Siyaset ne kadar hızlı değişebilir?

Siyasette değer ve anlayışların bir anda nasıl değişebileceğinin dramatik örneği Almanya’da yaşanıyor. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı Almanya’da birçok şeyi bir anda değiştirdi. Almanya’nın Rusya politikalarını oluşturan eski siyasetçiler ise tarihe mal olduğunu düşündükleri prestijlerinin yerle bir oluşunun şokunu yaşıyor.

Birkaç ay öncesine kadar siyasi dehası nerdeyse kutsiyet derecesinde konumlandırılan eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya politikaları nedeniyle artık ihanet sınırında basiretsiz, aymaz bir siyasetçi olarak değerlendiriliyor. Merkel hakkında, başbakanlığının sona ermesi ile yazılan onlarca kitap ve makale anlaşılan yeniden gözden geçirilmek zorunda kalacak

Yine eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder Rusya konusunda istenilen tavrı sergilemediği için yasal imtiyazlarının bir kısmından mahrum edildiği gibi, mensubu olduğu partinin üyeliğinden çıkarılma aşamasına geldi. Hayatını geçirdiği şehir Hannover’den aldığı fahri hemşerilik belgesi de geri alındı. Schröder son olarak kamuoyu baskısı nedeniyle Rus petrol şirketi Rosneft’deki yönetim kurulu üyeliğinden ayrılmak zorunda kaldı.

***

Almanya’nın Cumhurbaşkanı Franz Walter Steinmeier ise dışişleri bakanı olduğu dönemde sürdürdüğü Rusya politikaları nedeni ile özür dilemek zorunda kaldı. Ukrayna’ya yapmak istediği ziyaretin Zelenskiy tarafından reddedilmesi olayında bile Alman kamuoyunda sınırlı destek gördü.

Siyasette nerdeyse tartışılmadan kabul gören, hatta takdir edilen Almanya’nın Rusya politikası şimdi gaflet, aymazlık, menfaatperestlik düzleminde değerlendirilen bir aşağılama aracına dönüştü. Bu politikayı oluşturan aktörler de yoğun eleştirilerin hedefi durumunda

Merkel’in Rusya politikası sadece Almanya’da değil Avrupa’da da kabul görmüştü. Hatta Merkel’in dönemin Fransa Devlet Başkanı Francois Hollande’yi de yanına alarak Putin‘le Minsk Protokolü’nü oluşturması diplomatik zafere eş değerde bir başarı olarak algılanmıştı.

***

O dönemin Almanya gazetecilik kulislerinde, Merkel’in, 19. Yüzyılda büyük kabul ve toplantılara tek başına gitmesi uygun olmayan konteslerin, yanında görüntü amaçlı bir erkek kavalye getirmeleri gibi, Hollande’yi yanında gezdirdiği yönündeki esprilere şahit olduğumu hatırlıyorum.

Onlarca yıldır sorgulamadan doğru kabul ettiğimiz siyasi hamlelerin aslında farkında varamadığımız ihmaller olabileceği örneğini Almanya’da yaşıyoruz. Tabi bir anda değişen siyasi gerçeklerin kalıcı olamayacağı ihtimali de göz ardı edilmemesi gereken başka bir gerçek.

***

Hiçbir siyasi gözlemcinin tahmin bile edemeyeceği paradigma değişimi, büyük bir coşku ve alışılmadık bir hızla gerçekleşiyor. Görünen o ki bizi öngöremediğimiz birçok gelişme daha bekliyor.

YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum