Artık Ev Baklavası Yapmak Çok Kolay! Gaziantep Usülü Baklava Tarifi İle Eşinizi Şımartın

Artık Ev Baklavası Yapmak Çok Kolay! Gaziantep Usülü Baklava Tarifi İle Eşinizi Şımartın

Türk mutfağının özel lezzetlerinden biri olan baklava tüm dünyaya adını duyurmuş durumda! Öyle ki dünyaya nam salmış bu tatlı en çok Amerika' da tüketilmektedir. ''Peki mutfağımızın baş tacı, özel günlerin vazgeçilmez tadı olan baklavanın özelliği ve yapılışı nasıl?'' tüm bu sorularınızın cevabı haberimizde saklı.

Lezzetini hiç kaybetmeden Osmanlı saray mutfağından günümüze ulaşmış olan baklava, başta bayram sofraları olmak üzere tüm özel gün ve davetlerde baş köşede yer almış. İlk baklava 1473 yılında Topkapı Sarayı'nda yapılmıştır. 17. yüzyılının sonlarında ise Evliya Çelebi tarafından yazılmıştır.

OSMANLI' DA BAKLAVA ALAYI

Tarihe ışık tutan gelenek ve göreneklerimizde saray belgelerinde baklava alayını da görmekteyiz. Türk mutfağında ise baklavanın başkenti güzel şehrimiz Gaziantep baklavasıyla ünü yayılmış durumda. Klasik baklava başta olmak üzere birçok baklava çeşidi bulunmaktadır. Fıstıklı, cevizli, sütlü nuriye, şöbiyet, fıstıklı saray sarması ilk sırada gelen baklavalarımızdan. Bu eşsiz lezzeti evimizde yapmanın ayrıntıları şöyle;

MALZEMELER

Hamuru için

4 su bardağı un

2 yumurta

Yarım su bardağı sıvıyağ

Yarım su bardağı süt

1 ,5 yemek kaşığı sirke

Bir fiske tuz

Şerbeti için

4,5 su bardağı su

4 su bardağı şeker

Çeyrek limon dilimi

Açmak için

Nişasta

Arasına koymak için

1,5 su bardağı file antep fıstığı

Üzeri için

1 paket tereyağ

Yarım su bardağı sıvıyağ

baklava-acmak1.jpg

YAPILIŞI

Öncelikle şerbetimizi kaynatmakla başlayalım. Tenceremize şekeri ve suyu alıp kaynatalım. Kaynayan şerbete limonu ekleyip 5 dakika daha kaynatalım. Şerbetimizi soğutalım. Yoğurma kabımıza yumurtayı, sıvıyağı, sütü, sirkeyi ve tuzu ekleyelim. Unu kontrollü bir şekilde azar azar ekleyelim. Ele yapışmayan bir hamur elde edelim. Hamur kabımızın üzerini streçle kapatıp, 1 saat bekletelim. Bekleyen hamurumuzu bezelere ayıralım. Oklavayla açmaya başlayalım. Bu arada diğer bezelerin kurumamasına dikkat edip üzerini bir örtüyle kapatalım. Nişastayla birlikte hamurumuzu açmaya başlayalım. İnce açmaya gayret edelim.

baklava-kesilerken1.jpg

Yağladığımız fırın tepsisine serelim. Açtığımız hamurların arasına fıstığı her yere eşit gelecek şekilde ekleyelim. Kalan hamurları üzerine serelim. Dilediğiniz şekilde dilimleyin. Sos tenceresine tereyağı, sıvı yağı alıp eritelim ve üzerine gezdirelim. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri altın sarısı olana kadar pişirelim. İlk sıcağı çıkınca baklavanın üzerine soğuyan şerbetimizi yavaş yavaş ekleyelim.

AFİYET OLSUN...

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN