Avrupalılar aday ülkeleri değerlendirdi: Türkiye AB'de istenmiyor

Avrupalılar aday ülkeleri değerlendirdi: Türkiye AB'de istenmiyor

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) için altı AB üye ülkesinde kamuoyu yoklaması yapıldı. Ankete göre Avrupalılar, maliyet ve risklerine rağmen Ukrayna'nın AB'ye katılması fikrine genel olarak sıcak bakarken, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Batı Balkan devletlerinin üyeliğine karşı çıkıyor.

Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz ay Ukrayna ve Moldova ile resmi katılım müzakerelerinin başlamasını önermişti. AB'nin 27 hükümet başkanı bu hafta Brüksel'de yapılacak zirvede bu öneriyi tartışacak. Ancak Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Kiev ile müzakerelerin başlatılmasına karşı olduğunu defalarca dile getirdi.

The Guardian Gazetesi'nde yer alan habere göre, Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) için altı AB üye ülkesinde kamuoyu yoklaması yapmak adına bir anket düzenlendi. Ukrayna ve daha az oranda da olsa Moldova ve Karadağ'ın adaylıklarına önemli ölçüde destek verilen ankette aynı zamanda derin ekonomik ve güvenlik endişeleri de dile getirildi.

Bununla birlikte, özellikle Türkiye'nin nihai üyeliğine karşı yaygın bir muhalefetin yanı sıra Arnavutluk, Bosna, Gürcistan, Kosova, Kuzey Makedonya ve Sırbistan'ın birliğe katılma ihtimaline karşı da belirgin bir soğukluk ölçüldü.

UKRAYNA'YA DESTEK DANİMARKA'DAN

Ankete göre Ukrayna'nın üyeliğine en yüksek destek yüzde 50 ile Danimarka ve yüzde 47 ile Polonya'dan gelirken; Romanya yüzde 32 destek, yüzde 29 karşı, Almanya yüzde 37 destek, yüzde 39 karşı ve Fransa'da yüzde 29 destek, yüzde 35 karşı olacak şekilde görüş bildirdi. Avusturya ise yüzde 52 oranıyla karşı çıkıyor.

Ancak katılımcıların yüzde 45'i Ukrayna'nın üyeliğinin AB'nin güvenliğini olumsuz etkileyeceğinden endişe ederken, yüzde 25'i artıracağını, yüzde 39'u ise Kiev'in katılımının ülkelerinin güvenliğini olumsuz etkileyeceğini düşünmektedir.

Genişlemenin AB'nin dünyadaki siyasi gücü üzerindeki etkisi konusunda da endişeler vardı. Polonya ve Danimarka bu konuda en iyimser ülkeler olup, vatandaşların yüzde 43'ü ve yüzde 35'i Ukrayna'nın katılımının olumlu bir etkisi olacağına inanmaktadır.

DESTEK YÜZDE 30'UN ALTINDA

Ankete katılanların yüzde 51'i Türkiye'nin AB'ye katılması fikrine karşı çıkarken, her beş katılımcıdan birinden daha azı Türkiye'nin üyeliği konusunda ilerleme kaydedilmesini destekliyor.

Avrupalılar ayrıca Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Gürcistan, Moldova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan'ın üye olmasına da soğuk bakarken, sekiz ülkenin üyeliğine ortak destek yüzde 30'un altında kaldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN