Kokusunu Duyan Komşularınız Tabak Alıp Gelecek! Bu Aşure Tarifi İle Aşure Yapın Lezzetini Tüm Mahalleye Ulaştırın

Aşure zamanının gelmesi ile birlikte, evinde aşure yapacak olanlar büyük bir hızla arama motorlarında aşure tarifi aramaya başladı. İşte daha fazla aramanıza gerek kalmadan yapabileceğiniz en lezzetli aşure tarifini haberimizde paylaştık...

Aşure (aşura), kamerî takvime göre muharrem ayının onuncu günüdür. Bu günde tutulması tavsiye edilen oruca “Aşure orucu” denir. Muharrem ayında ve özellikle bu ayın onuncu gününden itibaren “aşûre” adı verilen tatlı evdeki bütün malzemelerin bir araya getirilip pişirilerek dağıtılması geleneği, hayır işlemek ve gönül almak için güzel bir vesile olagelmiştir. Bizde haberimizde sizler için özenle aşure tarifi hazırladık. İşte ayrıntılı aşure tarifi...

40 kişilik için ölçüler

Malzemeler

1 kg aşurelik buğday

1,5 kg toz şeker

2 su bardağı nohut

2 su bardağı kuru fasulye

200 gr kuru kayısı

200 gr kuru incir

200 gr sarı kuru üzüm

200 gr siyah kuru üzüm

100 gr kuru dut

400 gr konserve mısır (1 kutu)

5 adet hurma

4 yemek kaşığı pirinç

2 adet elma

1 adet mandalina yada portakal kabuğu

1 tatlı kaşığı karanfil

4 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)

Zemzem suyu

Üzerini süslemek için:

Tarçın

Ceviz

Fındık

Tuzsuz fıstık

Kuş üzümü

Nar

Hindistan cevizi

Yapılışı

Aşure yapmadan 1 gece önceden aşurelik buğdayı, nohutu, kuru fasulyeyi, kuru kayısıyı, kuru inciri, kuru dutu, kuru üzümü önce yıkayıp sonra ayrı kaplarda ıslatalım. Sabah olunca akşamdan ıslattığımız nohutu, kuru fasulyeyi, aşurelik buğdayı haşlayalım. Başka bir tencerede de kayısıyı, inciri, dutu, sarı üzümü ve siyah üzümü haşlayalım. Yalnız kuru meyveleri haşlamadan önce sularını dökmeyelim. Bütün kuru meyvelerin suları aynı tencerede birleşecek. Burası çok önemli. Şimdi büyük aşurelik tenceremizi alalım. İçine haşladığımız nohutu, fasulyeyi, buğdayı koyalım. Bunların üzerini geçecek kadar su ekleyelim. Bu malzemeler kaynayıp tamamen özdeşince içine karanfil, küp küp doğradığımız elmayı, konserve mısırı, portakal veya mandalina kabuğu rendesini, doğranmış hurmayı, haşlanan kuru meyveleri suyu ile birlikte tencereye ekleyelim.

Gelenekselleşmiş lezzet

Hararetli ateşte pişirelim. Aşurenin dibinin tutması için ara ara karıştıralım. Şimdi de gül suyunu ve zemzem suyunu ekleyelim. En son şekerini ekliyoruz. 10 dakika kadar şekeri ekleyince kaynatalım. Sıcak sıcak kaselere paylaştıralım. Kaseye koyduktan sonra aşurenin üzeri kabuk tutunca önce tarçın ekleyelim sonra sırasıyla ceviz, fındık, fıstık, kuş üzümü, nar tanelerini ve Hindistan cevizini ekleyelim. İşte aşuremiz hazır.

Afiyet olsun...

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Yemek Tarifleri Haberleri