Şükran Günü nedir?

Şükran Günü nedir?

Türkiye’de pek yaygın olmasa da birçok kesimin bildiği Şükran Günü, ABD’de ve Kanada’da büyük önem verilen bir gündür. Bunun dışında İngiltere’de de asırlar önce kutlanmaya başlanan Şükran Günü, temelinde şükran-minnet etmeyi hedefliyor.

Eskiden yaşanan veba salgını, kuraklık ve ani felaketlerin ardından Allah’a şükretmek için kutlanan Şükran Günü’nde yapılacak yemekler bellidir. Bu günlerde hindi eti yenir. ABD’de Şükran Günü’nde başkanın 2 hindiyi affetme hakkı da bulunuyor.

ŞÜKRAN GÜNÜ NEDİR?

Kanada ve ABD’de hasata ve geçmiş senenin tüm nimetlerine şükretmek adına kutlanan bir ulusal bayram olan Şükran Günü’nün temelinde minnet-şükran duymak yatıyor.

İngilizlerde, Şükran Günü sekizince Henry döneminde yaşanan İngiliz Reformasyonu esnasında yaygınlaşmıştır. Şükran Günü o zamanın İngilteresinde Katolik Takvim'deki dini günlere bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. 1536’ten evvel takvimde 52 Pazar Ayini ve 95 kilise günü yer alıyordu. 1536 yılında yapılan reformun ardından kilise günü sayısı 27'ye düşürüldü. Ancak bazı Paskalya ve Püritenler Noel dâhil olmak üzere bütün kilise günlerini ortadan kaldırmayı hedefliyordu. Bu günler yerine 'Şükran Günleri’ veya 'Oruç Günleri' getirilmek isteniyordu.

Özel şükretme gibi Allah tarafından verilenler 'Şükran Günü’, ani felaketler ve yargı tehditleri 'Oruç Günleri' olarak adlandırıldı. Oruç Günleri 1611’de meydana gelen kuraklık, 1613’te görülen sel felaketi ve 1604 ve 1622’de meydana gelen veba salgını adına gerçekleştirilirken, Şükran Günü İspanyol Armadası'na karşı 1588’de alınan zafer ve 1705 yılında Büyük Britanya Kraliçesi Anne'ın hükmü için gerçekleştiriliyordu.

1606’da sıradan olmayan bir Şükran Günü kutlaması, 1605’te yapılan Barut Komplosu'nun ifşası ve 5 Kasım Guy Fawkes Gecesi ile geliştirildi.

ŞÜKRAN GÜNÜ NE ZAMAN?

İki ülke arasındaki boylam farkının yarattığı farklı hasat takviminden dolayı, Şükran Günü, ABD'de kasım ayının dördüncü perşembesinde, Kanada'da ise ekim ayının ikinci pazartesi günü kutlanır.

Günümüze kadar erişen birçok gelenek gibi Şükran Günü’nün anlamı değişti. Şükran Günü ABD’li yerliler arasında Yas Günü olarak kutlanır.

sukran-gunu-nedirr.jpeg

ŞÜKRAN GÜNÜ GELENEKLERİ NELERDİR?

Bayramın kökeni, Plymouth'taki ilk İngiliz kolonicilerin (Pilgrimler), Wampanoag(en) Kızılderilileri ile ortak gerçekleştirdiklerine inanılan bir hasat yemeği olsa da günümüzde, Kızılderili unsurlardan ayrılarak, sadece Allah ve aileye adanan bir hâl almıştır. Genellikle ABD’deki kutlamalar, sembolizm ve mitoloji bakımından çok zengindir. Hindi, bu günün geleneksel yemeği arasında yer alır. Öte yandan elma, patates püresi ve kabak pastaları, kızılcık sosu da yapılır.

HİNDİ AFFI GELENEĞİ NEDİR?

Seneler boyunca her Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Şükran Günü’nden önce iki hindiyi affeder. 1963’te Başkan John F. Kennedy, Ulusal Hindi Federasyonu’nca hediye olarak gelen hindiyi geldiği çiftliğe geri göndermişti.

Barron Trump kimdir?Barron Trump kimdir?

Trump’tan Flynn’e Şükran Günü öncesi afTrump’tan Flynn’e Şükran Günü öncesi af

Hindiler Beyaz Saray'a konuk olduHindiler Beyaz Saray'a konuk oldu

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN