Yüzümüzü güldüren ‘Hayaletler’

Yüzümüzü güldüren ‘Hayaletler’

Pandemiyle sarsılan beyazperdeye moral... Yönetmen Azra Deniz Okyay’ın Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde 5 ödül kazanan ‘Hayaletler’i Kazablanka’dan ‘En İyi Yönetmen’ ve ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülleriyle döndü. Serhat Karaaslan’ın hem yazıp hem yönetmenliğini üstlendiği yeni kısa filmi ‘Suçlular’ ise yılın ilk büyük film festivali olan Sundance’de ‘Jüri Özel Senaryo Ödülü’ne layık görüldü.

SALİHA SULTAN | KARAR

Salgının ağır darbe vurduğu sinema dünyasının yüzü Sundance ve Kazablanka film festivallerinde ödül alan yerli yapımlarla güldü. Yönetmen Azra Deniz Okyay’ın Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde 5 ödül birden kazanan ‘Hayaletler’ filmi Kazablanka’dan ‘En İyi Yönetmen’ ve ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülleriyle döndü. Serhat Karaaslan’ın yazıp yönettiği yeni kısa filmi ‘Suçlular’ ise yılın ilk büyük film festivali Sundance’ta ‘Jüri Özel Senaryo Ödülü’ne layık görüldü. 

Kovid’in bütün dünyada dijital mecralara taşıdığı film festivallerinde yurt dışı heyecanı başladı. 2021’in ilk günlerinde gerçekleşen saygın film festivallerinden iki Türk yapımı ödülle dönerek salgın nedeniyle duraksama döneminde olan yerli sinemanın yüzünü güldürdü.  

Yönetmen Azra Deniz Okyay’ın geçen yıl Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde 5 dalda ödül kazanan ‘Hayaletler’ filmi 27-31 Ocak tarihleri arasında çevrimiçi düzenlenen Kazablanka Bağımsız Filmler Festivali’nden ‘En İyi Yönetmen’ ve ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülleriyle döndü. Okyay ‘En İyi Yönetmen’ seçilirken, filmin oyuncularından Dilayda Güneş de ‘En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nün sahibi oldu.  

Okyay’ın yazıp yönettiği ve yapımcılığını Dilek Aydın’ın üstlendiği ‘Hayaletler’, Eylül 2020’de dünya prömiyerini yaptığı 77. Venedik Film Festivali’nde Venedik Uluslararası Eleştirmenler Haftası ‘Büyük Ödül’ünü almıştı.  

Türkiye’nin tamamında saatlerce süren elektrik kesintisinin olduğu bir gün boyunca kentsel dönüşüme maruz kalan Sucular Mahallesi’nde yaşananları anlatan film, 61. Selanik Film Festivali’nde ‘İnsani Değerler Ödülü’ ve ‘Sinema ve Televizyonda Çalışan Kadınlar Ödülü’nü alan film, ayrıca 36. Varşova Film Festivali’nde de Genç FIPRESCI Jürisi tarafından ‘En İyi Film’ seçilmişti. Hayaletler, Kazablanka ile yurt dışı ödül sayısını 11’e yükseltti.  

2020 FİLM LİSTELERİNİN DEMİRBAŞI 

‘Hayaletler’ geçen hafta da New York merkezli Çevrimiçi Film Eleştirmenleri Birliği (The Online Film Critics Society, OFCS) tarafından ABD’de Henüz Gösterime Girmeyen En İyi 10 Film (Non-U.S. Releases) arasında gösterildi.  

İnternet alanında üreten film eleştirmenleri tarafından oluşan birliğin 27’ncisi gerçekleşen OFCS Ödülleri kapsamında açıklanan listeye ‘Hayaletler’in yanı sıra, Bassam Tariq’in ‘Mogul Mowgli’ (Birleşik Krallık), Chaitanya Tamhane’nin ‘The Disciple’ (Hindistan), Christian Petzold’un ‘Undine’, François Ozon’un ‘Summer of 85’, Gianfranco Rosi’nin ‘Notturno’ (İtalya), Kôji Shiraishi’nin ‘A Beast in Love’ (Japonya), Michel Franco’nun ‘New Order’ (Meksika), Rose Glass’ın ‘Saint Maud’ (Birleşik Krallık) ve Sarah Gavron’un ‘Rocks’ (Birleşik Krallık) adlı filmleri seçildi.  

Aralık ayında, Londra merkezli bağımsız sinema dergisi Middle East Eye tarafından ‘Türkiye sinemasında İstanbul, bu kadar canlı, özenli ve doğru bir şekilde çok ender resmedildi’ sözleriyle övülerek ‘2020’nin Mutlaka Görülmesi Gereken Filmleri’ listesinde ilk sırada gösterilen ‘Hayaletler’, Türkiye’de de Altyazı sinema dergisi ve Bantmag’ın 2020’nin en iyi filmleri listelerinde yer aldı.

‘GÖRÜLMÜŞTÜR’ÜN YÖNETMENİNDEN BÜYÜK BAŞARI 

Yılın ilk büyük film festivali olan Sundance Film Festivali’nin kısa yarışmasında ise, ilk uzun metraj filmi ‘Görülmüştür’ ile ulusal ve uluslararası film festivallerinden ödüller alan, son yılların önemli genç yönetmenlerinden Serhat Karaaslan’ın yazıp yönettiği yeni kısa filmi ‘Suçlular’ filmi ‘Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.  

Fransa Ulusal Sinema Merkezi CNC’nin yapım desteği ve Arte televizyonu ortaklığıyla çekilen, Deniz Altan, Lorin Merhart, Erdem Şenocak ve Ercan Kesal’ın başrollerini paylaştığı film, baş başa kalmaya çalışan üniversite öğrencisi bir çiftin bir gece boyunca başlarından geçenleri konu alıyor.  

Amerikalı oyuncu Raúl Castillo, Rotterdam Film Festivali’nin programcılarından Inge de Leeuw ve video art sanatçısı Tacita Dean’ın yer aldığı kısa film jürisi filme ödülü “Yasakların hüküm sürdüğü bir çevrede, bir yaşamdan etkileyici bir kesiti son derece güçlü bir şekilde, klişelere başvurmadan ve gerilimli bir atmosferi yaratıcı bir şekilde beklenmedik bir twistle kurarak gözlerimizin önüne getirdiği için” gerekçesiyle verdi. 

SUNDANCE’İN EN İYİSİNE 25 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA 

Sundance Film Festivali’nde bu yıl ABD-Drama kategorisinde ödüllerde ön plana çıkan yapım ‘Coda’ filmi oldu. Tallulah filmiyle çıkış yapan Amerikalı yönetmen Siân Heder‘ın ikinci uzun metrajı olan film hem ‘Jüri Büyük Ödülü’nün, hem ‘Seyirci Ödülü’nün sahibi olurken Heder da ‘En İyi Yönetmen’ ödülüne layık görüldü.  

Festivalde dikkatleri üzerine çeken Coda’nın hakları da Apple tarafından satın alındı. Apple filmin hakları için 25 milyon dolar ödeyerek Sundance tarihinin en büyük anlaşmasına imza attı. Adını ebeveynleri işitme engelli olup kendisi işitme engelli olmayan çocuklar için kullanılan ‘Coda’ (Children of Deaf Adults) teriminden alan film işitme engelli bir balıkçı ailesinde doğan Ruby Rossi karakterinin hikâyesini anlatıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN