Clubhouse nedir, nasıl kullanılır, nasıl üye olunur?

Clubhouse nedir, nasıl kullanılır, nasıl üye olunur?

Yeni sosyal paylaşım sitesi Clubhouse, yoğun ilgi görüyor. Sesli sohbet odaları üzerinden etkileşim imkanı sunan platforma üye olan ilk siyasi lider Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu olurken, Clubhouse davetiyesi nasıl alınır, merak konusu oldu. İşte detaylar...

2010'lu yıllarla başlayan 'dijital çağ'da kamuoyu gündemini belirleyen en önemli mecralardan biri olan sosyal medyaya bir yeni platform daha dahil oldu: Clubhouse. Ülkemizde yeni kullanıma açılan sosyal paylaşım sitesinde aktif kullanıcı sayısının 2 milyona, piyasa değerinin 1 milyar dolara ulaştığı öğrenildi.

CLUBHOUSE NEDİR?

Clubhouse, sesli sohbet odaları aracılığıyla etkileşim imkanı sunan bir sosyal ağ platformudur. Mart 2020'de Alpha Exploration Co. adlı yazılım şirketi tarafından 'Twitter'in sesli hali' olarak geliştirilerek kullanıma sunuldu.

Diğer popüler sosyal medya mecralarından farklı olarak video ve fotoğraf paylaşımı yapılmayan Clubhouse uygulamasında, kullanıcılar ilgilerini çeken konularda sohbet odalarına dahil olup sesli etkileşim yoluyla tartışmalara katılabiliyor. Yeni platformun, Discord benzeri bir platform olduğunu söylemek mümkün.

Uygulamada müzik, sinema, kültür, teknoloji ve güzellik gibi konuların konuşulduğu pek çok sohbet odası var.

clubhouse-voice-social-network-001.png

CLUBHOUSE'A NASIL ÜYE OLUNUR?

Bekleme listesine girmeden uygulamaya üye olmak için, uygulamayı kullanan bir kullanıcıdan davetiye almak şart.

Şu an için sadece iOS kullanıcılarına sunulan uygulamayı öncelikle cihazınıza indirmeniz gerekiyor.

Kullanıcı adı seçilip SMS yoluyla hesap doğrulaması yapıldıktan sonra Clubhouse, hesabınızı bekleme listesine alıyor.

Üyelik işlemi tamamlandıktan sonra ilginizi çeken farklı konu başlıklarındaki sohbet odalarına dinleyici ya da sesli etkileşim yoluyla konuşmacı olarak dahil olabilirsiniz.

Popülerliği günden güne artan uygulamanın Android cihazlar için de geliştirilmekte olduğunu belirtelim.

CLUBHOUSE NASIL KULLANILIR?

Clubhouse uygulaması sohbet odaları üzerinden kullanıcılarına sesli etkileşim imkanı tanıyor.

Konu başlığına göre kurulan sohbet odalarında kullanıcılar, sohbet yöneticisinden izin aldıkları taktirde sohbete dahil olabiliyor, ya da sadece dinleyici olarak da sohbete katılabiliyor.

Clubhouse uygulamasında; Twitter, Facebook ve Instagram'dan farklı olarak yazılı mesajlaşma, görüntülü konuşma, gönderi ya da fotoğraf paylaşımı yapılmıyor.

116749912-clubhouse-001.jpg

CLUBHOUSE'TA HESAP AÇAN İLK SİYASİ DAVUTOĞLU OLDU

ABD'de aralarında Oprah Winfrey, Ashton Kutcher, Drake ve Jared Leto gibi çok sayıda ünlünün üye olduğu uygulama, Japonya'da en çok indirilen uygulama oldu. Bunun nedeninin, ülkenin en büyük alışveriş sitesinin sahibi Yusaku Maezawa'nın büyük payı olduğu belirtiliyor.

Türkiye'de de kullanıcı sayısı artan Clubehouse'a katılan ilk siyasetçi ise Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu oldu. Clubhouse'daki ilk yayınını, gazeteci Çağlar Cilara'nın moderatörlüğünde gerçekleştiren Davutoğlu; oyuncu Atilla Taş, gazeteci Zeynep Uzun, gazeteci Fırat Yeşilçınar, gazeteci Rojda Altıntaş ve çok sayıda vatandaşın sorularını yanıtladı.

2021-02-01-175901.jpg

CLUBHOUSE KULLANMA REHBERİ

Şu an erken beta aşamasında olan Clubhouse, insanların eğlenebildiği, öğrenebildiği, anlamlı bağlantılar kurabileceği ve dünyanın her yerinden başkalarıyla zengin deneyimler paylaşabileceği özgün bir konuşma ve ifade alanı olacak şekilde tasarlanmış.

Clubhouse’da sohbetler odalarda gerçekleşiyor. Her odada moderatör, konuşmacı veya dinleyici olunabiliyor.

Moderatör: Clubhouse'da bir oda açtığınızda moderatör oluyorsunuz. Bu, diğer konuşmacıları ekleme veya çıkarma yetkisine sahip tek kişi olduğunuz anlamına geliyor. Bir moderatör olarak sohbeti yönlendirebilirsiniz ve odadaki sohbetin içeriği ve tarzı üzerinde güçlü bir etkiye sahip olursunuz.

Konuşmacı: Konuşmacılar, bir odada konuşma gücüne sahip kişilerdir. Varsayılan olarak, odayı başlatan kişi konuşmacıdır bu nedenle de sahnede onlara katılan ilk kişi konuşmacı olur. Topluluktaki diğer herkes dinleyici konumundadır, davet edilmeden konuşamazlar.

Dinleyici: Kullanıcılar dönen bir sohbete katılmak için dokunduklarında topluluğa sessiz olarak giriş yaparlar. Bu, onların dinleyici olduğu anlamına gelir.

clubhouse-voice-chat-social-network-001.jpg

CLUBHOUSE KULLANICI SÖZLEŞMESİ

Sesli sohbet temelli sosyal ağ Clubhouse'a katılan herkes aşağıdaki kurallara uymayı, başkalarını da bu kuralları ihlal etmeye teşvik etmemeyi kabul etmiş olur:

* Gerçek ad ve kimlik kullanmalısınız.

* Clubhouse'u kullanmak için en az 18 yaşında olmanız gerekir. (Ülkeye göre yaş sınırı değişebilir)

* Herhangi bir kişi veya gruba tacizde bulunma, zorbalık veya kötüye kullanım yasaktır.

* Herhangi bir kişi veya gruba karşı ayrımcılık yapamaz, nefret dolu davranışta bulunamaz, şiddet veya zarar verme tehdidinde bulunamazsınız.

* Başkalarının özel bilgilerini izinleri olmadan paylaşamaz, paylaşma tehdidinde bulunamaz veya paylaşımını teşvik edemezsiniz.

* Önceden izin almadan Clubhouse'da elde edilen bilgileri kopyalamaz, kaydedemez veya başka bir şekilde çoğaltamaz ve/veya paylaşamazsınız.

* Herhangi bir fikri mülkiyeti veya başka mülkiyet haklarını ihlal eden herhangi bir konuşmaya katılamaz veya herhangi bir içerik yükleyemezsiniz.

* Yanlış bilgi veya istenmeyen e-posta yayamaz veya bilgileri yapay olarak büyütemez veya bastıramazsınız.

* Küçükler de dahil herhangi bir kişi veya gruba zarar verme niyetinde olan veya zarar verme ihtimali olan bilgileri (veya manipüle edilmiş medyayı) paylaşamaz veya tartışamazsınız.

* Servisi herhangi bir yetkisiz veya yasa dışı faaliyet yürütmek amacıyla kullanamazsınız.

* Kişi bu kuralları ihlal etmemesine rağmen etkileşimde bulunmamayı tercih edebilirsiniz. Bunun için kullanabileceğiniz bazı araçlar var. İçerik moderatörleri odada kimlerin olabileceğine ve konuşabileceğine karar verir. Konuşmacıyı kabul edebilir veya reddedebilir, konuşmacıyı sessize alabilir veya silebilir, odadan atabilir. 

* Kullanıcı olarak siz de dilediğiniz zaman bir kişiyi takipten çıkabilir veya engelleyebilirsiniz.

CLUBHOUSE iPHONE İNDİR

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN