Yerken kütür kütür ses gelecek! Turşunun gaz yapıp bozulmasını önlüyor: İşte usta turşucuların gizli formülü

Yerken kütür kütür ses gelecek! Turşunun gaz yapıp bozulmasını önlüyor: İşte usta turşucuların gizli formülü

Kış ayı demek turşu demek. Her yemeğin yanına eşlik eden çeşit çeşit turşular bu mevsimlerin vazgeçilmezi. Ancak turşu kurarken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunuyor. Aksi taktirde turşular eriyor ve asıl yapısını kaybediyor. Peki, turşunun bozulmaması için ne yapmak gerekiyor? İşte, turşu kurarken mutlaka bilmeniz gereken birkaç püf nokta…

Kurduğunuz turşunun aylar boyunca bozulmadan tazecik ve kütür kütür kalmasını istiyorsanız, kurum aşamasında bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Atlamayacağınız bu birkaç önemli detay sayesinde turşularınız hep tazecik kalacak. İşte, ustaların yıllardır uyguladığı o turşu formülü…

SEBZE TAZELİĞİ VE KALİTESİNİN ÖNEMİ

Turşu yapmadan önce kullanacağınız sebzelerin kalitesi ve tazeliği oldukça önemli. Çürümüş ya da bozuk sebzelerden yapılan turşunun bozulma olasılığı daha fazladır. Bu yüzden her zaman taze ve kaliteli sebzelerden turşu kurmalısınız.

kutur-kutur-tursu-tarifi-1.jpg

MUSLUK SUYU KULLANMAYIN

Turşuya katılan su da turşunun kalitesi için oldukça önemli. Bu yüzden turşu yaparken musluk suyu yerine filtrelenmiş ya da kaynak suyu kullanmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra turşuya kabın üzerini geçecek kadar su koymanız da önemli bir detay. Yeterli su kullanmadığınızda turşu havayla temas etmez ve çabuk bozulur.

ERİMESİNİ ÖNLEYECEK KADAR TUZ KULLANIN

Yaptığınız turşuya yeterince tuz koymamanız onun çabuk erimesine neden olur. Ayrıca iyot içermeyen tuzların kullanılması da tavsiye ediliyor. Çünkü iyot, turşunun doğal fermantasyonunu olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden süzme tuz ya da deniz tuzu kullanabilirsiniz.

kutur-kutur-tursu-tarifi-2.jpg

HAVA ALMASINI ENGELLEYİN

Turşuda gaz oluşumunu engellemek için turşu kaplarınızın ağzını iyice kapatmalısınız. Bunun için temiz bir bez ya da gazlı bez kullanarak turşunun üzerini örtebilirsiniz.

Son olarak turşunun fermantasyon sürecine mutlaka dikkat edin. Bu süre 1-4 hafta arasında değişebiliyor. Turşuyu fermantasyon sürecinde hava almayacağı kapalı bir yerde ve oda sıcaklığına yakın bir ortamda bekletmelisiniz. Turşu bu fermantasyon sürecini tamamlamadan tüketirseniz, içerisindeki bakteriler zararlı olabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN