İstanbul yıllardır almadığı kar yağışını 'vorteks' ile alacak!

İstanbul yıllardır almadığı kar yağışını 'vorteks' ile alacak!

İstanbul son dakika kar yağışı, ulaşımı olumsuz etkilese de beyaza bürünen kentte vatandaşlar keyifli dakikalar geçiriyor. Hafta sonu İzlanda soğuk hava dalgasının etkisi altına giren İstanbul'da 24 Ocak 2022 Pazartesi günü 'vorteks' ve 'DEK' adı verilen kar yağışı gerçekleşiyor. İşte, İstanbul hava durumu tahmini...

Karadeniz üzerinden İstanbul'a giriş yapan kütleler, kent genelinde yoğun kar yağışına neden oluyor. Megakent'te dün gece yoğunlaşan kar yağışıyla ciddi bir kar örtüsü oluştu ancak bugün çok daha fazlasının yağması bekleniyor. Tahminlere göre İstanbul yıllardır almadığı kar yağışını önümüzdeki birkaç gün boyunca alacak.

20220124-2-51866449-72899383.jpg

VORTEKS KAR YAĞIŞI NEDİR?

Atmosfer içindeki dairesel veya kendi ekseni etrafında dönen hava akımına 'vorteks' deniyor. Vorteks kar yağışı, etkilediği noktalarda kısa sürede yoğun yağışlar ve kuvvetli fırtınalar oluşturmasıyla biliniyor.

Vortex, etkili olduğu lokasyonda kısa sürede bol yağış bırakır, ani fırtınaya neden olur. Bu nedenle uçuşlar ve günlük hayat da olumsuz etkilenir.

DEK KAR YAĞIŞI NEDİR?

İstanbul'a Karadeniz üzerinden gelen kütleler 'Deniz Efekti Kar veya Deniz Etkisi Kar (Sea Effect Snow)' DEK yağışlarını oluşturuyor.

Dün gece bu şekilde etkisini gösteren kar yağışı, bugün öğlen saatlerinden itibaren Batı Karadeniz'de oluşan vorteksin oluşturduğu bantlar da İstanbul'u etkilemeye başladı.

Kendi etrafında dönen bir hava akımı olarak tanımlanabilecek vorteksler, etkilediği noktalarda kısa sürede yoğun yağışlar ve kuvvetli fırtınalar oluşturmasıyla biliniyor.

aw526005-04.jpg

İSTANBUL HAVALİMANI'NDA UÇUŞLAR DURDURULDU

İstanbul'da kar yağışı nedeniyle kamu kurum ve kuruluşlarında mesai saatleri değişti.
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, paylaşımında, "Ulaşımdaki aksamalar dikkate alınarak kamu kurum ve kuruluşlarında, nöbetçi personel bırakılmak suretiyle mesailer, 15.30'da sona erecektir" sözlerini kullandı.

Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı'nda bazı uçuşlar erteleniyor. İstanbul Havalimanı'nda pistte yapılacak temizlik çalışmalarından dolayı tüm uçuşlar saat 18.00'e kadar durduruldu.

METEOROLOJİ'DEN KUVVETLİ RÜZGAR VE TİPİ UYARISI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2. Bölge Müdürlüğünden yapılan son değerlendirmelere göre; Balıkesir'in kuzey ilçelerinde (Marmara Adası, Erdek, Bandırma, Gönen, Manyas, Susurluk) bu akşam saatlerinden sonra görülecek olan kar yağışlarının; yer yer kuvvetli kuzeyli rüzgar (30-50 km/sa) ile birlikte, orta kuvvette (5-15 cm) olması beklendiğinden başta buzlanma ve don olayına bağlı ulaşımda aksamalar ile tipi şeklinde yağış gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

Kuvvetli rüzgar ve tipinin bu akşam saat 21.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında etili olmasının beklendiği açıklandı.

aw524905-34.jpg

EN KUVVETLİ KAR YAĞIŞI BUGÜN

Haber Global Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli, öğleden sonra sat 14.00-15.00 ve 16.00-17.00 olmak üzere iki kuvvetli kar dalgasının görüleceğini söyledi.

İstanbul'da sıcaklıklarda bir değişim olmayacağını belirten Sürmeli, "Deniz etkisiyle perşembe ve cumaya kadar kar yağışı gidecek. En kuvvetli kar yağışı bugün olacak" dedi.

SOĞUK HAVA DALGASI HAFTA BOYUNCA ETKİLİ OLACAK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) İstanbul'daki karla mücadele çalışmalarını denetleyip son durum ile ilgili açıklama yaptı. Cuma gününden beri kar yağışını takip ettiklerini dile getiren İmamoğlu, "Bu yıl karın çok enteresan bir seyri var. Bir bölgeye birden kar yağıyor. Bir anda yoğun bir kalınlık oluşabiliyor. Kırsalda 25 santim ve üzerine çıktığı gözleniyor. Bu hafta boyunca soğuk hava dalgası devam edecek" dedi.

aw524905-09.jpg

"BASKIN KAR YAĞIŞLARI BİZİMLE OLACAK"

İstanbul'un herhangi bir yerinde her an ani bastıran kar yağışları görülebileceğini uyarısında bulunan İmamoğlu "Meteorolojinin verdiği uyarılara göre her an baskın yağışları bizimle olacak. Vatandaşlarımıza olan uyarımız devam etmektedir.

Her ne kadar trafikle ilgili akışı en verimli şekliyle şu an sürdürdüğümüzü ifade etsek de bir anda bastıran bir kar, kış koşullarına hazırlık olmayan bir araç ya da yoğunlaşan trafikten dolayı tıkanıklık o yollara hizmet etmemizi de engelleyecek. Lütfen vatandaşlarımız bu koordineli çalışmalarına bizimle devam etsinler. Hiçbir vatandaşımız acil ihtiyacını hissettiğinde kendini yalnız hissetmesin. Bizler 7/24 onların yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

İSTANBUL'DA KAR YAĞIŞI NE ZAMAN AZALACAK?

Tahminlere göre İstanbul'da kar yağışının en yoğun günü bugün olacak ancak yarın ve çarşamba günlerinde de kar yağışı kendini gösterecek. Perşembeden itibaren hava sıcaklıkları adım adım yükselirken kar İstanbul'u terk edecek. Cuma günü tüm yurtta kar ufak alanları etkileyecek.

İSTANBUL SAATLİK HAVA DURUMU TAHMİNİ

2022-01-24-161334.jpg

İSTANBUL HAFTALIK HAVA DURUMU TAHMİNİ

2022-01-24-161402.jpg

TÜRKİYE GENELİ HAVA DURUMU TAHMİNLERİ

25 OCAK 2022 SALI

haritatahmingun1.jpg

26 OCAK 2022 ÇARŞAMBA

haritatahmingun2.jpg

27 OCAK 2022 PERŞEMBE

haritatahmingun3.jpg

28 OCAK 2022 CUMA

haritatahmingun4.jpg

29 OCAK 2022 CUMARTESİ

haritatahmingun5.jpg

İSTANBUL, ANKARA, İZMİR DETAYLI HAVA DURUMU TAHMİNLERİ

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN