İstanbulkart Mobil Uygulaması: Nazar Boncuksuz Olmaz

İlk zamanlar tüm otobüs duraklarının dijitalleşmesine sevinmiş idik. Avrupa standartlarında, hatta pek çok Avrupa ülkesinde dahi görülemeyecek bir hamleydi.

Derken daha sürdürülebilir bir yol tutturuldu. MobiIETT adında bir mobil uygulama hazırlandı. Uygulama hem görsel tarafı ile göz dolduruyor, hem de durakların dijitalleşmesinin akla getirdiği sürdürülebilirlik sorunlarına -gençlerin tabiri ile söyleyeyim- on numara beş yıldız bir çözüm getiriyordu. Durakları donatmak vs. ciddi bir maliyet, güncellemek, yenilemek ayrı bir dert. Bir mobil uygulama ile bu işi ceplere taşıdılar. Durak gider namı kalır, ama mobil uygulama oracıkta ise her daim güncellersiniz, yenilersiniz, geliştirirsiniz, pat diye bu güncelleme aynı anda milyonlarca kullanıcıya ulaşır. Mis!

Son hali ile MobiIETT uygulamasında yakınınızdaki durakları, İstanbul Kart dolum noktalarını, seçtiğiniz duraktan hangi hatların geçtiğini, kaç dakika sonra hangi otobüsün orada olacağını, durak listesini, bir noktadan diğerine nasıl gidebileceğinizi, hat güzergahlarını ve hatta İspark otopark noktalarını dahi görebiliyorsunuz. Daha ne olsun, hazırlayanların ellerine, akıllarına sağlık.

IETT'nin kendi hızına ayak uyduramayan tek noktası İstanbul Kart'lara para yükleme meselesiydi. Zira İstanbul Kartınızın bakiyesi sıfırlandığında yakınınızda bir dolum noktası yoksa, araçlar da nakit kabul etmediği için mağduriyet yaşamanız kaçınılmazdı. Bir ara öğrencilere mahsus İstanbul Kart'lara mobil operatörlerden tanık olduğumuz avans kredi verme mevzu bahis olmuştu. O iş ne oldu bilmiyorum, ama çalışma prensibinin şöyle olması planlanıyordu öğrenci kartlarında şayet bakiye yok ise 5 TL'lik ekstra bir avans verilecek, İstanbul Kart'ın ilk dolumunda avans olarak verilen bu tutar düşülecekti.

Sonra bir gün hali hazırda bakiye ve biniş hareketlerinizi görebildiğiniz İstanbulkart isminde bir başka uygulama daha IETT tarafından yayınlandı. Hem iPhone telefonların uygulama marketinde, hem de Android telefonların uygulama marketlerinde bulabilmek mümkün.

Dualarımız kabul olmuş olacak ki IETT'nin bu mobil uygulamasına İstanbul Kart'lar için online para yükleme özelliği eklendi. İlk sürümde sadece birkaç bankanın kartlarının destekleniyor olması eksiklikti, fakat kısa sürede bu sorun giderildi.

Fakat şimdi yetkililere arz etmek istediğim başka bir sorun var. İstanbulkart uygulaması vasıtası ile kartınıza online dolum yaptığınızda, bu dolumun aktifleşmesi için yine bir İstanbul Kart dolum noktası ya da bakiye sorgulama cihazına okutmanız gerekiyor.

19-01/21/ziyahan.jpg

Yani akşamdan İstanbulkart uygulamasında bakiyenizin kalmadığını gördünüz, hemen online yükleme yaptınız, talimatınız oluştu sabah gönül rahatlığı ile araca binerim diyorsanız yanılıyorsunuz. Zira bu talimatınız etkinleşmesi, yani bakiye olarak kartınıza yansıması için ODM(Otomatik Dolum Noktası) / Biletmatik ya da Akıllı Duraklardaki istanbulkart talimat yükleme noktasına okutulması lazım.

Hayda! Uygulamanın vaad ettiği en büyük rahatlık online yükleme yapabilmek değil miydi? Dolum noktasına gittiğinizde zaten oradaki otomat da pek konforlu bir biçimde yükleme yapmanıza izin veriyor. Şimdi biz hangi sorunu çözmüş olduk? Neden hevesimiz kursağımızda kaldı?

Ortada ciddi bir mühendislik hatası olduğunu düşünürken, kendimi başka bir avuntu ile teskin eder buldum.

Bu olsa olsa nazara inanan bizlerin uygulamalarına koyduğu bir nazarlık olsa gerek.

Mâlum bizi kıskanan çok. O kadar da ileri gidip, dünyaya örnek olmanın alemi yok değil mi?

Hem bu kadar kusur, kadı kızında da olur.

İşin latifesi bir yana, dilerim bu eksik en kısa sürede tamamlanır da bendeniz gibi halkın arasında tebdili kıyafet gezen gazeteci taifesi felah bulur.

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum