ALES nedir?

ALES nedir?

Hem akademik personel olarak atanmak hem de lisansüstü eğitim almak isteyenlerin başvuru yaptığı ALES, bir defa ilkbahar, iki defa da sonbahar döneminde olmak üzere yılda üç defa düzenleniyor…

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı (ALES) her yıl binlerce adayın katılımıyla düzenleniyor. Bu sınavdan alınan puan 5 yıl boyunca geçerliliğini korurken, adaylar istedikleri kadar sınava katılabilir ve aldıkları en yüksek puan üzerinden başvuruda bulunabilirler…

ALES NEDİR?

Açılımı, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı olan ALES, akademik personel kadrolarına (öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, uzman çevirisi, okutman…) atanmak isteyenlerin ya da lisansüstü (yüksek lisans) öğrenim görmek isteyenlerin katıldığı bir sınavdır. 

Bir yükseköğretim kurumunda, araştırma görevlisi, okutman, öğretim görevlisi, eğitim öğretim planlamacısı veya uzman çevirisi gibi kadrolara yerleşebilmek için adayın alanındaki puan türüne göre 100 üzerinden 70 puan alması gerekmektedir.

Yüksek lisans başvurusu yapmak isteyen adaylar için yüksek bir ALES puanı almak önemlidir. Çünkü üniversitelerde tezli yüksek lisans başvurusunda ALES sınav sonucunun en az yüzde 50’lik bir payı vardır. 

ALES, (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı) sonbahar döneminde 2, ilkbahar döneminde 1 olmak üzere yılda 3 defa düzenlenir. 

ALES'E KİMLER GİREBİLİR?

ALES’e, bir üniversitenin lisans programından mezun olabilecek durumda olanlar, lisans eğitimini tamamlamış durumda olanlar ve yurt dışında lisans eğitimini tamamlamış ve denklik belgesini almış olanlar katılabilirler. 

ALES PUANI KAÇ YIL GEÇERLİ?

Akademik kariyer ya da lisansüstü eğitimine devam etmek isteyenlerin katıldığı ALES’ten alınan puanlar, sınav sonuçlarının açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerlidir. Adaylar, sınava istedikleri kadar katılabilirler ve 5 yıl içinde aldıkları en yüksek puan üzerinden başvuru yapabilirler.

ALES’E NASIL BAŞVURULUR?

ALES’e başvuru yapmak isteyen adaylar, başvuru tarihleri içerisinde, ÖSYM’nin resmi sitesine, T.C. kimlik numarası ve şifreleri ile giriş yaparak ilgili bölümden başvurularını tamamlayabilirler. Başvuru işleminin tamamlanmasının ardından sınav ücretinin ödenmesi gerekmektedir. Eğer, adaylar sınav ücretini zamanında ödemezse, geç başvuru yaparak sınava katılabilir ancak sınav ücretini bir önceki miktardan daha fazla ödemek zorunda kalabilirler. Sınav ücretinin ödenmesiyle adayın başvuru işlemi tamamlanmış olacaktır. 

ales-nedirr.jpg

e-ALES NEDİR?

e-ALES, ÖSYM tarafından düzenlenen merkezi sınavın dijital ortamda düzenlenmiş halidir. Normal ALES sınavının soruları ile e-ALES sınavı soruları ile sınav değerlendirmesi arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Buradaki tek fark sınavın dijital ortamda yapılıyor olmasıdır. Adaylar, sınav merkezine, ÖSYM’nin resmi sitesi üzerinden T.C. kimlik numarası ve şifreleri ile ulaşabilirler.
 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN