Asırlık ustaları bile kıskandıran tarif! İşte tüm püf noktalarıyla meşhur Akçaabat köftesi tarifi

Asırlık ustaları bile kıskandıran tarif! İşte tüm püf noktalarıyla meşhur Akçaabat köftesi tarifi

Bugün Trabzon' un meşhur köftesi olan Akçaabat köfte tarifi ile sizinleyiz. Sulu sulu, çok lezzetli olan bu köftelerin nasıl yapıldığını en ince ayrıntılarıyla sizlere anlatıyoruz. Bu tarif sayesinde evinizde gerçek Akçaabat köftesi yapabilirsiniz.

Ülkemizin adeta cennetten bir köşe olan nadide şehrimiz Trabzon 'un dillere destan meşhur Akçaabat köftesinin tarifini haberimizde siz sevgili okuyucularımız için özenle hazırladık. Trabzon'un Akçaabat ilçesinde 1930 'lu yıllarda Akçaabatlı lokantacılar tarafından yapılmış olan Akçaabat köftesinin tiryakileri çok. Akçaabat köftesi o günden bu güne ünü tüm dünyaya yayılmıştır. Nitekim Akçaabat köftesi; 2009 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Akçaabat yöresine ait olduğu tespit edilerek, coğrafi işaret tescili verilmiştir. Akçaabat köftesinin en önemli özelliklerinden ilki yörenin tazecik yemyeşil otları ile beslenen danaların etinden yapılıyor olmasıdır. İkinci özelliği ise Akçaabat köftesinin odun kömürüyle çalışan ocaklarda pişirilmesidir. Yurdumuzun değişik birçok yerinde köfte yapılmasına karşın, Akçaabat Köftesi‘nin bu kadar tutulması, ayrıcalıklı ve meşhur olması, ustaların maharetinin yanında, bölgede yetiştirilen ve doğal şartlarda beslenen hayvanların lezzetli etinden de kaynaklanmaktadır. Şimdi bu çok özel lezzeti evde nasıl yapabilirsiniz sorusuna cevap verelim. İşte meşhur Akçaabat köftesinin ayrıntılı tarifi...

MALZEMELER

Yarım kilo dana kıyma

100 gram yağlı kuzu boşluk eti

3 - 4 diş sarımsak

1 yemek kaşığı galeta unu

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

YAPILIŞI

Dillere destan Akçaabat köftesini yapabilmek için kullanacağımız kıymayı güvendiğiniz kasaptan almanız çok önemli. Çünkü her kıyma bu eşsiz lezzeti yakalayamaz. Şimdi köftemizin yapım aşamasına geçelim. Uygun bir tepsinin içine kıymayı, rendelenmiş sarımsakları, galeta ununu, tuzu ve karabiberi ekleyelim. En az 5 dakika boyunca kıymalı harcımızı güzelce yoğuralım.

akcaabat-koftesi-b28eba95-563a-422c-ae0a-225ea68bd32a.webp

BU ENFES LEZZETE HAYRAN KALACAKSINIZ

Daha sonra köfte harcımızdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde yuvarlayıp şekillendirelim. Dilerseniz her bir köftenin aynı şekilde olmasını isterseniz kavanoz kapağının iç kısmını da kullanabilirsiniz. Köfteleri şekillendirdikten sonra buzdolabında bekletmeniz çok önemli. Hatta 1 gece bile bekletebilirseniz sizin için iyi olur. Köftelerinizi mangalda veya ocakta döküm tavada yağsız olarak pişirebilirsiniz.

AKÇAABAT KÖFTENİN YANINA NE GİDER?

Tereyağlı pirinç pilavı, kıl biber turşusu, lahana turşusu, bol sumaklı soğan salatası, piyaz, közlenmiş biber ve domates

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN