ALES puan hesaplama nasıl yapılır? İşte değerlendirme tablosu

ALES puan hesaplama nasıl yapılır? İşte değerlendirme tablosu

2020 yılında ertelenen ALES/2 sınavı 21 Şubat 2021 Pazar günü gerçekleştirildi. Sınava giren adaylar, kesin sonuçlar açıklanmadan tahmini puanlarını hesaplayarak tercihler üzerine kafa yormaya başladı. İşte, ALES puan değerlendirme tablosu...

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2020 ALES/2) tamamlandı. Sınava giren adayların puanları 5 yıl boyunca geçerli olacak. 4 yanlışın 1 doğruyu götürdüğü ALES'te, alanlara göre testlerdeki doğru ve yanlış sayılarıyla ortaya çıkan netlerle birlikte sayısal, eşit ağırlık ve sözel alanlarda adayın puan ve başarı sırası hesaplanacak.

ALES PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kağıtları Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nde (ÖSYM) optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecek.

Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecek.

Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecek.

Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacak. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacak.

Ağırlıklı puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır:

6032397e4e3fe01318e08715.png

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacak.

Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülecek.

603239874e3fe01318e08717.png

ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı

AP: Adayın ağırlıklı puanı

X: Ağırlıklı puanların ortalaması

S: Ağırlıklı puanların standart sapması

B: Ağırlıklı puanların en büyüğü

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN