Akşama Balkanlardan gelen eşsiz lezzet trileçe yapın kocanızın gönlünü alın! Bu efsane lezzet kapış kapış gidiyor...

Akşama Balkanlardan gelen eşsiz lezzet trileçe yapın kocanızın gönlünü alın! Bu efsane lezzet kapış kapış gidiyor...

Sütle ıslanmış mis gibi keki ve eşsiz sosuyla 7' den 70' e herkesin seve seve yediği trileçe tatlısını evde yapmak artık çok kolay. Bu tarifimizden sonra artık trileçeyi dışardan almayacaksınız. Peki severek yediğimiz trileçe tatlısı evde nasıl yapılır? Bütün ayrıntılarıyla işte kolay trileçe yapımı;

Uzun yıllar Balkanların bir sırrı olan trileçe, günümüzde Türkiye' de de çok popüler. Tatlı orjinalinde İnek, Keçi ve Manda (bazı rivayetlere göre Koyun, Keçi ve Manda) sütüyle üretilmekte iken 1930'lardan sonra sanayileşmenin artması ve kentleşme sebebiyle sadece işlenmiş süt ve krema kullanılarak yapılmaya başlanmış. Trileçe’nin kökeni neresi olursa olsun Balkanlarda üretilenin diğer ülkelere göre çok daha lezzetli olduğu bilinmektedir. Geleneksel trileçe karamel sosludur. Günümüzde karamelin yanı sıra frambuaz, limon, portakal, vanilya, çikolata, hindistan cevizi aromalı soslar da kullanılmaktadır. Sosların üzerine veya içine meyve parçacıkları da kullanılabilmektedir. Sünger görünümlü pandispanyası, sütlü şerbeti ile yumuşayan tatlı dillere destan olmuş durumda. Bizde bugün 3 farklı süt kullanmak yerine pratik olan inek sütü ve kremayı kullanarak trileçeyi hazırlayacağız. İşte evde kolaylıkla yapabileceğiniz trileçe tarifimiz;

MALZEMELER

5 yumurta

1.5 su bardağı şeker

5 yemek kaşığı irmik

10 yemek kaşığı un

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

Sosu için:

4 su bardağı inek sütü (İsterseniz keçi ve inek sütünü karıştırarak da kullanabilirsiniz.)

1 fincan toz şeker

1 kutu süt kreması

Karamel sosu için:

3 yemek kaşığı toz şeker

1 yemek kaşığı tereyağı

1 kutu süt kreması

Üzeri için:

1 paket krem şanti

1 su bardağı süt

YAPILIŞI

Öncelikle 5 yumurtanın sarısı ve beyazını birbirinden ayıralım. Yumurtanın sarısı ve beyazını ayrı kaselere alalım. Beyazın bulunduğu kâseye şekeri ekleyip, köpürene kadar çırpalım. İyice karıştırınca içine yumurta sarılarını da ekleyip, mikserin yüksek ayarında çırpalım. Ardından un ve irmiği de ekleyerek çırpmaya devam edelim. En son kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip, köpüğünü kaçırmadan karıştırmaya devam edelim. Sıvıyağ ile yağladığımız dikdörtgen bir borcam içerisine kek harcımızı dökelim. Borcamın her yerine eşit dağılacak şekilde kek harcını dökelim. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede 45 dakika pişirelim. Pişen keki soğumaya bırakalım. Derin bir kapta süt, toz şeker ve sıvı kremayı çırpıp buzdolabında bekletelim. Karamelli sosu için, tavamıza şekeri alıp orta ateşte sürekli karıştırarak erimesini sağlayalım. Açık bir renk alınca 1 yemek kaşığı tereyağını ekleyelim ve yağın erimesini sağlayalım. Son olarak sıvı kremayı da ekleyip sosumuz kıvam alana kadar kısık ateşte kısa süre karıştırarak pişirelim. Pişen karameli soğumaya bırakalım.

BALKANLARDAN GELEN EN HAFİF TATLI

tam-olculu-karamelli-trilece-tarifi.jpg

Ilımış olan kekimizi ters çevirip yağlı kağıdı çıkarıp çatalla delikler açalım. Soğuk şerbetimizi kekin üzerine dökelim. Ayrı bir kapta süt ve krem şantiyi çırpalım. Krem şantiden süslemek için biraz ayırıp kalanını kekin üzerine yayalım. Ilımış olan karamel sosumuzu krem şantinin üzerine dökelim. Ayırmış olduğumuz krem şanti ile süsleyip kürdan ile şekil verelim. 5 saat dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis edelim.

AFİYET OLSUN...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN