Internetini açar mısın bilader

Birader sözünün gevrek formu biladeri kullanarak aman cinsiyetçilik falan yaptığım sanılmasın. Son zamanlarda özellikle de gençlerden en sık duyduğum söz bu.

Tevekkeli değil, 2008 yılında esamesi okunmayan mobil internet, Haziran 2018 itibariyle toplam 71.8 milyon olan internet kullanıcısının yarısından fazlasına tekabül ediyor. Durun rakam vereyim, 59.1 milyon!

Hâl böyle iken internetten bir türlü kopamayan gençler hayallerinin eriştiği yerlere mobil internet kotaları erişemeyince en yakın arkadaşlarından interneti açmalarını rica edip, "onlayn" olmaya devam ediyorlar.

Fakat 24 Aralık'ta olan oldu!

Ne mi oldu?

Japonlar İkinci Dünya Savaşı'nda Hong Kong'u ele geçirdi.

Durun yahu daha kritik bir şey! Turkcell bundan böyle bir cihaz ile internetinizi paylaştığınızda bunu 9 TL olarak ücretlendireceğini ilan etti.

Haydi yine gençlerin tabiri ile söyleyeyim ortalık resmen yıkıldı.

Operatörü boykot edeceğini söyleyenler, tası tarağı toplayıp farklı bir operatöre geçtiklerini belirtenler, "hani hayat paylaşılınca güzeldi" diye haklı olarak soranlar bu hengamede ne ararsanız vardı.

Türkcell'in açıklamasına bakarsanız -evet lince hazırım- haklılık payları da yok değil.

Zira operatör bu hamleyi kullanıcıların yaşadığı problemlerden ve kendilerine ilettikleri sorunlardan ötürü aldıklarını; kullanıcının rızası olmadan gerçekleşen internet paylaşımlarının bir dizi mağduriyete neden olduğunu belirtiyor.

Evet, internet bağlantınızı biri ile paylaştığınızda sizin hattınız üzerinden internete çıkış yapan kullanıcının internet serüvenindeki olan bitenden hat sahibi olarak siz sorumlusunuz.

Bylock konusunda yaşanan mağduriyetlerden birinin de bu olduğu, kablosuz ağ bağlantıları kullanılarak kişilerin mağdur edildiği, Bylock listelerinde isimlerinin bu sebeple yer aldığı basında çokça yer aldı.

Kasım 2017'de Uluslararası Siber Güvenlik Federasyonu tarafından yayınlanan Siber Güvenlik Dergisi'nde Besim Altınok'un kaleme aldığı "Yakınımızdaki Tehdit: Kablosuz Ağlar" araştırması bu konuda ne kadar savunmasız olduğumuzu ortaya koyuyor.

Altınok, kablosuz ağ erişim bilgilerinin paylaşıldığı WifiMap isimli uygulamadan elde ettiği bilgileri analiz ederek İstanbul ve Ankara illerindeki kablosuz ağların parolalarına dair çarpıcı sonuçları okur ile paylaşıyor.

WifiMap uygulamasında İstanbul'a ait 60 bin, Ankara'ya ait 8 bin 650 kablosuz bağlantı bilgisi yer alıyor. Bu ağların parola seçimleri ise tam bir fecaat. Birkaç deneme yanılma ile kişi bu parolaları bulup, ağa bağlanabilir.

Örneğin İstanbul'da en sık rastlanan kablosuz ağ parolası "bilmiyorum" bunu "istanbul1453" parolası takip ediyor.

Ankara'da ise her ne hikmet ise en sık kullanılan kablosuz ağ parolası "zeynel1925", ikinci sırada "daltonlar" üçüncü sırada ise "veremiyoruz" yer alıyor.

"ankara06"'yı unutarak Seymenleri gücendirmek istemem.

Evlerindeki ya da işyerlerindeki parolalar konusunda bu kadar "özenli" davranan yurttaşların "şak" diye bir arkadaşı için açıp, "şak" diye kapatıverdiği mobil erişimlerde de farklı davranmasını beklemiyoruz. Bu da kullanıcı açısından en iyi ihtimalle başkaları tarafından kullanılan internet kotasının "şıp" diye bitmesi, kötü senaryoya göre de internet üzerinde yasadışı aktivitelerin kendi bağlantısı üzerinden gerçekleştirilmesi.

