Mevlid Kandili'nin enfes geleneği: Asla topaklanmayan tam kıvamında un helvası tarifi!

Mevlid Kandili'nin enfes geleneği: Asla topaklanmayan tam kıvamında un helvası tarifi!

Kandil gecelerinin manevi atmosferini mutfaklara taşıyan, ağızda eriyen ipeksi dokusu ve tam ölçülü şerbetiyle asla topaklanmayan geleneksel un helvası yapımının tüm püf noktaları haberimizde.

Mevlid Kandili'nin bereketi ve huzuru sofralarda paylaşılırken, kandil akşamlarının değişmeyen geleneği un helvası kokusu yine evleri sarıyor. Komşulara ikram etmek ve sevdikleriyle paylaşmak için mutfağa girenlerin en çok aradığı asla topaklanmayan ve tam kıvamında un helvası, doğru kavurma tekniği ve ılık şerbet dengesiyle zahmetsizce hazırlanabiliyor.

MALZEMELER

Helva harcı için:

100 gram tereyağı

Yarım çay bardağı sıvı yağ

2 su bardağı un

1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz veya fındık içi (isteğe bağlı)

Şerbeti için:

2 su bardağı toz şeker

2 su bardağı ılık su (veya tercihe göre süt)

85474-860x480.webp

HAZIRLANIŞI

  • Şerbeti kaynatmaya gerek kalmadan, derin bir kapta ılık su (veya süt) ile toz şekeri şeker tamamen eriyene kadar tel çırpıcıyla karıştırıp kenara alın.

  • Geniş ve yapışmaz tabanlı bir tavada ya da tencerede tereyağını sıvı yağ ile birlikte eritin.

  • Eriyen yağa unu ekleyin. Ocağın altını orta-kısık ateşe alarak tahta bir kaşık veya spatula yardımıyla sürekli karıştırarak kavurun. Unun kokusu çıkıp rengi açık kahverengiye dönene kadar yaklaşık 15-20 dakika sabırla kavurmaya devam edin.

  • Un istenen karamel tonunu aldığında ceviz veya fındık içini ilave edip 2-3 dakika daha birlikte kavurun.

  • Ocağın altını en kısık seviyeye getirin. Hazırladığınız oda sıcaklığındaki şerbeti unun üzerine yavaş yavaş ve 3 aşamada dökün. Bu esnada sıçramalara dikkat ederek hızlı ve dairesel hareketlerle sürekli karıştırın.

  • Şerbetini tamamen çeken ve tencerenin kenarlarından kolayca ayrılan helvayı ocaktan alın. Tencerenin kapağını kapatıp üzerine kâğıt havlu örterek yaklaşık 10-15 dakika demlenmeye bırakın.

Dinlenen helvayı yemek kaşığıyla klasik oval şekil vererek veya dondurma kaşığı ile porsiyonlayarak, üzerini toz fıstık ve tarçınla süsleyip ılık servis edebilirsiniz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN