Son dakika!.. Milli Savunma Bakanlığı: Ermenistan ateşkesi ihlal ediyor

Son dakika!.. Milli Savunma Bakanlığı: Ermenistan ateşkesi ihlal ediyor

Son dakika haberi... Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'da ateşkesi ihlal etmesiyle ilgili Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İnsanlık suçu işleyen Ermenistan şimdi de ateşkesi ihlal ediyor. Uluslararası kamuoyu Ermenistan'ı uyarmalıdır" denildi.

Dün Moskova'da tarafların bir araya gelmesiyle ilan edilen ateşkesi ihlal eden Ermenistan'a Milli Savunma Bakanlığı'ndan tepki geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Savaş suçu ve insanlık suçu işleyen Ermenistan, şimdi de ateşkesi ihlal ediyor. Ermenistan ateşkeste bile sivil yerleşim yerlerine saldırıları sürdürüyor. Uluslararası kamuoyu Ermenistan’a karşı sesini yükseltmelidir" denildi.

ERMENİSTAN GENCE VE MİNGEÇEVİR'E SALDIRDI

Ermenistan birlikleri insani ateşkesi ihlal ederek Gence ve Mingeçevir şehrlerine füzeyle saldırdı.

Ermenistan ordusunun birliklerinin insani ateşkesi ihlal ederek Azerbaycan’ın en büyük ikinci şehri olan Gence’de sivil yerleşim birimlerine füzeli saldırı gerçekleştirdi.

2-001.jpg

Füzenin evlerin bulunduğu alana düşmesi sonucunda evler, araçlar büyük hasar alırken bazı evler ise tamamen enkaza döndü. Resmi kaynaklardan edinilen bilgilere göre saldırıda 5 kişi hayatını kaybederken 28 kişi de yaralandı.
Saldırıda eşini kaybeden Rahib Halilov,”İki oğlum var ikisi de cephede savaşıyor. Biri Murov’da, diğeri ise Gedebey’de. Gece füze nasıl geldiyse beni aynadan dışarı fırlattı. Onun için sağ kaldım. Gece saat ikiydi patlamanın şiddetiyle beni camdan dışarı fırlattı. Eniştem ağır yaralandı, eşim ise enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. Eşimi enkazdan güçlükle çıkardılar. Şarapnel başına isabet etmişti” diye konuştu.

Bölgede sadece sivillerin yaşadığı belirten Halilov,”Bazı komşularımızda hayatını kaybetti. Bazıları ise hala enkaz altında. Kurtarma çalışmaları devam ediyor” dedi.
Saldırıda ölen ve yaralanan sivillerin olduğu belirtilirken görevliler tarafından enkaz altına kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları sürdürülüyor.

MİNGEÇEVİR'E ATILAN FÜZE TERMİK SANTRALE DÜŞTÜ

Ermenistan ordusunun attığı roket Mingeçevir şehrinde bir termik santrale düştü.
Ermenistan ordusu insani ateşkesi ihlal ederek dün gece Azerbaycan’da birçok sivil yerleşim yerine roketle saldırı düzenledi. Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından Mingeçevir şehrindeki bir termik santrale roket atıldı. Düşen roketin patlamadığı belirtilirken, roketin düştüğü yerde büyük bir çukur oluştuğu görüldü.

1.jpg

RUSYA'NIN ATEŞKES MASASINDA TÜRKİYE YOK

Rusya’dan Türkiye’ye stratejik çalım... Ankara devre dışı bırakılarak Moskova’da kurulan ateşkes masasından barış görüşmelerine başlanması ve ABD, Fransa, Rusya’nın arabulucu olması kararı çıktı.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında statüsü uyuşmazlık konusu olan Dağlık Karabağ bölgesinde, 27 Eylül’de başlayan şiddetli çatışmalar devam ederken, çatışmalarla ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in davetiyle, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un arabuluculuğunda Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan Moskova’da yapılan istişare toplantısında bir araya geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığında 11 saat süren toplantı sonrasında Rus Bakan Lavrov ortak açıklamayı tek başına okudu. Lavrov “10 Ekim 2020’de (dün) saat 12.00’dan itibaren insani yardım amaçlı olarak Uluslararası Kızılhaç Komitesinin arabuluculuğu ve kriterleri doğrultusunda esirlerin, tutsakların ve cenazelerin değişimi için ateşkes ilan edildi” dedi.

rusya-ateskes.jpg

Ateşkes rejiminin parametreleri üzerinde ayrıca çalışılacağını kaydeden Lavrov, Azerbaycan ve Ermenistan’ın, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanlarının arabuluculuğuyla meselenin çözümü prensipleri temelinde, erken barışçıl bir çözüme ulaşmak amacıyla esaslı müzakerelere başlayacağını bildirdi. Ayrıca Lavrov, tarafların müzakere süreci formatının değişmediğini teyit ettiğini aktardı. Ve Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ konusunda varılan ateşkes önceki dün 12.00. itibarıyla başladı. Uluslararası Kızılhaç Komitesinin arabuluculuğu ve kriterleri doğrultusunda esirlerin ve cenazelerin değişimi için ilan edilen ateşkesin süresi konusunda şimdilik bilgi verilmedi. Taraflar, ateşkes rejiminin parametreleri üzerinde ayrıca çalışma gerçekleştiriyor.

"TÜRKİYE MİNSK ÜYESİDİR"

Ancak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in “5 Ekim’de Türkiye ‘Sonuna kadar Azerbaycan’ın yanındayız’ dedi. Bu başka aktörlere de uyarı oldu. Barış sürecinde Türkiye mutlaka olmalıdır” demesine rağmen masaya Türkiye çağırılmadığı gibi Lavrov, müzakereleri yürütecek olan AGİT Minsk Gurubu içinde Türkiye’yi saymadı. Böylece Moskova’nın çalımıyla Türkiye masanın dışında bırılkılmış oldu. Rusya’nın tavrı sonrası tweet atan Eski Büyükelçi ve CHP eski Milletvekili Ünal Çeviköz “Türkiye AGİT’in Minsk Grubu üyesidir. Azerbaycan-Ermenistan Ateşkes müzakerelerini grubun eş başkanları yürütse dahi, Türkiye’nin Minsk Grubu’nu toplantıya çağırarak müzakereler hakkında Bilgi ve açıklama istemesi gerekir. Yine ofsayta düşmeyelim!” uyarısında bulundu.

İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr Hakan Güneş de “Türkiye’nin burada dışarıda bırakıldığını söylemek doğru olmaz. Rusya zaten Ermenistan ve Azerbaycan dışında en güçlü üçüncü taraf konumunda. Türkiye’de Minsk grubu üyelerinden biri olarak masada yer almaya devam edecek” ifadesini kullandı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev ise “Türkiye masada. Sürece yakında katılımı bekleniyor” ifadesini kullandı. Ancak durumdan mamnun olan Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ‘bireysel çabalarından’ dolayı Putin’e teşekkür etti. 

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN