Haber bombardımanına ilaç gibi çare: Kapsül News

Haber bombardımanından usandınız mı? Birbirinin aynısı, tık avcısı haberler gerçeğe ulaşmanızı engelliyor mu? Öyleyse Kapsül News'e kulak verin.

“Mavi hapı alırsan, bu hikaye sona erer, yatağında uyanırsın ve istediğin her neyse ona inanırsın. Kırmızı hapı alırsan Harikalar Diyarı’nda kalırsın. Ben de sana tavşan deliğinin gittiği yerleri gösteririm. Unutma… Sana vadettiğim tek şey gerçek, fazlası değil…”

1999 yılında vizyona giren Matrix filminin esas oğlanı Neo'nun (Keanu Reeves) hikayesi Morpheus'un takdim ettiği iki hap ile başlıyordu.

O tarihlerde Türkiye'de internet üzerinden yayın yapan bir dergi, birkaç da gazete vardı.

Yani haberciliğin bugünkü durumu o günler için hayaldi diyebiliriz.

Bugünlerde internet üzerinden yayın yapan binlerce web sitesi mevcut. Hatta öyle ki matbu bir neşri olmayıp sadece internet üzerinden yayın yapan gazeteşer; karasal yayını olmayan televizyon ve radyolar dahi var.

Hayal tanrısı Morpheus'un dahi tahayyül edemeyeceği bu haber mecrası enflasyonu, internet devlerinin algoritma tahakkümü ile birleşince birbirine benzeyen haberler, tık avısı başlıklar, devletin malı deniz medyasında olduğu gibi kimi zaman aynı manşetler ile bu çeşitliliği bir zenginlik olmaktan çıkarıp, gerçek kalitenin görünür olmasını engelleyen bir perdeye dönüşüyor.

Doğru haberi, tarafsız yorumu, özlü içeriği çölde su gibi arıyoruz. Ormanın içindeyiz ama gözümüz dibinde soluklanacağımız ağaç arıyor.

Bendeniz gibi yurtdışında olup memleketten kısa ve özlü haber almak isteyenler, haber endüstrisinin başdöndürücü akışına yetişemeyenler için bir müjdem var: Kapsül News.

Gördüğümde çok sevinmiş ve işte aradığım tam da bu demiştim. Günde 5-10 dakika vererek, kâh balkonda soluklanırken, kah çayımı yudumlarken memlekette ne oluyor bir kerede haberdar olsam!

Evet, her gün saat 22.00'de posta kutunuza bıraktıkları bir eposta ile Kapsül News'in dört kişilik ekibi tam da bunu hedefliyor; gün içerisinde seçtikleri haberlerden bir kolaj oluşturup, bir özet sunmak.

Zenginler bu iş için para ödüyorlar, demedi demeyin! Şirketlerin üst düzey yöneticileri, günün 25 saati koşuşturmak zorunda olan bürokratlar masalarında böylesi bir özet görmek için asistanlar istihdam ediyor. Kapsül News ise ücretsiz!

Üstelik sadece haber de değil; Köşe Vuruşu bölümü ile seçtikleri köşe yazarları; Ne izlesem, Ne dinlesem, Ne okusam, Günün Podcast'i bölümleri ile farklı kategorilerde haberler ile e-posta kutunuzu şenlendiren, rengarenk bir bülten.

Vakit bulup proje ekibinden Tunca Öğreten ile kısa bir sohbet etme şansım oldu. Korona günlerinde hayata geçirme fırsatı buldukları bir proje imiş Kapsül News. Henüz çiçeği burnumda, 20 günlük bir proje. Twitter hesaplarında, @kapsul_news, takipçileri gün be gün artıyor.

Nasıl çalışıyorsunuz, diye soruyorum.

Türkiye saati ile 22.00 sularında yayınlanan bülten için akşam üzeri 18.00 civarı haber odası bir araya geliyor. Gün içerisinde ortaklaşa kullandıkları Pocket hesabında biriktirip etiketledikleri haberleri gözden geçirip, yayınlıyorlar.

Haftanın 6 günü yayınlanıyor Kapsül News. Cumartesi günleri daha çok kültür-sanat ağırlıklı haberleri görebilmek mümkün. Pazar günü ise Kapsül News e-posta kutularını boynu bükük bırakıyor. 4 kişilik bu dev ekip bir güncük olsun dinlenmesin mi?

Tunca Öğreten, Altan Sancar, Tansu Günay ve Emrah Temizkan'ı bu harikulade proje için kutluyorum. Eminim ki bendeniz gibi pek çoklarının üzerinden bir büyük yükü aldılar, pek çok kişiye haber takibi konusunda zaman kazandırdılar.

Unutmadan ekleyelim, Kapsül News'in Kısa Dalga Podcast işbirliği ile her gün yayınladığı bir de sesli haber bülteni mevcut.

Başarılarının daim olmasını diliyorum.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.