Millet İttifakı’nın vebali

Dün akşam 6 muhalefet partisinin lideri Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliğinde bir araya geldi. Konu güçlendirilmiş parlamenter sistem olsa da partiler arası yakınlaşma bunun ötesinde... Nitekim birlikte manifesto yayınlamak, ortak bir icraat programı yapmak gibi ileri derecede işbirliği gerektiren konulardan bahsediyorlar.

Başarmaya mecburlar, mahkumlar.

Çünkü ister adaylık konusunda, ister ideolojik takıntılardan çıkacak bir başarısızlığın vebali çok ağır olacaktır.

Çünkü Türkiye çok sıkışık durumda. Arkamızdan gelen Bulgaristan ve Romanya’nın son yedi yıl içinde bizi geçmiş olması, ekmeğimizin küçülmesi, milli itibarımızın sarsılması kolay katlanılabilecek şeyler değil.

Çıkış yolunu ortaya koymak, muhalefetin sorumluluğundadır.

GÜVENİLİR POLİTİKALAR?

İktidar ekonomiyi toparlayamaz mı? Keşke… Fakat iktidar “faiz sebeptir” temel yanlışı etrafında dolanıp duruyor, yatırım çekecek politikalar geliştiremiyor.

Ficth adlı kuruluş dünkü açıklamasında “takip edilen politikanın, hedeflenen kredi ve sermaye akışı önlemleri de dâhil olmak üzere, enflasyonu düşürmesinin beklenmediğini” belirtti ve Türkiye’nin derecesini düşürdü.

Ficth, Moody’s, S&P, bunlar “dış güçler” değil mi?!

Realiteye bakalım: Türkiye’nin risk primini düşürerek uygun faizle “kredi” ve “sermaye akışı” gelmesini zorlaştıran iktidarın yanlış politikaları değil mi?

1980’de merhum Turgut Özal, 2001’de Sayın Kemal Derviş Türkiye’ye düşük faizli kredi getirmişler, krizdeki ekonomiyi büyüme ve yatırıma geçirmişlerdi. Çünkü ekonomi diliyle konuşuyorlardı, rasyonel ekonomik programlar ortaya koymuşlardı.

Bugünkü iktidar “benim tezim” diyerek “hererodoks” dille konuşuyor, denenmemiş, teorisi yapılmamış politikalar ortaya koyuyor… Londra’ya kaç defa gidildi, netice ne “kredi” ne “sermaye akışı!”

MİLLET İTİTFAKI

Türkiye’nin denenmiş, bilimsel teori ve sınanması yapılmış temel iktisadi kavramlara, evrensel hukuk devleti ilkelerine dönmesi ve yüz elli yıldır Batı standartlarını hedef alarak geliştirmekte olduğumuz kamu kurumlarını restore etmesi şarttır.

Dış politikanın keza geleneksel eksene oturtulması zorunludur.

Öyle bir noktaya gelinmiştir ki, bunları başarmak büyük kararlılık, yüksek düzeyde uzmanlık bilgileri ve halk desteği gerektirir.

Kendini sağda hissedenler Özal reformlarına, solda hissedenler Derviş reformlarına baksınlar; önyargılarla değil, olguları ve rakamları okuyarak…

Bunun için diyorum ki, başta Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener olmak üzere 6 liderin sorumluluğu büyüktür! Zira seçim kazanmanın ötesinde, bu büyük işi başarmak onların görevidir, vebali 6 liderin omuzlarındadır.

Millet İttifakı kavramı kitlelere yerleşmiştir, “marka” haline gelmiştir. İç işleyişinin temel prensipleri ve siyasetinin ana hatları ise yeterince işlenmiş, metne geçirilmiş değildir.

Bu çalışmaların 6 parti olarak yapılması gerektiği açıktır.

ÖNCE EKONOMİ

Birinci öncelik ekonomi olmalıdır. İYİ Parti lideri Meral Akşener’in belirttiği gibi Türkiye’de bugün “2001 krizinden çok daha büyük bir kriz var.” Ama 2001 reformları ile ülkeyi on yıl sürecek sağlıklı kalkınmayı yoluna koymuş olan rasyonel iktisadi zihniyeti reddeden bir ekonomi yönetimi var.

Millet İttifakı’nın teknik olarak çok iyi hazırlanmış bir program ve yetkin bir kadro ile ekonomiyi düzlüğe çıkarması halinde parlamenter sisteme geçiş için daha büyük halk desteği olacaktır.

Bu noktada, İyi Parti’nin ekonomiyle ilgili iki konferansından bahsetmeliyim. 24 Aralık ve 10 Şubat tarihlerinde “İYİ Kalkınma Kongresi” adıyla bir dizi panel düzenledi. Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Bilge Yılmaz ve Grup Başkanvekili iktisatçı Erhan Usta yönetiminde İstanbul’da yapılan panele katılamadım ama dün akşam YuoTube’dan izledim.

Özal ve Derviş reformlarını iyi incelemiş biri olarak belirteyim, Türkiye’nin her alanda böyle yüksek seviyelerde politikalara ihtiyacı var. Panel metinlerini hiç olmazsa özet olarak yayınlanmasını çok arzu ederim.

Hamasi nutukların, popülizmin ülkeyi ne hale getirdiği belli. En büyük ihtiyacımız itidale ve rasyonel politikalaradır.

Millet İttifakı bu nitelikte bir reform programıyla ve CB adayının yanında güven veren yetkin bir kadroyla milletin huzuruna çıkmalı.

YORUMLAR (224)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
224 Yorum