Bir Avrupa ülkesinin daha adı değişiyor

Bir Avrupa ülkesinin daha adı değişiyor

Türkiye'nin uluslararası alandaki adını değiştirmesi sonrası Galler de benzer bir değişiklik için çalışmalara başladı. Galler yönetimi, uluslararası alanda 'Wales' olarak bilinen ismini 2022 FIFA Dünya Kupası organizasyonunun ardından değiştirmek istiyor.

Türkiye'nin uluslararası kurum ve organizasyonlarda 'Turkey' olan adını 'Türkiye' olarak değiştirmesi, Galler'e de örnek oldu.

Ülke yetkilileri, Dünya Kupası'nın ardından 'Wales' olarak kullanılan uluslararası adlarını 'Cymru' yapmak istiyor. Cymru, Galce dilinde 'Galler' anlamını taşıyor.

"TÜRK YETKİLİLERLE GÖRÜŞTÜK"

Sözcü'de yer alan habere göre, Galler Futbol Federasyonu CEO'su Noel Mooney, "Takımın adı artık Cymru olmalıdır. Biz ülkemizde böyle diyoruz. Yurt içinde Cymru olarak kullanıyoruz. Web sitemize baktığınızda kendimizden nasıl bahsettiğimizi göreceksiniz" dedi.

EURO 2024 Elemeleri kurasında Türkiye Futbol Federasyonu yetkilileriyle görüştüklerini belirten Mooney, "UEFA ile resmi görüşmeler yaptık. Türkiye'den isim değişikliği hakkında bilgiler aldık ve bunu nasıl yaptıklarını sorduk" ifadelerini kullandı.

DÜNYA KUPASI'NDAN SONRA RESMEN BAŞVURACAKLAR

Mooney, Galler'in bu ay Katar'da yapılacak Dünya Kupası'na 'Wales' olarak katılacağını, çünkü isim değişikliği konusunda uluslararası alanda henüz yapılacak biraz daha işlerin olduğunu sözlerine ekledi.

Galler, 20 Kasım 2022 tarihinde başlayacak FIFA Dünya Kupası'nda İngiltere, ABD ve İran ile aynı grupta mücadele edecek.

galler-nerede-nufusu-kac.jpg

ULUSLARARASI ARENADA 'TURKEY' YERİNE 'TÜRKİYE'

Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye'nin talebinin ardından yabancı dillerde 'Turkey' olarak kullanılan ülke adını 'Türkiye' olarak 1 Haziran 2022 tarihinde değiştirmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sosyal medya hesabından, "Ülkemizin marka değerini yükseltmek için sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde başlattığımız süreç nihayete eriyor. BM Genel Sekreteri'ne bugün gönderdiğim mektupla ülkemizin BM nezdinde yabancı dillerdeki adını da 'Türkiye' olarak tescil ediyoruz" paylaşımında bulunmuştu.

MAKEDONYA'NIN DA ADI DEĞİŞMİŞTİ

Balkan ülkesi Kuzey Makedonya, Yugoslavya'nın dağılmasının ardından 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmişti. O tarihten itibaren Yunanistan ile arasında isim krizi yaşanmıştı.

Yunanistan'ın kuzey bölgesinin adı da Makedonya olarak geçiyor. Atina, Üsküp yönetiminin isim ısrarıyla Yunanistan'ın kuzey topraklarında hak iddia ettiğini savunuyordu.

Makedon ve Yunan hükümetleri, 12 Haziran 2018 tarihinde ülkenin adının 'Kuzey Makedonya' olarak değiştirilmesi konusunda anlaşmaya varmış ve isim değişikliği 12 Şubat 2019 günü yürürlüğe girmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN