85 milyonu ilgilendiren torba yasada neler var? Devlet sosyal yardımlarını arttırıyor! Elektrik faturası, doğal gaz faturası, KYK, icra borcu, yoksul, engelli herkesi ilgilendiriyor... İşte yeni torba yasa içeriği

85 milyonu ilgilendiren torba yasada neler var? Devlet sosyal yardımlarını arttırıyor! Elektrik faturası, doğal gaz faturası, KYK, icra borcu, yoksul, engelli herkesi ilgilendiriyor... İşte yeni torba yasa içeriği

Milyonarca vatandaşı oldukça yakından ilgilendiren yeni torba yasa teklifi Türkiye’nin gündeminde yer alıyor. Torba yasa teklifi kapsamında KYK ve icra borçları olanlar için umut verici haberler gelmeye devam ediyor. Peki, torba yasa teklifinde neler var? Torba yasa kimleri ilgilendiriyor? İşte torba yasa teklifinin detayları…

Devletin 1 Ekim 2022 tarihinde açılışı yapılan Meclis’e sunmaya hazırlandığı torba yasada, yoksul, engelli ve muhtaç kişilere yönelik olarak pek çok yeni düzenleme bulunuyor. Pakette geliri asgari ücretin üçte ikisi oranından daha az olan kişilere koruma desteği olması da yer alacak.

MECLİSE SUNULACAK OLAN TORBA YASA TEKLİFİ

Alınan bilgilere göre Ak Parti hükümetinin hazırlamış olduğu 40 maddelik ekonomi paketine eklenmesi düşünülen düzenlemeyle beraber toplum tabanında yoksulluk ve yoksunluk arasına bir bant çekilecek.

Bununla beraber asgari ücretin üçte biri oranıyla üçte ikisi oranı arasında geliri olan vatandaşların gelirinin , asgari ücretin üçte birinin altına düşmemesine yönelik koruma desteği programı hazırlanacak.

Asgari ücretin üçte biri oranından daha az geliri olan vatandaşlara verilen sosyal yardımın hesaplanmasında aile bireylerinden birinin almış olduğu nafaka sayılmayacak.

Hükümet, 80’i aşkın madde ve kademeden oluşan yeni torba yasa teklifini bir önceki gün MHP’ye sundu.

Üç parça şeklinde Meclisin gündemine gelmesi planlanan yasa teklifinin 40 maddelik ilk kısmı ekonomi paketi olmuş olacak.

Pakette; Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) borcu olan genç bireylerin borçlarının faizlerinin silinmesi,

işverenlerin çalışanlarına vermiş olduğu elektrik ve doğal gaz desteklerinin 1.000 TL’lik kısmının da gelir vergisi ile sigorta prim kesintisinden de muaf tutulması,

işverenlerin çalışanlarına yemek desteği nakdi olarak verdikleri sürece bu ücretin vergiden istisna şeklinde tutulması,

ihracatı 500 bin doların üzerinde bulunan ihracatçı firma temsilcilerine düzenleme ile ilgili iki yeşil pasaport verilmesi,

Kur korumalı mevduat düzenlemesi zaman zarfı içerisinde 31 Aralık 2023 gününe kadar uzatılması, 5 Ağustos 2022 gününden önce icra takibi başlatılan 2 bin TL ve altındaki alacakların tasfiyesi gibi önemli düzenlemeler yer almakta.

torba yasa

TORBA YASA TEKLİFİNDE ÖNE ÇIKAN DÜZENLEMELER

Torba yasa teklifi kapsamında düzenlenen pakette yer alması beklenen bazı düzenlemeler ise;

Mevcut durumda yüzde 40 ve üzeri engeli olan vatandaşların devletten “engelli maaşı” alabilmeleri üzere üç yılda bir raporlarını yenilemeleri gerekiyor.

Yeni hazırlanan raporda engellilik oranı %40’ın altına düşmesi sonucunda vatandaşın maaşı kesilmekte ve devlet ilgili kişilerden hem aldığı maaşı hem de yasal faizi tahsil ediyor.

Yeni yapılacak düzenlemeyle beraber devlet maaş iadesi ve faizden vazgeçmiş olacak.

Asgari ücretin üçte bir oranından daha az gelire sahip olan vatandaşlara verilen sosyal yardım paralarının hesaplanmasında aile bireylerinden birisinin nafaka hariç tutulacaktır.

Asgari ücretin üçte biriyle beraber üçte ikisi arasında da geliri olan kişilerin gelirinin, asgari ücretin üçte birinin altına düşmemesi için de koruma desteği programı oluşturulacak.

Aynı zamanda yurt dışı çıkış harcını 150 TL’den 300 TL’ye yükseltecek olan maddenin ise torba yasadan çıkarıldığı belirtildi.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN