Bu bir geleceğe yatırım tavsiyesidir

Uzun zamandır Karar'daki köşemi gayri ihtiyari ihmal ediyorum. Artık okurların pek çoğunun ümidi kesmiş oldukları bu vakit, yine bir yazı ile peyda olup, buradayım demek istedim. Buradayım çok şükür!

Bu haftaki yazımı her geçen gün daha fazla kişinin ilgisini çeken kripto para yatırımlarına ayırmak istedim.

Tabii ki bunca alakanın kripto paralara yoğunlaşmasında Türkiye'deki ekonomik krizin payı büyük. Herkes maddi anlamda bir çıkış yolu arıyor, her mahallede en az bir tane olan "kriptodan kâr eden arkadaş" bu inancı perçinliyor. Mutlaka sizin çevrenizde de vardır; en kötü ihtimalle bir arkadaşınızın arkadaşı.

Peşinen söyleyeyim kripto paraları bir yatırım aracı olarak görmeyenlerdenim. Hatta blockzincir (blockchain) teknolojisinin sunduğu imkânlardan sadece biri olan kripto paraların en dikkat çeken unsur olmasından da rahatsızım diyebilirim. Tabii ki sunduğu finansal özgürlük cezbedici, fakat finansal özgürlük dediğimiz şey de bugün revaçta olan al-sat aktivitesi değil kesinlikle.

Al-sat yaparak para kazanılamaz mı? Tabii ki kazanılabilir. Fakat hiçbir deterministik yani neden sonuç ilişkisi olmaması benim için bu aktiviteyi baştan anlamsız kılıyor. Ya da bir saniye! Deterministik olan tek tarafı temel bir iktisadi itki olan arz-talep diyebiliriz. Ama buradaki talebin değişkenliğinde, Elon Musk'ın ara sıra attığı tweetleri saymazsak pek bir deterministik tarafı benim için yok.

Çevremde gözlemlediğim bir eğilim var. Belki bu eğilimi dünyanın, hiç değilse teknoloji dünyasının gidişatı için iyi yönde kullanmak mümkün olabilir. Bu eğilimi şöyle özetlemek mümkün, kripto para yatırımcısı pek çok kişi umutlarını uzun dönem kâra bağlamış görünüyor. Yani bugün alıp yarın satmak yerine, bir süre daha kripto varlık olarak tutup günü geldiğinde bozmak/nakte çevirmek yönünde.

Peki bu eğilimi, yani bu kısa dönem kâr beklentisi olmayan, uzun dönemli yatırmıcıları başka bir alana, mesela start-uplar alanına yöneltemez miyiz?

Bana sorular hangi kripto paraya yatırım yapalım sorusuna da -anlamadığımı söyledikten sonra- ekseriyetle verdiğim yanıt bu. Bazı gençlere hususen sigortalı bir iş bulmasını da tavsiye ettiğim oluyor, ama ekseriyetle arz ettiğim gibi aşağıdaki yanıtı veriyorum.

Republic.co, WeFunder gibi pek çok site start-up projelerini listeleyip, bu projeleri fonlamanıza, hisse satın almanıza imkân veriyor. Üstelik 10 Dolar (evet yanlış okumadınız, on dolar) gibi düşük meblağlar ile bu projelerden hisse alabilmek mümkün. Hayalinizdeki dünyaya insanlığı bir adım daha yaklaştıran, gerçekten iyi çözümler üreten şirketlere neden yatırım yapmayasınız? İnsanlığa yapacağı katkı da bir kripto paradan çok daha fazla olacaktır.

İkna olduğunuz bir projenin gerçekleşmesinde, dünyanın daha iyi bir yer olmasında sizin de bir katkınız olsun istemez misiniz?

Durun herkesin anlayacağı şekilde söyleyeyim, proje tutarsa köşeyi dönebilirsiniz.

YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum