Alevler Pakistan’a sıçradı

Alevler Pakistan’a sıçradı

İsrail’in Gazze Şeridi’nde yürüttüğü savaş nedeniyle zaten kötü durumda olan Orta Doğu’daki gerilim İran’ın iki günde üç ülkeyi vurmasıyla iyice tırmandı. Suriye ve Irak’ın ardından İran füzelerinin hedefi Pakistan sınırındaki Sünni silahlı grup Ceyş el-Adl oldu. İki çocuğun öldüğünü duyuran İslamabad Tahran’dan elçisini çağırdı.

Orta Doğu’da vekil güçler üzerinden savaşan İran son iki günde doğrudan üç bölge ülkesini vururken, bölgesel savaş endişeleri artıyor. Tahran rejimi, Pazartesi günü geç saatlerde, Irak’ın kuzeyinde bulunan Erbil kentindeki ABD Konsolosluğu yerleşkesi yakınında İsrail “casus karargahı” olarak adlandırdığı bir yere ve Suriye’nin kuzeyinde IŞİD bağlantılı hedeflere füzeler ateşlemişti. Pakistan, İran’ın Salı günü düzenlediği saldırılarda ise iki çocuğun öldüğünü ve üç çocuğun da yaralandığını açıkladı.

Saldırı, iki ülke sınırındaki geniş güneybatı eyaleti Belucistan’da bir köyü vurdu. Ülke ordusuna bağlı bir haber ajansına göre İran, militan grup Ceyş el Adl ile bağlantılı iki siteyi vurduğunu söyledi. Pakistan bunu “yasadışı bir eylem” olarak nitelendirdi ve “ciddi sonuçlara” yol açabileceği uyarısında bulundu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mümtaz Zehra Beluç, İran’ın sebepsiz yere Pakistan’ın egemenliğini ihlal etmesinin ardından Tahran Büyükelçisi’ni geri çağırdıklarını ve tüm üst düzey ziyaretlerin iptal edildiğini bildirdi. İran rejimi ise bu saldırıların, güvenliğini ihlal edenleri cezalandırmak için yapılan “hedefli” operasyonlar olduğunu iddia ediyor.

İran’ın Pakistan’a yönelik füze saldırısı neredeyse eşi benzeri görülmemiş bir olay. Bu arada Çin dün Pakistan ve İran’ı “itidal” göstermeye çağırdı. İran’ın saldırıları, İsrail ile İran destekli Filistinli grup Hamas arasında Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’de başlayan savaşın ardından Orta Doğu’da gerilimin arttığı bir döneme denk geldi. İran daha geniş çaplı bir çatışmaya dahil olmak istemediğini açıklasa da “Direniş Ekseni” olarak adlandırdığı gruplar Filistinlilerle dayanışma içinde olduklarını göstermek için İsrail ve müttefiklerine saldırılar düzenliyor.

Lübnan’daki Hizbullah hareketi İsrail güçleriyle sınır ötesi ateş teatisinde bulundu; Şii milisler Irak ve Suriye’deki ABD güçlerine insansız hava araçları ve füzeler fırlattı; Yemen’deki Husi isyancılar Kızıldeniz’deki gemilere saldırdı. İsrail’in Lübnan’da bir Hamas liderini ve Suriye’de bir Devrim Muhafızları komutanını öldüren saldırılar düzenlediği bildirilirken, ABD de Irak’taki bir hava saldırısında Iraklı bir milis liderini öldürdü ve Yemen’deki Husi hedeflerini bombaladı.

Pakistan ve İran, seyrek nüfuslu bölgede Ceyş el Adl dahil silahlı ayrılıkçı gruplarla onlarca yıldır savaşıyor. Yaklaşık 900 km boyunca uzanan ortak sınırın her iki tarafında da güvenlik, her iki hükümet için de uzun süredir devam eden bir endişe kaynağı. Tahran, geçen ay sınıra yakın bir yerde meydana gelen ve bir düzineden fazla İranlı polis memurunun ölümüne yol açan saldırıları örgüte bağladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN