Unutulacak yıldönümü müydü bu?

Akif Beki dışında dikkat eden olmadı; 24 Haziran 2018’in yani Başkanlık Sistemi’nin hayata geçişinin üzerinden iki yıl geçti ama ne ses var, ne şaşaa...

Bu çok önemli sene-i devriye sessiz sedasız, törensiz açıklamasız geçiştirildi. Bir seneden fazla da üzerine koyalım (16 Nisan 2017 referandumu) üç, üç buçuk sene önce sistemi kabul ettirmek için dile getirilen sınırsız vaatlerden pırıltılı cümlelerden eser kalmadı. Tarihi dönüm noktası, milat ya da büyük şahlanış diyene rastlamadık. Bütün engeller kalktığı için yeni sistemde artık başarı için zerre mazeret kalmayacaktı, bunu da söyleyen yok. İç politikadan dışarıya kadar her alanda sıçrama vesaire olacaktı. Enflasyon, işsizlik, dolar, faiz vesaire yerle bir olacaktı. Gelin görün ki bunlardan bahis açan yok.

Aksine hâlâ eski hava esiyor. Beka meselesi, dış güçler, karanlık odaklar, lobiler, ittifaklar, kumpaslar, oyunlar… Dış güçlerin memlekete başkanlık sistemi geldiğinden haberi yok, bildiğiniz parlamenter sistem yöntemlerine devam ediyorlar! Geçmişe saplanıp kaldılar, kendilerini yenileyemiyorlar.

Gayet tabii böyle heybetli bir sistemin semeresi için iki senenin lafı olmaz. Belki iki dönem, belki de iki on sene gerekir. İki senede işler hal yoluna girecek olsaydı herkes ‘Türk tipi başkanlık sistemi’ne geçerdi. Demek ki zaman lazım, sabır lazım, birbirimize sıkı sıkıya bağlanmak mutlaka lazım.

Yine de küçük bir hatırlatma ahaliye moral verirdi. Madem millet iradesi vermişti o kararı, verdiği karardan haberdar olsa fena olmazdı.
Neyse ki hatırlatan olmasa da bu tarihi dönüm noktasını hatırlamamak mümkün değil. Mesela, satır arasına sıkışmış bir haber yeni sistemin üretkenliği, verimliliği, sıçrama kapasitesi, kabiliyetini hatırlatıyor. Ne kadar seri ve hızlı karar alındığını ve her şeyin sahiplenildiğini apaçık gösteriyor.

Tarım Bakanı, Ordu ziyaretinde kendisini sıkıştıran gazetecileri şu sözlerle köşeye sıkıştırdığında mesela: “Boşuna beklemeyin. Fındık fiyatını Sayın Cumhurbaşkanımız açıklayacak…”

Niye boşuna bekliyorlar?

Onyıllardır hep bakanların açıkladığı fiyatın artık Cumhurbaşkanı’nın açıklayacağını bilmedikleri için... Yeni sistemin hâlâ farkında olmadıkları için… İyi ve olumlu işlerin kim tarafından açıklanacağını öğrenemedikleri için…

Fındık fiyatı artık en yüksek yerden açıklanacak. Yok öyle eskisi gibi bakan falan, dost düşman duysun. Bakandan açıklama bekleyenler çok meraklıysa artık ceza, yasak zamanı gelsinler. Asırlık kurumlar yerle bir olmuşken açımlama teamülü mü kalacaktı ortada? Her yer Türk tipi olmuşken iki satır açıklama mı olmayacaktı? Bakan’a da tabiatıyla anonsun anonsunu yapmak kalıyor: Boşuna beklemeyin, az sonra…

Söylemeye gerek var mı acaba? Bir şirkette işler kötü gitmeye başlayınca patron o güne kadar hiç ilgilenmediği gereksiz mevzulara, küçük işlere merak salar. Vizyon kaybolur; cam-çerçeve, masa-sandalye konuları önemli hale gelir. Personel gidişin gidiş olmadığını böyle sezmeye başlar, hepsi bir umutla büyük işlerin haberini bekler ama nafile…

Devlet, hızlı, seri ve atak kararlarla şirket gibi yönetilecekti oradan mülhem, iki sene sonra geldiğimiz yer burasıdır.
Tozlanmış, sahipsiz kalmış, umutsuz 2023 hedefleri kağıt üzerinde soldukça soluyor. Ekonomiden eğitime, hukuktan hariciyeye kadar her sahada hamaset almış yürüyor.

Sahipleri unutsa da biz tekrar hatırlatalım. Başkanlık sistemi hayırlı olsun…

YORUMLAR (43)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
43 Yorum