Borsada FETÖ yapılanması

Günlük işlem hacmi 1 milyar liranın üzerinde olan bir piyasadan bahsediyoruz. Yabancıların bile milyarlarca dolar getirip, yatırım yaptığı bir piyasa.

Halka arzlar ile milyarlarca liranın toplandığı bir pazar...

Bedelli sermaye artırımları ile milyarların alındığı bir arena...

Ortakların hisse satışları ile milyarlarca doların elde edildiği bir yer...

Burası borsa.

Eski adı ile “İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)”. Yeni adı ile “Borsa İstanbul (BİST).”

Şirketlere uzun vadeli kaynağın sağlandığı yer. Sermaye piyasaları dediğimiz zaman ilk aklımıza gelen piyasa.

İki ana kurum var. Biri kamusal piyasa otoritesi, yani Sermaye Piyasası Kurumu (SPK); diğeri ise pazarın başlıca yeri olan BİST.

Dün itibari ile 105 bin rekoruna koşan bir yer. Herkes çok mutlu.

***

15 Temmuz hain FETÖ darbe girişimi sırasında borsaya da saldırdılar. İstinye’de de çatışma oldu. Polis memuru Mehmet Şevket Uzun ve Fatih Satır şehit oldu; 45 kişi de yaralandı. Demek ki, FETÖ için borsa daha ilk geceden ele geçirilmesi gereken bir yerdi.

Bu çok önemli...

Gelelim ikinci noktaya. 15 Temmuz sonrası özellikle SPK ve Borsa İstanbul’da FETÖ operasyonları yapıldı. Türkiye’nin en önemli para piyasası kurumlarında ciddi bir FETÖ yapılanması olduğu anlaşıldı. Kısaca, FETÖ borsa işine baya önem veriyormuş.

Bu çok net.

Olayı daha iyi anlamamız için şöyle açıklayayım: FETÖ, yargı yapılanmasında hem savcı hem de hakim tarafında kadrolaşmaya gitmişti. Borsa tarafında ise, hem SPK’ya hem de BIST’e adam yerleştirmişler.

İyi ama bu adamlar ne için buraya yerleştirildi? Yani bir SPK çalışanı veya bir BIST çalışanı nasıl FETÖ’nün çıkarlarına hizmet eder?

İşte bu noktada yukarıda yazdığım maddeler önem kazanıyor: Hem SPK hem de BİST içerisinde FETÖ’cü yapılanma;

1-) Hangi halka arzlarda kolaylık sağladı-yol verdi?

2-) Hangi bedelli sermaye artırımları ile para toplanmasını sağladı?

3-) Hangi hisse satışları ile himmet topladı?

Kısaca borsada, FETÖ’cü SPK ve BİST’liler sayesinde ne gibi piyasa oyunları oynandı? Kimler piyasadan atıldı, kimler her suçlamada beraat etti?

Anlayacağınız, yargıdaki o hakim ve savcıları yakalamak kadar onların yaptığı hain eylemleri de açığa çıkarmak gerekiyordu. Ama maalesef aradan bir yıl geçti ve ben bir tane bile FETÖ’cülerin yaptığı piyasa operasyonlarının açığa çıktığını duymadım.

Şimdi bir kaç soru ile konuya şimdilik ara verelim:

1- FETÖ’nün borsa imamı kim?

2- Borsa medyası kimler ve hangi internet siteleri?

3- Bunları hem SPK’da hem de BİST yönetiminde bilenler var mı? Var ise neden hala bir tane borsa vurgunu operasyona FETÖ yapılanması konu olmadı?

İKİ İŞ TEKLİFİNİ REDDETTİM

Çok uzun yıllar önceydi.

İşsizdim.

TUSKON yapılanmasının medya uzantıları bir internet sitesi kurma fikri ile konuşmak istediler. Onlara “Ben ne bilirsem yazarım, hiç ama hiç kimseye bakmam” dedim.

Bu tek konuşma sonrası bir daha hiç görüşme olmadı. Projeyi yürüttüler ve devam ettiler.

Aradan yıllar geçti

Yine işsizdim.

17-25 Aralıktan aylarca önceydi. Hükümetin ekonomi politikasına eleştirilerim ilgilerini çekmiş olacak. Çok güzel bir kazanç karşılığı ticaret önerisi geldi. Aynı anda Zaman Gazetesinde de yazabileceğimi söylediler (Aslında görüşme 1 kişiyleydi). Verdiğim cevap : “Şahıs olarak sizi yeni tanıyorum ama sizin grubunuzdan ve hocanızdan hiç hoşlanmıyorum. Ben sizinle iş yapmam” oldu.

Bu arada bir noktayı daha belirtmek isterim: Yıllardır ekonomi konusunda eleştirel yaklaşımım daha ağır basar. 17-25 Aralık sürecinde günde 4-5 TV kanalında yayına çıkardım. Sadece büyük adam olduğumdan-çok aşırı bilgili olduğumdan değil elbette, kanallar ekrana çıkacak kimse bulamıyordu...

Anlık hesap yapanlar o günlerde ekranlara çıkmadılar- sustular. Ama zor dönem geçtikten sonra ortada cirit attılar. Bu işin doğasındadır; hiç yadırgamıyorum.

Hep tekrarlarım, yine tarar edeceğim: Türkiye şu 20-30 yıllık “orta yaş fırsatında” bir ülkedir. Bizler bu yılları çok ama çok çalışarak ve yıllık yüzde 10-12 büyüme oranları ile geçirmek zorundayız.

Bunun aksi durumda eksik tarafları yazmaya devam edeceğim. Çocuklarımızın ve torunlarımızın iyi bir geleceği için bildiğim doğruları paylaşacağım. Bu uğurda 2003-2017 arası 5 yıla yakın işsiz kalsam da devam edeceğim. Bu da böyle biline...

YORUMLAR (17)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
17 Yorum