İşte 24 Aralık tarihinde Turkcell'in 9 TL'lik ücretlendirme yapacağı konu bu gibi ihlâllerin önüne geçmek maksatlı. Operatörün beyanı bu yönde.

Fakat 9 TL olarak ücretlendirmek sureti ile, üstelik de bunu müstakbel mağdura fatura ederek bu işin önü nasıl alınır, sormak tabii ki hakkımız.

Zira bu ücreti yine kullanıcının kendisi ödeyeceği için belki bu mali yaptırım daha güvenli parola seçmesine yol açar, diye düşünmüş olmalılar.

Turkcell'in bu pasını anında gole çeviren Turk Telekom ve Vodafone ise internet paylaşımını hiçbir şekilde ücretlendirmeyeceklerini duyurdular. Tabii bizler Türk Telekom'un Adil Kullanım Kotası konusunda kağnı hızında vaad ettiği, sonrasında da isim değiştirerek kamufle ettiği şark kurnazlığını unutacak mıyız? Hayır! Unutursak kalbimiz kurusun.

Turkcell takip eden gün yani 25 Aralık'ta yeni bir açıklama yayınlayarak Hızlı Giriş kullanıcılarını azad ettiğini; Mobil Giriş ile yapılan bağlantı paylaşımlarını 9 TL olarak ücretlendirmeyeceğini belirtti.

Ah şu zenginlerin beni benden alan alicenaplığı yok mu!

Hızlı Giriş nedir peki?

Turkcell'in sitesinde yer alan açıklamadan iktibas edecek olursam:

"Cep telefonu numarası aracılığıyla sağlanan müşteri kimlik doğrulama servisidir. Telefonunuza gelen doğrulama koduna onay vererek Turkcell uygulamalarına hızlı giriş yapabilirsiniz. Dünya Operatörler Birliği (GSMA) tarafından Mobile Connect adı ile desteklenmektedir"

Yani sizin hotspot'unuza bağlanan kankiler bir ekran ile karşılanacak, mobil telefon numaralarını girerek kimliklerini doğrulayıp internette gezinmeye devam edecekler. Bunun size herhangi bir ücret yansıması da olmayacak. Siz de paylaştığınız internetinizin ne kadarının kullanıldığını bir panelden izleyebileceksiniz. Velev ki sizin kanki internette bir takım haltlar işledi, çok sevgili kolluk kuvvetlerimiz "adamı evinden alacak".

Velev ki Hızlı Giriş'i kullanarak girmediler. Burası çok net değil. Yani sizin hotspot'unuza bağlanan kişi internette gezinmeye devam edecek mi, siz bu bağlantıyı sonlandırabilecek misiniz bilmiyorum. Fakat açıklamaya göre Hızlı Giriş kullanılmadan internet paylaşıldığı takdirde 9 TL'lik bir ücret yansıması olacak, ayrıca bu paylaşım için 2 GB'lık ek bir kota size hediye edilecek. Haydi yine iyisiniz.

Doğru parola seçmez, internetinizi doğru kişiler ile paylaşmazsanız olacağı budur.

Turkcell'in bu uygulamasının bir kısım mağduriyeti giderebilmesi mümkün, ama pek çok noktada da kullanıcıların elini kolunu bağlayacak.

Zira kullanıcılar sadece diğer kişiler ile değil bazen ikinci bir cihazı ile örneğin araçlarının navigasyonu, akıllı televizyonları ile de internetlerini paylaştırıyorlar.

Yine interneti paylaşacakları kişiler her zaman her türlü mendeburluğun bekleneceği yabancılar da olmuyor. Çoluğu, çocuğu aile efradı ile de internetini paylaşan pek çok kişi var.

Türkiye dışında örneğin Amerika'da AT&T internet paylaşımında benzer bir metot kullanıyor ama bir farkla: kullanıcıyı bu şekilde telefon numarası ile doğrulamak yerine ikinci cihazdan gelen bağlantıların hızını ve veri miktarını sınırlayarak.

Ben işin önemli bir tarafının veri toplamak olduğuna dair öngörüye sahibim, tabii günahları boyunlarına.

Turkcell 15 Ocak 2019'da uygulamayı başlatmaya kararlı.

Ya siz? Peki ya siz hazır mısınız?

YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum