Twitter'da rozet karmaşası! Herkes şikayetçi, parayı veren 'mavi tik' alıyor, kimin onaylı olduğu artık anlaşılmıyor

Twitter'da rozet karmaşası! Herkes şikayetçi, parayı veren 'mavi tik' alıyor, kimin onaylı olduğu artık anlaşılmıyor

Twitter, geçtiğimiz haftalarda tüm eski mavi onay işaretlerini 1 Nisan 2023 tarihinde kaldıracağını açıklamıştı fakat bu plan henüz gerçekleşmedi. Twitter, eski mavi onay işaretlerini kaldırmak yerine yeni bir etiket oluşturuldu. Artık mavi tik için kimin para ödediğinin veya kimin eski mavi onay işarete sahip olduğunun ayrımı yapılamıyor. Peki, Twitter'da rozetlerin anlamı nedir, hangi rozet ne anlama geliyor? İşte, Twitter rozetlerinin anlamları...

Sosyal paylaşım sitesi Twitter, iş insanı Elon Musk tarafından geçen yıl satın alınmasından bu yana değişim içinde. Bir zamanlar ünlüler, şirketler, markalar ve gazeteciler de dahil olmak üzere önemli hesaplara mavi onay işaretleri veren Twitter'ın uzun süredir devam eden doğrulama sisteminin yeni bir revizyonu da dahil olmak üzere büyük değişiklikler hâlâ devam ediyor.

Digitalage'de yer alan habere göre, Elon Musk'ın abonelikten gelir elde etme çabası, Twitter'ın eski doğrulama sistemini ücretli 'Twitter Blue' hizmetiyle değiştirmesine yol açtı. Fakat bu değişiklik, önceden doğrulanmış bir hesap ile sadece mavi onay işaret için ödeme yapan bir hesap arasındaki ayrımı zorlaştırıyor.

twitter-rozetlerinin-anlamlari-3.jpg

TWITTER'DA MAVİ ONAY İŞARETİ NE ANLAMA GELİYOR?

Bir kullanıcı adının yanındaki mavi onay işareti, Twitter'ın geçmişte doğruladığı hesap anlamına geliyordu. Ancak şimdi mavi onay işaretine dokunulduğunda veya tıklandığında, "Bu hesap, Twitter Blue'ya abone olduğu veya eski bir doğrulanmış hesap olduğu için doğrulanmıştır" yazıyor.

twitter-rozetlerinin-anlamlari-1.jpg

Twitter Blue aboneleri, 30 dakika içinde tweet'leri düzenleme ve 4 bin karaktere kadar tweet'leri paylaşma gibi ek özelliklere erişimin yanı sıra bir onay işareti almak için web'de ayda 8 doları veya iOS ve Android'de 11 doları ödüyor. Ücreti ödeyen, onaylanmış bir telefon numarası ve aktif durum dahil olmak üzere gereksinimleri karşılayan herkes Twitter mavi onay işaretine sahip olabiliyor.

Geçen hafta basketbol yıldızı LeBron James de dahil olmak üzere birçok tanınmış Twitter kullanıcısı yeni sisteme karşı çıktı. Buna rağmen James'in mavi onay işareti hâlâ duruyor. Görünüşe göre Twitter, ödeme yapmasalar bile eski mavi onay işaretlerini çoğu hesaptan kaldırmamaya karar verdi.

twitter-rozetlerinin-anlamlari-4.jpg

Eski doğrulanmış kullanıcılar bir zamanlar 'kamu yararına olan aktif, dikkate değer ve gerçek hesaplar' olarak görülüyordu. Ancak şimdi ise bir hesabın önceden doğrulanmış ya da Twitter Blue abonesi olup olmadığını belirlemek kolay değil. Bu kafa karışıklığı, bir zamanlar orijinallik nişanı olan mavi onay işaretinin değerini azaltabilir.

Mavi onay işareti şu anda Twitter kullanıcılarını ikiye bölmüş durumda. Bir kısmı bunun için ödeme yapmayı sorun etmezken, diğer kısım da hiçbir şekilde para vermeyeceğini söylüyor. Hafta sonu The New York Times'ın Twitter hesabı mavi onay işaretini kaybetmişti. Şirket, bu onay işareti için ödeme yapmayacağını açıklamıştı. Şu anda The New York Times'ın Twitter hesabı onay işaretsiz.

twitter-rozetlerinin-anlamlari-5.jpg

TWITTER'DA SARI ONAY İŞARETİ NE ANLAMA GELİYOR?

Twitter Onaylı Kuruluşlar programına kayıtlı resmi işletme hesaplarına özel olan sarı onay işareti, hesabın Twitter Blue for Business üzerinden resmi bir işletme hesabı olduğunu gösteriyor. Twitter Onaylı Kuruluşlar, aylık 1000 doları abonelik ücreti ödeyerek bir onay işareti, kare bir avatar ve Twitter Blue özelliklerine sahip oluyor. Ayrıca bağlı kuruluş hesapları da ekleyebiliyor.

twitter-rozetlerinin-anlamlari-6.jpg

TWITTER'DA GRİ ONAY İŞARETİ NE ANLAMA GELİYOR?

Bu onay işareti ise bir devlet kuruluşu veya yetkilisi için veriliyor. Örneğin, Cumhurbaşkanlığı'nın Twitter hesabı gri onay işaretine sahip. Gri onay işareti, birden çok ülkeyi kapsayan Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü gibi çok taraflı kuruluşlar için de geçerli.

Özetle, sarı ve gri onay işaretlerini anlamak oldukça kolay. Ancak mavi onay işareti için kafa karışıklığı devam edecek gibi görünüyor. Kullanıcıların mavi onay işaretine sahip bir hesabın önceden doğrulanmış hesaplardan biri ya da Twitter Blue abonesi olup olmadığını ayırt etmesi zor.

twitter-rozetlerinin-anlamlari-2.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN