Burun kanaması orucu bozar mı? Oruçluyken burun kanayınca ne yapılmalı?

Burun kanaması orucu bozar mı? Oruçluyken burun kanayınca ne yapılmalı?

Oruçluyken burun kanaması orucu bozar mı? Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber orucu bozan şeyler konusunda sorulan sorular da çoğaldı. Burun kanaması orucu bozar mı? Oruç tutan kişinin burnu kanarsa ne yapmalı? Sağlık problemleri ya da çeşitli sebepler dolayısıyla burun kanamasıyla karşı karşıya kalan Müslümanlar, oruçlarının bozulup bozulmayacağını merak ediyor. Orucu bozan şeyler neler? Hangi durumlarda oruç bozulur? Burun kanaması orucu bozar mı? İşte detaylar.

Burun kanaması ile oruç bozulur mu? Ramazan ayına sayılı günler kala orucu bozan şeyler nedir?' konusuna yönelik sorular da yeniden gündeme geldi. En çok merak edilen sorulardan birisi de 'Burun kanaması orucu bozar mı?' odlu. Peki oruçluyken burun kanayınca ne yapmak lazım? Ramazan ayı öncesi merak edilen oruçlar ilgili soruların yanıtlarını haberimizde derledik. 

BURUN KANAMASI ORUCU BOZAR MI? 

Orucu bozan şeyler neler? Ramazan ayı öncesi milyonlarca müslüman, orucu bozan şeyler konusundaki bilgilerini güncellemek istiyor. Burun kanaması orucu bozar mı sorusu bu doğrultuda en çok aranan sorulardan birisi oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı oruçluyken burun kanaması hakkında ne diyor? Detyalar Karar.com'da.

Burundan gelen kanın boğaza kaçmasıyla orucun bozulup bozulmayacağı konusu tartışmalara neden olsa da, bazı dini kaynaklar dikkate alınırsa bu konunun detaylara göre farklılık gösterebileceği ele alınmıştır. Eğer kanın oruçlu kişinin midesine irade dışında kaçması gibi bir durum yaşanırsa, oruç bozulmaz. Bu hususa dayanak olarak şu ayet-i kerime örnek teşkil edebilir;

"Allah, hiç kimseye gücünün üstünde bir şey yüklemez. (Herkesin) kazandığı (iyilik) lehine ve işlediği (kötülük) ise aleyhinedir! Rabbimiz, eğer unuttuk veya hata yaptıysak, bizi hesaba çekme."(Bakara Sûresi: 286) Ancak, kanın boğaza kaçmadan ağızdan dışarı atılması gibi bir durum mümkünse ve bu durum bilinçli olarak uygulanmamışsa, oruç bozulabilir. Mideye kan gitmesi durumu orucu bozabilmektedir. İç huzursuzluk yaşanması durumunda Ramazan’ın hemen ardından kaza orucu tutulabilir.

KAN VERMEK ORUCU BOZAR MI?

Ramazan’da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 50-52). Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar. Kan vermenin orucu bozup bozmaması ile ilgili olarak birbirine zıt iki rivayet vardır.

Bunlardan birine göre Hz. Peygamber (s.a.s.), “Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur.” (Ebû Dâvûd, Savm, 28) buyurmuştur. Öte yandan Resûlullah’ın (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırdığı rivayet edilmiştir (Buhârî, Savm, 32; Ebû Dâvûd, Savm, 29).

Bu iki hadisi birlikte değerlendiren bilginlerin çoğu, birinci hadisi “Hacamat yapan kişinin, kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalır.” şeklinde yorumlamış ve ikinci hadisi esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağı sonucuna varmışlardır.

KUSMAK ORUCU BOZAR MI?

Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar vermez. Kişinin kendi isteği ile ağız dolusu kusması hâlinde ise oruç bozulur.

Hz. Peygamber (s.a.s.), “Oruçlu kimse kendisine hâkim olamayarak kusarsa ona kaza gerekmez. Her kim de kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etsin.” (Ebû Dâvûd, Savm, 32; Tirmizî, Savm, 25) buyurmuştur.

Bununla birlikte, kustuğu için orucu bozuldu zannıyla yemeye içmeye devam eden kimsenin orucu bozulur. Böyle bir kimseye keffâret değil, gününe gün kaza gerekir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 332; el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 226).

19-04/26/resized_15f73-efc232d4gozdamlasi800x445.jpg

GÖZ DAMLASI DAMLATMAK ORUCU BOZAR MI?

Oruç tutmak isteyen fakat göz damlası kullanan binlerce hasta “Göz damlası orucu bozar mı?” diye düşünmeye başladı. Ramazan-ı şerifin bereketinden mahrum kalmak istemeyen hastalar konuyu Diyanet İşleri Başkanlığı’na taşıdı. Diyanet’in resmi internet sayfasında yapılan açıklamaya göre;

Konunun uzmanlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20’si olan 50 mikrolitre) olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesâmat (gözenekler) yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla göz damlası orucu bozmaz. (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz. Kâsânî, Bedâî’, II, 98).

Oruçluyken burun kanaması orucu bozar mı? Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber orucu bozan şeyler konusunda sorulan sorular da çoğaldı. Burun kanaması orucu bozar mı? Oruç tutan kişinin burnu kanarsa ne yapmalı? Sağlık problemleri ya da çeşitli sebepler dolayısıyla burun kanamasıyla karşı karşıya kalan Müslümanlar, oruçlarının bozulup bozulmayacağını merak ediyor. Orucu bozan şeyler neler? Hangi durumlarda oruç bozulur? Burun kanaması orucu bozar mı? İşte detaylar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN