Vergi Dairesinde Yapılandırma İşlemi Devam Ediyor ne demek?

Vergi Dairesinde Yapılandırma İşlemi Devam Ediyor ne demek?

İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden 7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu Kapsamında Tecil İşlemleri’nin sonucunu bekleyenler, ‘Vergi Dairesinde Yapılandırma İşlemi Devam Ediyor’ uyarısıyla karşılaşıyor.

Meclis’ten geçerek Resmî Gazete’de yayınlan ve yürürlüğe giren 7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu ile borçlular, devlete olan borcunu yapılandırıp ödemek için başvurularını yapmaya devam ediyor. Başvurularını yapan bazı mükellefler, İnteraktif Vergi Dairesi’nde ‘Vergi Dairesinde Yapılandırma İşlemi Devam Ediyor’ uyarısıyla karşılaştığını söylüyor.

VERGİ DAİRESİNDE YAPILANDIRMA İŞLEMİ DEVAM EDİYOR NE DEMEK?

‘Vergi Dairesinde Yapılandırma İşlemi Devam Ediyor’ uyarısını görüyorsanız, bağlı bulunduğunuz vergi dairesinin yetkilileri, borçlarınızı ve bilgilerinizi inceliyor demektir. Bundan sonraki işlem ise onay süreci olacak. Yani daha önce İnteraktif Vergi Dairesi aracılığıyla 7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu’na yaptığınız başvurunuzun taksitlendirilmesi yapılacak.

VERGİ BORCU YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

e-Devlet veya İnternet Vergi Dairesi'nin internet sitesi üzerinden yapılandırma başvuruları yapılabiliyor. Bunların dışında ilgili vergi dairesine bireysel olarak giderek de başvuru yapılır.

İnteraktif Vergi Dairesi’ne veya e-Devlet kapısına giriş yaptıktan sonra ‘Mükellefiyet Gerektiren Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme’ bölümünden yapılandırmayı tamamlayabilirsiniz. İnternet Vergi Dairesi'ne giriş yapmanızın ardından sol tarafta yer alan ‘Yapılandırma İşlemleri’ bölümünden borçlarınızın hepsini yapılandırabilirsiniz.

vergi-dairesinde-yapilandirma-islemi-devam-ediyor-ne-demekk.jpg

GSS İÇİN BAŞVURUYA GEREK YOK

Başta Bağ-Kur sigortalıları olmak üzere primini kendi ödeyenlerin yapılandırma başvuruları e-Devlet kapısı üzerinden alınıyor. Bu ve primini kendi ödeyen diğer sigortalıların sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine elden veya posta yoluyla yapılandırma başvurusunda bulunmaları gerekiyor.

Öte yandan Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları için de başvuru şartı aranmıyor, tüm borçlar otomatik bir şekilde SGK tarafından yapılandırılıyor.

TAKSİTLER NASIL OLACAK

Yapılandırılan tutarı peşin ödemek isteyen mükellefler, ödemeyi 31 Ocak 2021 tarihinde başlayacak ödeme döneminde dek yapabilecek. Taksit seçeneğini seçenler ise ilk taksiti bu tarihe dek ödeyecek. SGK'ye ait borçlar ikişer aylık eşit taksitler şeklinde ödenebilecek.

Borçların anaparası her hâlde tahsil edilecek. Gecikme faizi ve gecikme cezaları yerine, Yurtiçi Tüketici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) üzerinden enflasyon farkı alınıyor. Enflasyon farkı ile ilgili de kolaylık sağlanıyor. Ekim 2016 tarihine dek enflasyon makul seviyelerde seyrettiğinden dolayı, o tarihe dek TÜİK’in açıkladığı gerçek Yİ-ÜFE artışları baz alınacak. Kasım 2016’dan sonraki zamanda enflasyon çok yüksek izlediğinden ötürü, yapılandırmayı cazip kılmak adına Yİ-ÜFE artışı aylık 0.35 olarak sayılacak.

Mükelleflerden, bu şekilde hesaplanan enflasyon farkı ile anaparayı ödemeleri talep edilecek. Mükellefler 6, 9, 12 veya 18 aylık taksitlerle ödemelerini yapabilecekken, ilk taksit ya da ikinci taksit zamanı içerisinde borçlarının tamamını ödeyebilecek.

Borcun anaparasını ilk taksit zamanı içerisinde peşin bir şekilde ödeyenlerler hesaplanan enflasyon farkının yüzde 90’ını ödemeyecek, sadece yüzde 10’luk enflasyon farkını ödeyecek.

Borcun anaparasını ilk iki taksit zamanında ödeyenlerden de enflasyon farkının yüzde 50’si alınacak, kalanı silinmiş olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN