittikçe şişti. Şehir büyürken yoğunluk artışı nedeniyle üretilen konutlardan az sayıda insan büyük bir rant sağlarken, şehirde yaşayanlar açısından Esenyurt gittikçe yaşamın daha zorlaştığı bir şehir merkezine dönüştü.

2010'DAN SONRA DÜZENSİZ GÖÇMENLERİN MERKEZİ OLDU

Türkiye'nin her tarafından göç alan şehir, hem konumu hem de konut ve kira fiyatlarının İstanbul genelinden düşük olması nedeniyle 2010 yılından sonra geçici sığınmacı ve düzensiz göçe de maruz kaldı. Özellikle düzensiz göçmenlerin hedef merkezi oldu.

300 BİN YABANCI YAŞIYOR

Bugün verilere göre 983 bin vatandaşımızın yanı sıra sayıları 300 bine ulaşan yabancı da Esenyurt'ta yaşıyor. Bu ağır konut talebi, bölgedeki konut ve kira fiyatlarında da dengesiz bir artışa neden oldu. Son 5 yılda Esenyurt'ta konut kirası yüzde 592 artış gösterdi.

2008'den sonra uygulanan şehir planlama ilkelerine aykırı rant odaklı obez büyüme modeli nedeniyle artan nüfusa paralel güvenlik personeli artışı yaşanamadı. Adli ve idari kapasite belli olduğu için şehirde güvenlik zaafı yaşadı.

NARKOTİK, HIRSIZLIK VE KAVGA

Nitekim İstanbul Planlama Ajansı tarafından yapılan bir çalışmaya göre Esenyurt'ta yaşayanlar İstanbul ortalamasının çok üstünde güvenlik sorunu yaşadıklarını söylüyor. Narkotik, hırsızlık ve kavga gibi suçlar bölgede daha yoğun yaşanıyor.

f27jbq-xoaa-moq.jpg

Sonuç olarak Esenyurt çok boyutlu problemlerle karşı karşıya. Yapı stoğunun kalitesi sorunlu. Artan betonlaşma ve yoğunluk nüfus artışını getirirken, gereken sosyal donatı sağlanmadı için eğitim, kültür ve güvenlik başta olmak üzere şehir her alanda sorun yaşıyor.

SINIRLI SAYIDA İNSAN BÜYÜK BİR ZENGİNLİĞE KAVUŞTU

Esenyurt'un obez büyümesi sırasında sınırlı sayıda insan büyük bir zenginliğe kavuşurken, Esenyurt'ta yaşayanlar devasa problemlerle karşı karşıya kaldı, kalmaya da devam ediyor. Dünya tarihine girecek bir örnek ile karşı karşıyayız.

Esenyurt çok kısa bir zamanda yanlış şehircilik politikaları nedeniyle Esencılıs'a dönüştü. Bugün yaşadığımız sorunların kaynağı bu obez büyüme ve travmatik kentleşmedir. Yılların birikimi ve plansızlık ortaya çıkan tablonun sorumlusudur.

'ESENCILIS'IN ACI BİR İBRET OLMASINI DİLİYORUM'

Bunu tabloyu düzeltmek için Büyükşehir Belediyemiz ve İlçe Belediyemiz büyük bir gayretle çalışıyor. Önümüzdeki yıllarda akıl ve bilimin ışığında atılacak adımlar ile tablonun değişmesini umuyor, başka şehirlerimize de Esencılıs'ın acı bir ibret olmasını diliyorum."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN