Son dakika! Türkiye'den Rusya'ya çağrı: Ateşkes için Ermenistan'a baskı yapın

Son dakika! Türkiye'den Rusya'ya çağrı: Ateşkes için Ermenistan'a baskı yapın

Son dakika haberi...Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüştü. Çavuşoğlu, Lavrov'dan 'Ermenistan'a ateşkese uyması' için baskı yapılmasını istedi. Moskova'da masaya oturan taraflar, ateşkes için anlamış fakat Ermenistan kararı ihlal etmişti.

Son dakika haberi... Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüştü.

Çavuşoğlu, Lavrov ile görüşmesinde 'Ermenistan'ın ateşkese uyması' konusunda uyarılmasını istedi.

01-012.jpg

Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile de bir telefon görüşmesi yaptı. Çavuşoğlu ile Bayramov, Ermenistan’ın ateşkes ihlallerini ele aldı.

MOSKOVA'DA KURULAN MASA İŞE YARAMADI

Rusya'nın önderliğinde masaya oturan taraflar, Dağlık Karabağ'da esir ve cenaze değişimi için ateşkes ilan etti. Fakat Moskova'da alınan ateşkes kararı dün fiilen devreye girmedi. 

Ermenistan ordusu, ateşkesin üzerinden 24 saat geçmeden Azerbaycan'ın en büyük ikinci kenti Gence'yi füzelerle vurmuş, kanlı saldırıda 9 kişi hayatını kaybetti. 

01-013.jpg

Genceli vatandaşlar o dehşet anlarını AA'ya anlattı. Tamamen yıkılan evden kendi imkanlarıyla çıktığını söyleyen Ali Memedov, "İlk önce bir patlama sesi duyduk. Sonra ev hemen üzerimize çöktü. Ben ilk önce deprem oldu zannetim. Daha sonra ailemle birlikte enkazdan çıktık." dedi. 

02-005.jpg

Dışarı çıkıncı büyük bir şok yaşadığını, asıl füzelerin komşularının binalarına düştüğünü belirten Memedov,  "Çocukların ve kadınların bağırışlarını duydum. Hemen onlara yardım edip, olay bölgesinden uzaklaşmaya çalıştık." diye konuştu. 

03-006.jpg

"BİZİM SUÇUMUZ NEYDİ?"

Gözü yaşlı bir şekilde evinin önünde bekleyen bir anne, "Patlamada 2 çocuğum başından yaralandı. Annem de cam parçalarının düşmesi nedeniyle ayağından yaralandı." dedi. 

Çocuklarının şu anda hastanede tedavi altında olduğunu belirten Genceli anne, "Hayatımda ilk defa böyle bir şok yaşadım. Bizim suçumuz neydi?" diye haykırdı. 

04-003.jpg

ERMENİSTAN SALDIRIYI YALANLADI

Ermenistan Savunma Bakanlığı ise Gence'ye saldırı suçlamasını reddetti.

Bakü'yü 'yalan söylemekle' itham eden Erivan yönetimi, Bakü'nün iddialarının aksine Azerbaycan ordusunun Dağlık Karabağ'daki yerleşim alanlarını vurmaya devam ettiğini öne sürdü.

Gence'deki kanlı saldırının ardından Ermenistan'ın, Azerbaycan yerleşim birimlerine top ve füzelerle gerçekleştirdiği saldırılarda yaşamını yitiren sivil sayısı 41'e yükseldi.

EN SERT TEPKİ TÜRKİYE'DEN 

Bu saldırıya en sert tepki yine Türkiye'den geldi. Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan’ın ateşkesi ihlal ederek Azerbaycan'ın Gence kentine düzenlediği roket saldırısını şiddetle kınadı:

"Bu saldırı aynı zamanda Ermenistan’ın gayrimeşru işgalini sürdürebilmek için uluslararası insancıl hukuku ihlal etmekte beis görmediğini ve ateşkes dilinden anlamadığını da ortaya koymaktadır. Ermenistan’ın bu mütecaviz eylemleri şaşırtıcı olmayıp her zamanki işgalci ve saldırgan zihniyetinin açık bir yansımasıdır. Uluslararası toplum bu hukuk tanımazlığa artık dur demelidir."

AB: TARAFLARI ATEŞKESE UYMAYA ÇAĞRIYORUM

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ve Ermenistan'a ateşkese uyma çağrısında bulundu.

Michel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Azerbaycan ve Ermenistan arasında varılan insani ateşkesin gerginliğin düşürülmesine yönelik önemli bir adım olduğunu vurguladı.

"Tarafları ateşkese uymaya çağırıyorum" ifadesini kullanan Michel, şiddet kullanılmasından ve sivillerin tehlikeye atılmasından kaçınılması gerektiğini belirtti. 

Michel, taraflar arasında ön şartsız müzakerelerin vakit kaybedilmeden başlaması gerektiğini ifade etti.

ALİYEV'DEN ŞAŞIRTAN RUSYA ÇIKIŞI

Kağıt üstünden kalan ateşkes kararı hakkında konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Moskova görüşmesini olumlu bulduğu belirterek, Karabağ sorununun çözümüne en büyük katkıyı Rusya'nın yapabileceğini ifade etti.

Rus RBK televizyonuna konuşan Aliyev "Söz konusu görüşmeyi genel anlamda olumlu değerlendiriyorum, zira görüşmeden sonra yayımlanan açıklamada ateşkes rejiminin insani sebepler ile ilan edildiği, Ermenistan ile ciddi görüşmelerin başlayacağı belirtiliyor" dedi.

Aliyev, ülkesinin görüşmelere yarın dahi başlamaya hazır olduğunu vurgusunu yaptı. Bunun yanında, Minsk Grubu'nun eş başkanları içinden Karabağ sorununa en çok etki edebilecek olanın, tarihi ve siyasi sebeplerle Rusya olduğunu da söyledi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN