Evde taş gibi yoğurt mayalamak isteyenler bu yöntemi mutlaka deneyin! İşte püf noktaları ile yoğurt mayalama

Evde taş gibi yoğurt mayalamak isteyenler bu yöntemi mutlaka deneyin! İşte püf noktaları ile yoğurt mayalama

Evde doğal yoğurt yapmak, sağlıklı beslenme alışkanlıklarınıza katkı sağlarken aynı zamanda ferahlatıcı ve lezzetli bir deneyim sunar. Sizde taş gibi yoğurt yapmanın sırlarını öğrenmek için mutlaka haberimize göz atmalısınız. İşte püf noktaları ile yoğurt mayalama

Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte düşen sıcaklıklarla birlikte hastalıklarda baş göstermeye başladı. Okullarda da çocuklar arasında hastalık bulaşma devam ediyor. Hal böyle olunca uzman doktorlar hastalıklara yakalanmamak ve en önemlisi bağışıklığı güçlü tutmak için ev yapımı yoğurtların önemine dikkat çekiyor.

yogurt-nasil-mayalanir.jpg

Çocuklar kadar yetişkinlerin de favorisi olan yoğurt, sağlık açısından sayısız faydası olduğu için bir süper gıda olarak kabul ediliyor. Yoğurt besin açısından zengindir. İnanılmaz bir protein ve kalsiyum kaynağıdır. Ayrıca B kompleks vitaminleri, fosfor, potasyum ve magnezyum içerir. Metabolizmayı geliştirir ve tokluk hissi sağlar. Sütün bakteriyel fermantasyonundan yapılmış, ona faydalı özellikler sağlayan tam da bu işlemdir. Yoğurt yapımında Lactobacillus bulgaricus ve Streptococcus thermophilus gibi probiyotikler kullanılır. Sütü fermente ederler ve sütteki laktozu laktik aside dönüştürürler. Bu şekilde üretilen laktik asit, sütte bulunan proteinleri pıhtılaştırarak süte koyu bir doku ve ekşi bir tat verir.

1200x627-ev-yogurdunun-en-lezzetli-hali-ascilar-bu-mayalama-yontemi-ile-yogurdu-tas-gibi-hazirliyor-1692690956955.webp

TAŞ GİBİ YOĞURT NASIL YAPILIR?

Tencereyi ocağın üzerine alın. Orta ateşte tahta kaşık yardımıyla sütü havalandırarak kaynatmaya başlayın. Bu şekilde havalandırarak 6-8 dakika kadar kaynattın. Fokurmaya başlayıp süt yükseldiğinde ocağın altını en kısığa alın ve 10 dakika daha kaynatın. Ardından ocaktan alın ve oda sıcaklığında ılımaya bırakın. Bu aşama yoğurdu mayalamaktaki en önemli aşama. Çünkü doğru ısıyı yakalayamazsanız yoğurdunuzu mayalamanız zor olacaktır. Eğer termometreniz varsa 42-45 dereceyi gördüğünüzde hemen mayanızı ilave edin. Ancak termometreniz yoksa serçe parmağınızı sütün kenarına hafifçe daldırın. Parmağınızı yakmayan bir ısı hissediyorsanız ne tamamen soğuk ne de tamamen sıcaksa mayalanma vakti gelmiş demektir. Maya miktarını da 1 litre süte 1 yemek kaşığı dolusu (tepeleme yemek kaşığı) maya olarak düşünebilirsiniz. Mayanızı bir kabın içine koyun ve bir miktar süt ilave ederek güzelce karıştırın. Ardından bu karışımı sütün içerisine ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Özellikle demir döküm tencerelerin ya da emaye tencerelerin içerisinde mayalanan yoğurtlar da daha uzun süre dayanacaktır, aklınızda bulunsun. Bunun yanında yoğurt mayalarken kullandığınız mayanın taze, ekşimemiş ve yoğun kıvamlı bir maya olmasına da dikkat edin.

yogurt-31ck.webp

Ev yapımı yoğurt yaparken en büyük yanlış yoğurt tenceresinin kapağını kapatmak. Bunun nedenini de hemen açıklayalım. Buharlaşan su damlacıkları tekrar yoğurdun içine düşeceği için yoğurdunuz ya hiç tutmaz yada sulu bir kıvam alabilir. Bu yüzden mayayı kattıktan sonra tencerenizin kapağını kapatmayınız. Tencereniz üzerini makarna süzgeci yada bir elek ile kapatıp temiz bir beze sarmalayın. Hiç kıpırdatmadan yoğurdunuzun mayalanmasına izin verin. Mayalana yoğurdu hemen tüketmeyin iyice kıvam alıp tutması için ağzı açık bir şekilde buzdolabında 1 gün bekletin. İşte taş gibi yoğurdunuz hazır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN