Ramazan’ın 8. gününde hem hafif hem de besleyici bir iftar menüsüyle sofralarınızı donatmaya ne dersiniz? Mantar çorbasından haydariye, çökertme kebabından revani tatlısına kadar lezzet dolu önerilerimizle iftarınızı sağlıkla yapın!
Ramazan ayının bereketini ve huzurunu yaşadığımız şu günlerde, 8. gün iftar menümüzü hem doyurucu hem de hafif seçeneklerle hazırladık. Uzun süren açlığın ardından mideyi yormayan, besleyici ve lezzetli bir sofra kurmak isteyenler için işte bugünkü önerimiz:
MANTAR ÇORBASI
MALZEMELER
2 adet kuru soğan
10 adet mantar
4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
1 litre sıcak su
1 su bardağı süt
Yarım çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Sosu için;
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
YAPILIŞI
Öncelikle soğanları ince ince doğrayalım. Ardından mantarları minik minik doğrayalım. Tencereye sıvı yağ ve tereyağını alarak erimesi için bekleyelim. Eridikten sonra soğanları ekleyelim ve hafif pembeleşene kadar kavuralım. Mantarları da ekleyelim ve orta ateşte mantarlar suyunu salıp çekinceye kadar kavuralım. Daha sonra unu ilave edelim ve unun kokusu çıkana kadar kavuralım. Bir taraftan karıştırırken bir taraftan da suyumuzu ekleyelim ve orta ateşte çorbamızı kaynamaya bırakalım. Çorbamız kaynadıktan sonra altını kısalım ve oda ısısındaki sütü ve karabiberi ilave ederek karıştıralım ve kaynamaya bırakalım. Son kez tuzumuzu da ekleyelim ve karıştırarak çorbamızı ocaktan alalım. Çorbamızın sosu için tavaya tereyağını alalım ve eritelim. Eriyen tereyağına kırmızı toz biberi ekleyerek kızdıralım ve ocaktan alalım. Çorbamızı kaselere koyduktan sonra üzerine sosumuzdan gezdirelim.
HAYDARİ
MALZEMELER
6 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 tutam dereotu
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı tuz
1 dilim beyaz peynir
1 diş sarımsak
YAPILIŞI
İlk olarak tavaya tereyağını alarak kızdıralım. Bu aşamada cağı çok yüksek ateşte açıp yağı yakmamaya dikkat edelim. Daha sonra naneyi ekleyerek 1-2 tur karıştıralım ve ocaktan alalım. Karıştırma kabına süzme yoğurdu alalım. Diğer taraftan beyaz peyniri çatalla ezerek ufalayalım, dereotunu ince ince kıyalım. Süzme yoğurdun üzerine peynir ve dereotunu ilave edelim. Son olarak naneli tereyağı, ezilmiş sarımsak, tuzu ekleyerek karıştıralım. Haydari mezesini servis tabağına alarak üzerini zeytinyağı ve dereotu ile süsleyelim.
TAVUKLU ÇÖKERTME KEBABI
MALZEMELER
3 yarım parça tavuk göğüs eti
Marine için:
1 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı pul biber
Yarım çay kaşığı karabiber
1 küçük rendelenmiş soğan
Patates kızartması için:
4-5 adet patates
Sıvı yağ
Tuz
Yoğurt sos için:
1 kase yoğurt
1-2 diş ezilmiş sarımsak
Tuz
Üzerine:
2-3 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
YAPILIŞI
Tavuklu çökertme kebabı yapımına öncelikle tavuk etini marine ermekle başlıyoruz. Bunun için etimizi jülyen olarak tabir ettiğimiz şekilde uzun şeritler halinde doğruyoruz. Genişçe bir kasede marine için gerekli malzemeleri çırpıyoruz ve yıkayıp süzdüğümüz etlerimizi ilave edip güzelce karıştırıyoruz. Üzerlerini bir streç film ile kapatıp 2 saat kadar mümkünse buzdolabına kaldırıyoruz. Diğer taraftan patateslerimizi kibrit çöpü gibi ince uzun kesiyoruz. Bu işlem biraz zahmetli ve sıkıcı gelebilir, dilerseniz daha kalın da yapabilirsiniz ama ince olunca daha çıtır çıtır oluyor. Daha sonra üzerlerine tuz serpip bol kızgın yağda patatesler altın rengi alıncaya ve çıtır çıtır oluncaya kadar kızartıyoruz. Patates kızartma işlemini ve marine olan tavuk etini pişirme işini aynı anda yapmamız gerekiyor, böylelikle patatesler soğuyup çıtırlığını kaybetmeden veya tavuklarımız soğumadan servis tabağını hazırlayabiliriz. Uygun bir tavaya az sıvı yap alıp kızdıralım, etlerimizi ilave edelim, az tuz ekleyelim, her iki tarafları da güzelce kızarıncaya kadar pişirelim. Böylelikle patatesimiz ve tavuklarımız pişmişse, servis aşamasına geçebiliriz. Tabağın altına patateslerimizden bolca yerleştirelim, üzerine tercihe göre sarımsaklı veya sarımsaksız çırpılmış yoğurdumuzu gezdirelim. Yoğurdun üzerine de tavuk etlerimizi dizelim, son olarak çökertme kebabı sosu olarak tereyağında kızdırdığımız pul biberi hafifçe üstüne gezdirelim.
REVANİ
MALZEMELER
3 adet yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağından biraz eksik süt
1,5 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi
Şerbeti için;
3 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
3-4 damla limon suyu
YAPILIŞI
İlk olarak şerbeti hazırlayalım. Şeker ve suyu küçük bir tencereye alarak orta ateşte kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra şerbete limon suyu ilave ederek kısık ateşte yaklaşık 10 dakika kadar daha kaynatıp ocağı kapatın. Şerbeti bir kenara alarak soğumaya bırakın. Keki hazırlayalım. Uygun bir karıştırma kabına yumurta ve şekeri alarak bol bol çırpın, karışım beyazlayıp köpük köpük olduğunda diğer malzemeleri de ilave ederek kek hamurunu güzelce çırpın. Hamuru yağlanmış büyük boy borcama dökün. Benim kullandığım borcam 28*28 cm’dir. Önceden 170 derecede ısıttığınız fırında üzeri pembeleşene kadar yaklaşık 35 dakika pişirin. Fırından aldığımız tatlımız sıcakken soğumuş şerbeti üzerine dökün. Tatlının şerbetini çekmesi için en az 2-3 saat dinlenmeye bırakın. Dinlenen tatlımızı dilimleyip, üzerine isteğe göre Hindistan cevizi ya da Antep fıstığı serperek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun…