İstiklal Caddesi usulü kestane yapmak çok kolay! Kimse bu yöntemi bilmiyor: Kestanecilerin sırrı ifşa oldu

İstiklal Caddesi usulü kestane yapmak çok kolay! Kimse bu yöntemi bilmiyor: Kestanecilerin sırrı ifşa oldu

Havaların soğumasıyla kış mevsiminin habercisi olan kestaneler pazar ve market tezgahlarını süslemeye başladı. Peki evimizde dışarıda hazır yediğimiz gibi iyi bir kestane nasıl yapılır?

Kestane, yüzyıllardır zengin bir protein ve diğer temel besin kaynağı olmuştur. Düşük yağ içeriğine sahiptirler ve C vitamini bakımından yüksektirler. Kestane, tüketmeden önce çıkarmanız gereken sert kahverengi bir kabuk içerir.

BESİN İÇERİĞİ

100 gram kestane şunları içerir;

  • Kalori - 245 cal
  • Protein- 3.2 gr
  • karbonhidratlar - 53 gr
  • Yağlar - 2.2 gr
  • Lif - 5,1 gr

Kestane ayrıca potasyum ve magnezyum ile birlikte iyi miktarda C vitamini, B5 ve B3 içerir. Düşük yağ içeriği nedeniyle diğer kuruyemişlerden daha az kaloriye sahiptirler. Ayrıca diğer kuruyemişlerden daha fazla karbonhidrat içerirler.

KESTANENİN FAYDALARI

kestane-cesitleri-misbell.png

- Bilişsel İşlevi Geliştirir

Kestane bilişsel işlevimizi ve beynimizi doğrudan etkiler. Folat, tiamin ve riboflavin gibi odaklanmayı ve hafızayı iyileştiren ve beyin büyümesini ve işleyişini artıran birçok B vitamini türü bakımından yüksektir. Özellikle çocukların tüketimi için uygundur. Ayrıca kestane potasyum açısından yüksektir. Potasyum beyne giden kan akışını arttırmada etkilidir. Beyne kesintisiz kan temini, onu iyi oksijenli ve gençleşmiş halde tutar. Aynı zamanda sinir sistemini sağlıklı tutar. Hafızayı, konsantrasyonu ve akılda tutmayı da geliştirir.

- Kırmızı Kan Hücrelerini Geliştirir

Kırmızı kan hücreleri (RBC'ler), kanımızda bulunan en önemli hücre türleri arasındadır. Oksijenin akciğerlerden tüm vücuda taşınmasından sorumludurlar. Kestane, kan dolaşımında bulunan demir metabolizmasına yardımcı olan bakır içerir. Aynı zamanda kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu da hızlandırır. RBC sayısı ideal değilse, taze oksijen eksikliği nedeniyle vücut organları bozulmaya başlar. Bakır vücut için çok önemli bir besindir. Eksikliği anemi, osteoporoz ve düzensiz kalp atışlarına neden olabilir.

shutterstock-1169902603.webp

- İskorbüt hastalığını önler

C vitamini eksikliği vücutta iskorbüt hastalığına neden olur. Yorgunluk, eklem ağrıları, diş eti hastalıkları gibi çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Şiddetli semptomlar, etkisiz ve yavaş yara iyileşmesini, kişilik değişikliklerini ve hatta tedavi edilmezse ölümü içerir. Diyetinizde C vitamini açısından zengin yiyecekler bulundurarak iskorbüt hastalığından en iyi şekilde kaçınılabilir. Kestane zengin bir C vitamini kaynağıdır. Tüketimi iskorbüt hastalığını önlemeye yardımcı olur.

- Kemik Mineral Yoğunluğunu Artırır

Vücudumuzun pek çok sistemi yaştan etkilenir. İskelet sistemimiz bile yaştan etkilenir. İnsanların kemik kütlesini kaybettiği ve eklem ağrıları yaşadığı osteoporoz, ilerleyen yaştaki insanlar arasında birincil endişe kaynağıdır. Kemikleri zayıflar. Kestane osteoporozu önler. Kestane, kemik mineral yoğunluğunu artırarak kemik sağlığının korunmasına yardımcı olan magnezyum içerir. Ayrıca vücudun demiri emmesini sağlayan ve genel kemik yapısını ve sağlığını iyileştiren iyi miktarda bakır içerirler.

KESTANE NASIL PİŞİRİLİR?

Kestaneleri yıkayın ve bir bıçak yardımı ile üstlerini enine olacak şekilde çizin. Çizdiğiniz kestaneleri bir tencereye alın ve üstüne çıkacak kadar su koyduktan sonra ocağın altını açın ve 30 dakika kadar haşlayın. Kestaneler haşlandıktan sonra yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine kestaneleri alın ve önceden ısıtılmış 190 derece fırında kestaneleri 30 dakika kadar daha pişirin. Sıcak sıcak servis edin.

Afiyet olsun!

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN