Biberli ekmeği deneyenler pizza da neymiş diyorlar! İşte dillere destan biberli ekmek tarifi

Biberli ekmeği deneyenler pizza da neymiş diyorlar! İşte dillere destan biberli ekmek tarifi

Gastronomi şehri olan Hatay' ın meşhur biberli ekmeğini daha önce hiç denemediyseniz çok şey kaybetmişsiniz. Biberli ekmeği deneyip yedikten sonra adeta pizza da neymiş diyeceksiniz. İşte muhteşem lezzet biberli ekmeğin tarifi...

Yaratıcı Şehirler Ağı' na dahil edilen Hatay'ın yöresel lezzeti biberli ekmek, tandırda veya taş fırınlarda pişirilerek sofralardaki yerini alıyor. Kendine has zengin yemek çeşitliliğine sahip Hatay mutfağının vazgeçilmezlerinden olan biberli ekmek, mayalanmış daire şeklindeki hamurun üzerine özel hazırlanmış harç konularak yapılıyor. Sizde bu muhteşem lezzeti denemek istiyorsanız mutlaka tarifimizi denemelisiniz. İşte biberli ekmek tarifinin ayrıntıları...

MALZEMELER

Hamuru için:

2 çay bardağı ılık su

1 çay bardağı ılık süt

1 adet yaş maya

1 çay bardağı sıvıyağ

1 tatlı kaşığı tuz

5 tatlı kaşığı toz şeker

Un

Üzeri için:

2 adet büyük boy kuru soğan

2 diş sarımsak

2 yemek kaşığı susam

Bir tutam kekik

Bir tutam kimyon

Bir tutam karabiber

Bol pul biber

2 yemek kaşığı biber salçası

YAPILIŞI

Dillere destan biberli ekmek yapabilmek için öncelikle hamur yoğurma kabımızı alalım. İçine ılık suyu, ılık sütü ve yaş mayayı koyup, mayayı eritelim. Ardından maya tamamen eriyince sıvıyağı, tuzu ve toz şekeri koyalım ve elimizle karıştıralım. Daha sonra kontrollü bir şekilde azar azar unu ekleyelim ve hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Yumuşak bir hamur elde etmek önemlidir. O yüzden unu fazla koymamaya dikkat edelim. Eğer yumuşak hamur elinize yapışırsa elinizi sıvıyağına batırarak bu sorunu çözebilirsiniz. Hamurumuzun mayalanması için hamur yoğurma kabımızın üzerini streç filmle kapatıp üzerine temiz bir örtü kapatalım. Hamurumuzu bu şekilde sıcak bir alanda en az 1 saat olacak şekilde mayalandıralım. Hamurumuz mayalanırken bizde biberli ekmeğimizin sosunu hazırlayalım. Bunun için kuru soğanı ve sarımsağı rondodan geçirelim.

biberliekmek.jpg

BU LEZZETE ŞAPKA ÇIKARTILIR

Dilerseniz çok ince olacak şekilde soğanı ve sarımsağı elde de doğrayabilirsiniz. Şimdi uygun bir tavaya sıvıyağı, soğanı ve sarımsağı alarak kavurmaya başlayalım. Soğanlar pembeleşip kavrulunca salçayı, kekiği, kimyonu, karabiberi, pul biberi ekleyelim. 1 tur karıştırdıktan sonra tavamızı ocaktan alalım ve içine susamları ekleyip karıştıralım. Şimdi de mayalanan hamurumuzdan bezeler koparalım. Tezgahın üzerinde hamurumuzu kase büyüklüğünde elimizle açalım. Üzerine hazırladığımız sostan kaşık yardımıyla sürelim. Bütün hamur bitene kadar bu işleme devam edelim. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında biberli ekmeklerin üzeri kızarana kadar pişirelim. Fırından biberli ekmeklerimizi alalım ve servis edelim. Dilerseniz biberli ekmekleri fazla yapıp buzluğunuza da atabilirsiniz.

AFİYET OLSUN...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN