Lira, ruble, yerli telefon

Türkiye ile Rusya arasındaki ticarette Amerikan Doları yerine Türk Lirası ile Rus Rublesi’nin kullanılması gündemde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan’daki Türk Konseyi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye ile Orta Asya -Türk- cumhuriyetlerinin de kendi aralarındaki ticarette dolar yerine milli para birimlerini kullanma çağrısında bulundu.

Öte yandan İran-Irak Ticaret Odası Başkanı Yahya İshak, Tahran ve Bağdat’ın karşılıklı ticarette dolar kullanmama kararı aldığını ve ticaretin avro, riyal ve dinarla yapılacağını açıkladı.

Emperyalizmin çarkına çomak sokma yolunda güzel gelişmeler.

***

Bunların boş işler olduğunu söyleyenler de var.

Meselâ; Türkiye-Rusya ticaretindeki ödemelerde lira ve ruble kullanılsa bile fiyatlar yine dolar kuru üzerinden belirleneceği için bundan bir fayda umulamayacağını ileri sürenler…

Bence Türk tüccarların ve bankacıların elinin rubleye, Rus tüccarların ve bankacıların elinin de liraya alışması, psikolojik bir eşiğin aşılmasını temin etmesi bakımından başlı başına bir fayda olacaktır.

Varsın dolar kuru bir süre belirleyici olmaya devam etsin; zamanla elimizin alıştığı diğer paralara dolardan bağımsız kıymetler atfetmeye başlarız.

Ayrıca; dolar kullanımının azalması, doların kuruna menfi tesirde bulunmaz mı?

“Boşveeer” diyenlere aldırmadan şansımızı deneyelim.

***

Yerli malı seferberliğinde de aynı şey geçerli.

Burada da “Boş iş” edebiyatı yapanlar, mesela “Vestel’in akıllı telefonlarının bir sürü parçası da dışarıda üretiliyor, dolayısıyla yerliliği tartışmalı” diyenler var; onlara da aldırmayalım.

iPhone’un parçaları Çin’de üretiliyor diye ona ABD malı demekten geri duruyor muyuz?

Citroen motorunda Alman BOSCH firmasının bir parçası var diye “Citroen’in Fransız motoru oluşu tartışmalıdır” diyebilir miyiz?

Konu markadır, patenttir, bunların menşeidir.

Seferberliğe devam vesselam.

YORUMLAR (23)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
23 Yorum