Yaşasın Güney Afrika

Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail hakkında verdiği karar, sadece Filistinliler açısından değil, birçok bakımdan değerlidir. Nihayet, zulümlerle dolu dünyamıza bakarken, bir de “insanlık vicdanı” diye bir yüksek değer olduğunu, bunu savunan insanların, sivil kuruluşların ve uluslararası bir mahkemenin de bulunduğunu görmemizi sağlayan bir karardır.

İsrail basını “UAD ateşkeş emri vermedi” başlıklarıyla çıktı. Anlaşılan bundan korkuyorlardı. Fakat İsrail’in soykırım suçundan yargılanacağını haber vermekten de sakınamadılar.

Evet, yeryüzünde “soykırım” kavramını tekeline alan ve bu kavramı politikada Hitler’in panzerleri gibi kullanarak Filistin halkına katliam yapan İsrail artık soykırım suçlusu olarak sanık sandalyesindedir.

MANDELA’NIN ÜLKESİ

Evvela Güney Afrika’yı tebrik etmek lazım. Gerçekten “Nelson Mandela ülkesi” olduklarını gösterdiler.

Mazlumların, gücü ele geçirdiğinde, zalimleşmesinin örnekleri tarihte ve günümüzde çoktur. Güney Afrika her bakımdan bunun istisnası… İktidara geldiler, Beyazlara “karşıt ırk ayrımcılığı” yapmadılar.

Bugün de Filistinli mazlumların feryadını asıl onlar duydu.

İyi ki Lahey’e Güney Afrika gitti, daha itibarlı oldu çünkü... Kimse siyasi diyemez çünkü…

Duruşmada Güney Afrika devletini temsilen konuşan Müslüman siyahi Avukat Âdile Hassim’in sözleri zabıtlara geçti, Batılı gazetelerde yer aldı:

“İsrail; Filistinlileri kitleler halinde öldürerek, Filistinlilerde zihni ve bedeni ağır hasarlar yaratarak, bilinçli ve planlı bir şekilde Gazze’yi tamamen veya kısmen yaşanılmaz hale getirerek soykırım fiillerini işlemiştir, İsrail ordusu Gazze’nin sağlık sistemine saldırmıştır… Sizin kararınızdan başka hiçbir şey bu zulmü durduramaz...”

Şunu da belirtmeliyim. Güney Afrikalı rahip Desmond Tutu, 90 yaşında hayata gözlerini yumuncaya kadar insan haklarını savunan bu büyük insan, Filistinlilere karşı “ahpartheid”, ırk ayırımı yaptığı için İsrail’i eleştiren ilk isimlerden biriydi.

DİVAN KARARI

Evet yargılama yıllar alabilecek. Fakat İsrail artık soykırım sanığıdır, vicdanlı insanlar da UAD’nin savcıları da İsrail’in bundan sonraki davranışlarına bu açıdan izleyeceklerdir. Nitekim kararda “ateşkes” kavramı yok ama “soykırım hareketlerinin derhal durdurulması… askeri harekatlara son verilmesi” ve bu konuda Divan’a “düzenli rapor vermesi” hükmü vardır. Bunlar hukuken son derece kuvvetli ifadelerdir.

Gerçi Divan’ın bu kararında sonra İsrail 24 saatte 174 Filistinliyi daha da katletti. Öldürülen Filistinli sayısı 26 bin 257’ye, yaralananların sayısı 64 bin 797’ye çıktı! Üçte ikisi çocuk ve kadın…

Güney Afrika tarafından 29 Aralık 2023’te İsrail’e karşı Adalet Divanı nezdinde soykırım davasını açılığında İsrailli Führer Netanyahu “bizi kimse durduramaz” demişti.

Bir gün Stalin, Papa’nın komünizme karşı bildiri yayınladığı kendisine bildirildiğinde, “Papa’nın kaç tümen askeri var?!” diye cevap verdiği söylenir. Çağımızda “yumuşak güç” denilen ahlak ve itibar değerlerine karşı sadece kaba güçten anlayan despotları tarif etmek için anlatılan bir fıkradır bu.

ANTİ SEMİTİZM KALKANI

Filistinliler için “ insansı hayvanlar” diyen İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Filistin’de Hitler’in ekibindeki Himler’in rolünü oynuyor. Yaptığı açıklamada Güney Afrika’nın İsrail hakkında soykırım davası açmasının “anti semitizm” olarak nitelemiş, Divan’ın “beklenenin ötesine geçtiğini” söylemiş!

Evet, Adalet Divanı’nın kararı İsrail’in elinden “anti semitizm” kalkanını da çekip aldı. İsrail içinde de Netanyahu’ya karşı tepkilerin daha da artmasına yol açacaktır. İsrail Eskisi kadar kolay hareket edemeyecektir.

YA İSLAM DÜNYASI?

İslam dünyasının bir kısmı, Suudiler gibi, suspus oldu… Bir kısmı sadede lafını etti… Türkiye hamasi açıklamalar, iç politikada yarayışlı mitingler ve diploması yaptı. Ankara daha fazlasını yapamazdı, malum, F-16’ların Senato’da takılmaması için Yahudi lobisi önemli!

Batı başkentlerinde günlerce meydanlarını dolduran insanlar İsrail’i protesto ederken, İslam dünyasında sokaklar neden öyle değil?.. Bu soru çok soruluyor.

İnsan hakları, hukuk, özgürlük, hak, adalet bilinci olmayınca dindaşlık yetmiyor demek ki! Bunu iyi düşünmeliyiz.

YORUMLAR (197)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
197 Yorum